Last news in Fakti

16 Януари, 2012 17:31 9 546 0

Как да отговаряме при интервю за работа

  • работа-
  • интервю-
  • съвети

Първото впечатление, което оставяме, винаги е от ключово значение, особено на интервю за работа. Притеснени от срещата с потенциалния работодател не винаги даваме максимално добри отговори на въпросите зададени ни по време на интервюто. Затова малко предварителна подготовка не е излишна. Кои са 10-те най-важни въпроса, на които трябва да съумеем да отговорим перфектно, когато кандидатстваме за работа?

1. Разкажете ми за себе си? -  обикновено разполагате с не повече от 2 минути, за да формулирате кратък и въздействащ отговор на този въпрос. Не се разсейвате излишно. Съсредоточете се върху професионалния си профил – опит, знания, амбиции, постижения и по какъв начин те биха могли да се окажат полезни за компанията.

2. Кои са Вашите силни и слаби страни? -  Заложете на онези силни ваши страни, които съвпадат с целите на компанията. Относно слабите ви страни – избягвайте клишираните отговори от типа „Работя прекалено много“ и заедно с отговора, посочете и стъпките, които предприемате, за да неутрализирате слабостите си.

3. Каква заплата очаквате? - Избягвайте да давате конкретен отговор. Кажете, че предпочитате да го обсъдите след като и вие, и работодателят, сте се убедили, че сте подходящи за тази позиция.

4. Защо искате да работите за нас? - Постарайте се преди интервюто, да прочетете максимално количество информация за компанията, нейните цели и фирмена култура. По този начин ще съумеете успешно да отговорите на въпроса как собственото си професионално бъдеще ще се впише в това на компанията.

5. Къде виждате себе си след няколко години? - Придържайте се към професионални примери, а не към бъдещи планове за личния ви живот.

6. Ходите ли на интервюта и при други компании? - Най-добре би било лаконично да отвърнете, че сте отворени за всякакви професионални възможности, но тази, която те могат да ви предложат, е приоритетна.

7. Какво бихте могли да постигнете за нашата компания? -  Постарайте се, докато отговаряте, да приведете примери за това как ваши постижения са се оказали ценни за предишни ваши работодатели

8. Защо сте напуснали предишната си работа? - Дори да сте били уволнени, постарайте се да не злословите срещу предишния си работодател и изтъкнете като една от причините желанието ви за професионален растеж и нови възможности.

9. Имате ли някакви въпроси към нас? - Имайте предвид, че задавайки подходящ въпрос, може да направите добро впечатление като професионално активна и аналитична личност.

10. Как бихте реагирали на конфликт в работната Ви среда? - Наблегнете на факта, че възприемате конфликтите в работата конструктивно, като шанс да се научите по-добре и по-систематизирано да се справяте с всякакъв тип ситуации на работното място.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА