Любителите на шоколада имат повод за радост, тъй като един от водещите британски диетолози им донесе сладки новини.
Ученият и професор по генетична епидемиология в Кралския колеж в Лондон Тим Спектър твърди, че любимото ви сладко лакомство може да има големи ползи за здравето ви - при условие че съдържа над 70% какаова маса. Според основателя на здравното приложение Zoe и автор на новата готварска книга „Храна за цял живот“ похапването на черен шоколад може да предотврати сериозни здравословни проблеми, съобщи Mirror.
Магията се крие в полифенолите - вещества, открити в шоколада с високо съдържание на какао, които помагат за намаляване на възпаленията - което потенциално може да предотврати заболявания като деменция, артрит и диабет. В последната си публикация в Instagram професор Спектър написа: „Всеки обича шоколад“.
„Аз знам, че го обичам, и нямах нужда книгата ми да ми го казва. Но писането на книгата ми разказа много повече за това какво има в шоколада, което е не само вкусно, но всъщност е полезно за нашето здраве. И става дума за шоколади с добро качество, с над 70 % какао в него, защото всичко това е от растение, а самите зърна са пълни с полифеноли, които се увеличават чрез процеса на ферментация. Така че тези полифеноли са наистина полезни за нас и ни дават много от предимствата на консумацията на шоколад“, добави той, предава БГНЕС.
Спектър посочи, че първокласният шоколад е не само удоволствие за вкусовите рецептори, но и средство за увеличаване на приема на фибри, което е от решаващо значение, тъй като 90% от хората не достигат препоръчителните 30 г фибри дневно. Той твърди, че увеличаването на количеството фибри с 5 г всеки ден може да намали значително кръвното налягане, дори повече от солта.
„В шоколада има и фибри, а нормална порция черен шоколад съдържа над два пъти повече фибри от еквивалентната филия пълнозърнест хляб. Така че шоколадът е чудесно нещо, което можеш да си вземеш като малко лакомство в края на деня, знаейки, че освен че е изключително вкусен, той е и много полезен, и аз със сигурност му се наслаждавам“, каза диетологът.
„Какаото е богат източник на полифеноли като флаваноли, които действат като ракетно гориво за чревните микроби, като засилват растежа на полезните чревни бактерии и намаляват броя на патогенните или лошите бактерии. Едно проучване установи, че общото съдържание на полифеноли в какаото на прах надхвърля това на така наречените „суперхрани“ акай, боровинки и нар“, заяви Спектър.
„Едно от нещата, които винаги изненадват хората, е колко много фибри има в шоколада - около 712 г в 100 г черен шоколад със 70% какао, чийто процент се увеличава с увеличаване на какаото. В 85-процентното блокче Lindt се съдържат 15 г фибри на 100 г блокче или 6 г на 40 г порция“, обясни професорът.
„Това са значителни количества, когато си спомните, че средният европеец консумира общо 15 г или по-малко на ден, въпреки че не ви предлагам да замените зеленчуците с черен шоколад. Някои шоколадови блокчета съдържат емулгатори, така че е най-добре да проверите етикета и да изберете най-високия процент, който можете да ползвате, за да намалите до минимум съдържанието на захар и да увеличите съдържанието на полифеноли и фибри“, добави Спектър.