Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 10:34 10 633 6

Skoda възобновява производството на автомобили

  • skoda-
  • производство-
  • чипове

След две седмици принудителна почивка компанията започна работа на повечето производствени линии в Чешката република

Skoda възобновява производството на автомобили - 1

Skoda обяви възобновяването на сглобяването на автомобили във фабриките в Чехия. Според Ройтерс производството е започнало през нощната смяна на 31 октомври, в 22:00 часа. Преди това предприятията на компанията в страната, с изключение на един конвейер в Квасини, стояха без работа две седмици.

Както вече ви информирахме, причината за спирането бе недостиг на електронни компоненти, поради което през 2021 г. в Чехия ще бъдат произведени 250 000 коли по-малко от планираното, изчислиха от местната Асоциация на автомобилната индустрия. Това ще струва на автомобилния сектор, гръбнакът на чешката икономика, 200 милиарда крони (девет милиарда долара).

На 31 октомври вечерта Skoda възобнови производството в два от трите си завода в Чехия. Върна се на работа централата в Млада Болеслав, където се сглобяват моделите Fabia, Kamiq, Scala, Karoq, Octavia и Enyaq iV, както и заводът Vrchlabi, който произвежда DSG роботизирани кутии за цялата Volkswagen Group. Само обектът в Квасини, където са правят Superb, Karoq и Kodiaq, остана частично работещ.

По-рано беше съобщено, че Skoda може значително да намали или дори да спре производството в чешките заводи от 18 октомври до края на годината. В складовете на компанията са натрупани над 50 000 машини с недостатъчно електронни компоненти, които очакват доставката на микрочипове. В същото време от ръководството увериха, че няма да има масови съкращения, а работниците ще бъдат компенсирани за престоя.

Автомобилният сектор представлява една четвърт от промишленото производство в Чешката република, а в местните автомобилни заводи на Skoda работят 180 хиляди души. Проблемите с автомобилната индустрия вече засегнаха икономиката на страната: през третото тримесечие на 2021 г. растежът ѝ се забави поради намаляване на производството и в резултат на това и на продажбите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    14 4 Отговор
    Производството на електронни компоненти и компютри за автомобили не е проблем за Китайците. Но явно нарочно ги морят.
  • 2 Хахахаха

    5 11 Отговор
    Китайците им отпуснаха някое друго чипче и бираджиите започнали работа 😀

    Коментиран от #3

  • 3 Komapak

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахаха":

    Ако броим и тайванците за китайци, си безспорно прав. А иначе шкодата си има достатъчно проблеми с електрониката. Неизбежно зло предвид собственика ВАГ. Повечето нови автомобили нямат абсолютно никакви ороблеми с механиката, но електрониката ги дъни. Това е факт който всъщност май никой не отрича.
  • 4 Но пасаран

    7 4 Отговор
    Няма автомобили, това не вярвам да е истина, има едно дълги опашки за ред за кола които отиват на 1 година. Цените на втора употреба се качват всяка седмица, нови коли няма в шоурумите, кога щяло да има - ами не знаем. Инфлацията се качва, горивата ще се качат, скоро една част от българите може да се качи пак на градския транспорт, защото притежанието на автомобил ще се превърне в скъпо удоволствие и лукс, а не даденост, както се приема в момента с газ по левче.
  • 5 Шкода фен

    4 2 Отговор
    Моята октавия 2005г. за 17 години не е дала нито един механичен дефект. Но аз карам малко и само на извънградско. Сега колата е на 135 хил. км. Но на 10-та година се развали компютъра на колата и замяната му с нов компютър излезе 3600 лв. в сервиза на шкода.

    Коментиран от #6

  • 6 Ти си болен

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шкода фен":

    Мозък.