Last news in Fakti

13 Май, 2022 14:54 1 330 6

Volkswagen планира да произведе 800 хиляди електромобила само тази година

  • volkswagen-
  • vw-
  • id.3-
  • id.4-
  • id.5

През 2023 година тази цифра ще се увеличи с 500 хиляди

Volkswagen планира да произведе 800 хиляди електромобила само тази година - 1

Намеренията на Volkswagen да се утвърди като лидер в производството на електромобили са сериозни или поне така изглежда след последното интервю на шефът на продажбите на Volkswagen пред Reuters. В него той заяви ясните планове да германската компания да задмине Tesla като най-големия производител на електромобили в света през следващите години.

Volkswagen планира да произведе 800 хиляди електромобила само тази година

Това ще бъде постигнато с производството на 800 хиляди автомобила на ток само тази година. През 2023 година тази цифра трябва да се увеличи с 500 хиляди и да достигне 1.3 милиона електромобила. Това е част от стратегията на Volkswagen през 2030 година, производството на автомобили, задвижвани от електричество да достигне 50% от всички произведени коли.

Volkswagen планира да произведе 800 хиляди електромобила само тази година

Припомняме, че през 2021 година от Tesla произведоха 930 422 коли и успяха да доставят 936 172 автомобила, а само през първите три месеца на тази година, хората на Мъск се похвалиха с 305 хиляди произведени и над 310 хиляди доставени коли. Според прогнозите на Мъск, в края на 2022 година, Tesla ще ще може да се похвали с 1.5 милиона произведени коли.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дфен

    6 1 Отговор
    А найденички ще има ли.
  • 2 АнтиГост

    7 2 Отговор
    Тази година няма да стане. Може би по-нататък.
  • 3 Някой

    8 3 Отговор
    Между "планира да произведе" и "произведе" има голяма разлика. Имат ли толкова литий за батериите на тези автомобили? Имат ли чипове? Имат ли газ? А как са цените на материалите?
    Доста неизвестни.

    Не коментирам след 10-на години кой, как, на каква цена ще рециклира батериите на тези електрички. Щото още не дошло време за това, та затова не се говори по въпроса...

    Коментиран от #5

  • 4 12345

    2 3 Отговор
    Великия шмекер Мъск се мъчи да стигне тази цифра от 10 години, а вагоните за три години.
  • 5 ТОКОМОБИЛ

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Фауве не произвежда батерии. Второ в тях няма литий, а литиеви фосфати, оксиди и карбонати. Изобщо ако има.
    Новите 4680 клетки на Тесла са с никелов катод като алпаката в кухнята. Батериите на Модел 3 тип 2170 са железофосфатни. Желязо, като греблото на двора. GM Ultium акумулаторите са от алуминий - като стълбата на кабелджията.

    Рециклирането, вашата най-любима дъвка (и пълно мълчание за хвърлените по сметищата масла, ремъци и филтри), в момента се случва в първия европейски гигазавод за батерии - Northvolt Revolt Ett - в Шелефтео (Skellefteå), Швеция, захранван от 100% чиста енергия и с годишен капацитет 60 гигаватчаса. 95% от всяка рециклирана клетка се превръща в суровина за нова.

    Вторият завод - Northvolt Volvo - с годишен капацитет 50 гигаватчаса, предстои да започне производство в Гьотеборг (Gothenburg), Западна Швеция, през 2025 г.

    Третият завод за производство и рециклиране на литиево-йонни батерии - Northvolt Drei - с годишен капацитет 60 гигаватчаса, предстои да заработи в края на 2025 г. в Хайде (Heide), Северна Германия.

    Производствените мощности ще осигуряват батерии за общо 2.5 млн. електромобила годишно.
    Планът на Northvolt е до 2030 г. да осигурява 50% от суровините, необходими за нови батерии, чрез рециклиране

    Да поговорим сега за рециклирането на старите чаркалаци и филтри в последните 100г. - къде, как, от кого? Или сме еколози само за пред хората
  • 6 Това от къде го измислихте

    2 0 Отговор
    Няма как от Фолксваген да са споменали такава цифра, понеже за първото тримесечие са произвели по-малко от 100 000 броя, няколко месеца няма да работят заради проблем с веригата за доставките и няма кога да произведат още 700 хиляди броя в края на годината от Септември месец нататък. Цяло чудо ще е да успеят да продадат поне колкото миналата година.