Last news in Fakti

30 Юли, 2015 19:59 1 350 1

15 хиляди лева заплата за шефа на БНБ

  • заплата-
  • 15 хиляди-
  • бнб

Подуправителите ще взимат по 13 хиляди лева

БНБ оповести днес заплатите на управителя, подуправителите и членовете на Управителния съвет. Това стана в съобщение до медиите, във връзка с обявените от управителя на БНБ приоритети за управление и развитие на БНБ днес Управителният съвет на БНБ.

От съобщението не става ясно каква е бил досегашната заплата на шефа на националната банка, която според депутата Велизар Енчев е била 45 000 лв. До момента от банката отказваха да оповестят срещу каква сума се е разписвал досегашния управител Иван Искров.

Управителния съвет е приел решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет на БНБ. Решението се базира на следните принципи:

• Обвързване на възнагражденията на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на Управителния съвет.

• Отменяне на възнагражденията за участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите.

• Въвеждане на лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

• Публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет в Годишния отчет и в бюджета на БНБ.

В съответствие с приетото решение месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет се определят в следните размери:

- 15 368 лева за управителя;

- По 13 173 лева за подуправителите;

- По 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет.

Освен това УС на БНБ е приел становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка и предложи окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август 2015 г. Докладът ще бъде в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г.

Официално стартира и процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки. Като първа стъпка в този процес УС на БНБ на основание на чл.16, ал.8 от Закона за обществените поръчки одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мартин

    0 0 Отговор
    Абсолютно нормална заплата за една толкова отговорна позиция като управител на Централната банка в една страна с Валутен борд, в която банковата стабилност е от съществено значение! Странно ми е дали някой все пак ще се сети да потърси политическа отговорност от недоразумението Велизар Енчев, който от трибуната на Народното събрание каза, че заплатата на шефа на БНБ била минимум 45 000 лв.! Факти вие поне като реален и независим сайт няма ли да се осмелите да направите един материал за лъжите на този депутат?