Отидете към основна версия

2 587 2

4 здравословни храни, с които да замените чипсовете и снаксовете

  • здравословно хранене-
  • чипс-
  • снакс-
  • вредна храна-
  • бърза храна

Чипсовете и снаксовете може да са апетитно изкушение, но крият рискове за здравето. Ето с какво да ги замените

Снимки: Shutterstock

Любителите на солените изкушения често посягат към пакет чипс или друг бърз снакс, без да се замислят за последствията. Високото съдържание на сол, наситени мазнини и изкуствени добавки превръща тези продукти в сериозна заплаха за здравето, особено при редовна консумация. Добрата новина е, че има достатъчно здравословни и достъпни алтернативи, които могат да задоволят желанието за нещо хрупкаво и вкусно, без да натоварват организма.

1. Домашен зеленчуков чипс

Един от най-популярните заместители на чипса са зеленчуковите чипсове, приготвени у дома. Сладък картоф, тиквички, моркови или цвекло, нарязани на тънки филийки и изпечени във фурната с малко зехтин и подправки, предлагат същата хрупкавост, но с пъти по-малко калории и вредни мазнини. Подобен ефект може да се постигне и с чипс от кейл – листата на кейла, изпечени до златиста хрупкавост, са богати на витамини и антиоксиданти.

2. Ядки

Ядките и семената са друга отлична алтернатива. Бадеми, лешници, орехи или слънчогледови семки, консумирани в умерени количества, осигуряват полезни мазнини, протеини и минерали. За тези, които предпочитат по-соления вкус, печени нахутени зърна със зехтин и подправки са интересен и хранителен вариант.

3. Сушени плодове

Плодовите чипсове също набират популярност. Изсушени ябълки, банани или круши предлагат сладка алтернатива на традиционните снаксове и могат да се приготвят лесно у дома в дехидратор или фурна. Сушените плодове в търговската мрежа често са допълнително подсладени със захар, но у дома може да си ги приготвите без излишни добавки. Когато се комбинират с малко канела или какао, те се превръщат в здравословен десерт.

4. Зеленчуци и хумус

За любителите на дипове и сосове, зеленчуковите пръчици от моркови, краставици или целина, поднесени с хумус, са едновременно питателни и засищащи. Те осигуряват фибри, витамини и минерали, като същевременно задоволяват желанието за нещо за похапване между основните хранения.

Заместването на чипсовете и снаксовете с по-здравословни варианти не означава компромис с вкуса. Напротив – много от тези алтернативи предлагат богати аромати и разнообразие, които липсват в индустриално произведените храни. А за хората, които се стремят към по-балансиран начин на живот, тези избори са малка, но важна стъпка към по-добро здраве и повече енергия в ежедневието.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини