Last news in Fakti

21 Април, 2016 22:30 868 1

Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика

  • плевнелиев-
  • развием-
  • зелена-
  • енергийно-
  • ефективна-
  • икономика
Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика - 1

Време е да приспособим националните си стратегии за развитие с новите ангажименти от Дневния ред за устойчиво развитие, който приехме през септември 2015 г. За това апелира държавният глава Росен Плевнелиев в централата на ООН в Ню Йорк в изказване в рамките на Тематичния дебат на високо равнище относно постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие.
 
България вече започна работа по механизма за въвеждане на дневния ред до 2030 година със старта на дебата за Националната програма за развитие „България 2030“, заяви Плевнелиев. „Целта ни е да развием „зелена“ и енергийно ефективна икономика, която да съхрани околната среда и да гарантира устойчив икономически ръст за всички граждани“, каза държавният глава.  
 
Напредъкът в постигането на Целите на ООН за устойчиво развитие ще зависи от три стъпки, подчерта българският президент – действия на национално ниво, подкрепа за най-уязвимите страни и по-силна Организация на обединените нации.
 
„Изпълнението на национално ниво не е достатъчно. Ако искаме да постигнем Целите за устойчиво развитие, трябва да обърнем повече внимание на най-уязвимите. Официалната помощ за развитие трябва да се фокусира върху възможностите на хората да вземат решения и да бъдат по-уверени и България активно участва в подкрепящите усилия на ЕС и на международната общност“, заяви държавният глава. Президентът предупреди обаче, че този процес трябва да отчита и проблемите на околната среда. Росен Плевнелиев открои също така като добър инструмент за колективно действие Зеления фонд за климата, в който България също допринася от 2015 година.
 
Третата важна стъпка за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие, според държавния глава, е „изграждането на по-силна и по-кохерентна, по-прозрачна и по-ефективна Система на ООН за развитие“.
 
„Докато работим по нашия нов и устойчив модел на развитие, трябва обаче да си спомним за кого в крайна сметка са предназначени Целите за устойчиво развитие. Това са децата!“, заяви още Росен Плевнелиев. Държавният глава припомни, че през април т.г., в рамките на Българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа беше приета Софийската стратегия на Съвета на Европа за правата на детето.
 
„Трябва да подходим природосъобразно, да действаме отговорно и да променим подхода си, ако искаме да постигнем Целите до 2030 година и да оставим на поколенията след нас „зелена“ и просперираща планета“, заяви още Росен Плевнелиев.

Подписването на Споразумението от Париж за климатичните промени е историческо събитие, което ще трасира бъдещето на нашите общества до 2100 година. Това е споразумение за бъдещето на планетата, за ясен ангажимент на всяко общество и на всяка държава да действа природосъобразно в интерес на следващите поколения, заяви Плевнелиев.

„България трябва да бъде една от първите държави, която да ратифицира споразумението. Така ще покажем отново, че имаме визия за бъдещето и воля да бъдем сред водещите страни“, коментира президентът.

В условията на миграционна криза България е една от малкото държави, която се придържа стриктно към правилата, действа отговорно и пази добре външните граници на Европейския съюз. „Понякога не си даваме сметка какво е постигнала страната ни, но тези усилия получават много висока оценка в САЩ“, заяви държавният глава, след като разговаря в Ню Йорк с представители на еврейските организации в САЩ. „България става все по-важен фактор в ЕС, защото предлага решения на проблемите, а не ги поражда“, заяви президентът по време на срещата, като открои страната ни като фактор на стабилност в региона и като пример за отговорен подход.

Стратегическото партньорство на България със Съединените щати и с Държавата Израел бяха акцент по време на разговора на държавния глава с ръководителите на еврейската общност в Съединените щати. Президентът даде висока оценка на дейността на петте съвместни работни групи на България и САЩ, която вече доведе до конкретни резултати по отношение на енергийната диверсификация, отбраната, киберсигурността и върховенството на закона.

„Получихме също така много силен знак за подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Наясно сме, че надпреварата ще бъде трудна, но българските институции са мобилизирани“, заяви още президентът.

На 21 април в централата на ООН в Ню Йорк държавният глава ще участва в пленарна сесия на тема „Действие на всички нива: Национално изпълнение“ на Целите на ООН за устойчиво развитие, където ще направи изказване.

В петък, 22 април, в залата на Общото събрание на Организацията на обединените нации ще се състои официалната церемония по подписване на Споразумението от Париж по климатичните промени. Плевнелиев ще подпише глобалното Споразумение от името на Република България и ще направи изказване по време на пленарното заседание относно климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Боже, пак ли това недоразумение...