18 Октомври, 2024 13:49 981 8

Нискомасленото кисело мляко крие рискове за здравето

  • кисело мляко-
  • нискомаслено-
  • фалшиво-
  • вредно за здравето

Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да е фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено

Нискомасленото кисело мляко крие рискове за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Много от нас се опитват да се хранят възможно най-здравословно, но това невинаги е толкова просто, колкото се надяваме. Водещ здравен експерт отправи спешно предупреждение, че един изключително популярен продукт, който се счита за полезен, всъщност не е толкова здравословен, колкото милионите, които го консумират, се надяват, съобщи Mirror, предава dariknews.bg.

Професор Тим Спектър е лекар, професор по генетика и автор, който специализира в областта на храненето и здравето на червата. В подкаста ZOE Science and Nutrition той отправи предупреждение за един много разпространен и на пръв поглед безобиден хранителен продукт, консумиран от много хора в страната - нискомасленото кисело мляко.

Епизодът беше публикуван на 1 октомври и в него професор Спектър обсъди с д-р Крис Ван Тулекен опасностите, които крие нискомасленото кисело мляко като ултрапреработена храна.

„Ако на опаковката е написано, че е нискомаслено, вероятността да имате фалшиво кисело мляко е по-голяма, отколкото ако е пълномаслено“, каза Спектър.

„Това е напълно вярно и ако се замислите... едно от нещата, илюзиите на нашата система за снабдяване с храни е, че тя съществува, за да ни доставя храна, а това не е начинът, по който работи. Тя съществува, за да извлича пари от нас и затова нискомасленото кисело мляко, гениалността на нискомасленото кисело мляко, е, че можете да продавате киселото си мляко на по-висока цена, защото в него няма мазнини“, отбеляза Ван Тулекен.

Експертът обясни, че много производители на нискомаслено кисело мляко използват неща като модифицирано царевично нишесте или ксантанова гума, за да възпроизведат вкуса и текстурата на пълномасленото кисело мляко, но това означава, че в продукта са добавени много повече съставки, което го превръща в ултрапреработена храна (УПХ).

„Нищо от това не е направено с оглед на нашето здраве“, добави Ван Тулекен.

Професор Тим Спектър и преди е предупреждавал за опасностите, които крият УПХ, наричайки ги „бомба със закъснител на бъдещето“ и обяснявайки, че те могат да имат дългосрочно въздействие върху здравето ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    То щото пълномасленото е истинско ‼️‼️‼️

    Коментиран от #2

  • 2 Млекар

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ама цените са като за алпийско мляко.
  • 3 Град Козлодуй

    7 2 Отговор
    Ништо не разбрах от статията да ям ли кисело млеко или не.

    Коментиран от #7

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    Два лесни теста -
    1. Отворено кисело мляко на масата след третия ден трябва да започне "да реже" ❗
    2. Капнете 2-3 капки йод в количката и вижте учебника по химия ❗
    Ако не получите очаквания резултат - вината не е във Вас😒

    Коментиран от #5

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    В КОФИЧКАТА
    / ред./
  • 6 Аман от специалисти

    3 2 Отговор
    Киселото мляко си е кисело мляко. Това по магазините е имитиращ продукт. Така, че тоя едикакъв си бърка продуктите. Той проверява нещо, което не е кисело мляко и после дава оценка, че млякото е вредно.
  • 7 „Ленинград„

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    САМО АКО ИМАШ ЗАПЕК НА..27.10.24
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Йодната проба не хваща модифицираните нишестета .Това за оня бай дето е дежурен под всяка статия. Учебника по химия в случая е неактуален