Заместителите на захарта и редовните физически упражнения са ефективни за намаляването на ежедневната консумация на сладкиши. Това казва Наталия Тананакина, ендокринолог в JSC "Medicine", в интервю за РИАМО.
"Натуралната захар е калоричен продукт, който може да повиши нивото на глюкозата в кръвта, докато заместителите на захарта обикновено имат нула калории и не предизвикват значително повишаване на нивото на глюкозат", каза специалистът.
Тя обаче предупреди, че не бива да се преминава изцяло към подсладители, тъй като някои от тях в големи количества могат да имат негативни последици за здравето.
Преди това Тананакина заяви, че шест лъжички захар в чая или кафето могат да се считат за безопасна дневна доза. Що се отнася до сладките храни, те могат да се консумират в количество не по-голямо от 10% от общите калории за деня, каза лекарят.