Отидете към основна версия

1 911 9

Нискомасленото кисело мляко крие рискове за здравето

  • кисело мляко-
  • нискомаслено-
  • фалшиво-
  • вредно за здравето

Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да е фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено

Много от нас се опитват да се хранят възможно най-здравословно, но това невинаги е толкова просто, колкото се надяваме. Водещ здравен експерт отправи спешно предупреждение, че един изключително популярен продукт, който се счита за полезен, всъщност не е толкова здравословен, колкото милионите, които го консумират, се надяват, съобщи Mirror, предава dariknews.bg.

Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, който специализира в областта на храненето и здравето на червата. В подкаста ZOE Science and Nutrition той отправи предупреждение за един много разпространен и на пръв поглед безобиден хранителен продукт, консумиран от много хора в страната - нискомасленото кисело мляко.

Епизодът беше публикуван на 1 октомври и в него професор Спектър обсъди с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.

„Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, каза Спектър.

„Това е напълно вярно и ако се замислите... едно от нещата, илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а това не е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова нискомасленото кисело мляко, гениалността на нискомасленото кисело мляко, е, че можете да продавате киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.

Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което го превръща в ултрапреработена храна (УПХ).

„Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добави Ван Тулекен.

Професор Тим Спектър и преди е предупреждавал за опасностите, които крият УПХ, наричайки ги „бомба със закъснител на бъдещето“ и обяснявайки, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ви.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини