Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 15:05 2 134 11

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев откри Astana Hub

  • astana hub-
  • казахстан-
  • астана хъб

Международният технологичен парк ще подкрепя високотехнологични проекти

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев откри Astana Hub - 1
Снимка: Посолство на Казахстан

На 6 ноември 2018 година в Астана президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев участва в официалната церемония по откриване на международния технологичен парк на IT-стартъп «Astana Hub», чиято мисия е да стане център за развитие на иновационни проекти и да привлича млади и талантливи IT-специалисти от цял свят.

Това съобщиха от посолството на Казахстан в София.

Изказвайки се на церемонията по откриването, президентът на Казахстан отбеляза, че това мероприятие е много актуално за Казахстан в условията на четвъртата индустриална революция и подчерта специалното значение на цифровизацията в по-нататъшния напредък на страната и обществото.

Нурсултан Назарбаев отбеляза, че днес интернет, изкуственият интелект, технологии за 3D печат и блокчейн вече са навлезли във всички сфери от живота на човека, това е главната тенденция на съвремието. Цифровизацията стана един от важните фактори за развитието и конкурентоспособността на държавите, а водещите държави в света и техните обединения, такива като G-20 и Европейският съюз, вече са приели своите стратегически документи по цифровизацията.

Международният технологичен парк на IТ-стартъп «Astana Hub» ще подкрепя високотехнологични проекти за укрепване на икономиката на Казахстан, ще стане сърцевина на създадената в страната иновационна екосистема. За участниците в «Astana Hub» се предвиждат облекчени визови и трудови режими, данъчни и други преференции. Със стартъп-отбори ще работят опитни експерти-ментори.

По официални данни, вече са регистрирани повече от 1200 участника, изпълняват се проекти на 146 стартъпа. Очаква се, че до 2022 година 67 милиарда тенге (близо 310 млн. лева) ще бъдат инвестирани в стартъп. Astana Hub използва инфраструктурата на изложбеното градче ЕКСПО, в което миналата година Астана проведе Международното специализирано изложение ЕКСПО с тема «Енергията на бъдещето».

Президентът на Казахстан съобщи, че в страната е създаден Клуб на бизнес-ангелите (QazAngels), Асоциация на венчърните капиталисти и Фонд за съинвестиране.

По темата за цифровизацията Нурсултан Назарбаев отбеляза, че Казахстан един от първи в ОНД започна въвеждане на електронни държавни услуги, е през 2017 година стартира Третата модернизация на Казахстан, която бе обявена в обръщението на президента Назарбаев към нацията и която вече бележи конкретни успехи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    5 9 Отговор
    Страшна работа , не думай !!!! Ще ми бъде много интересно кои ще са тия " млади и талантливи IT-специалисти от цял свят " дето ще напуснат слънчева Калифорния или даже европейските столици с техните заплати и всичко останало и ще идат в мюсулманската Астана със средногодишна температура около нулата , а през зимните 6-7 месеца и минус 40-50 градуса , около която се е ширнало оная ми ти гола степ с вълци по 70-80 кила и по 30-40 в глутница и в която главното развлечение е да се отрежеш като казак , щото друго просто няма какво да правиш !!! И е направо "средище" на световната култура , хахахах !!!! То ако ставаше с няколко лъскави небостъргача да вземеш елита на света , арабите отдавна да са ги взели всичките , айде холан !!!
  • 2 Номад

    7 2 Отговор
    ГОСТ , за да привлекат толкова желаещи,ще имат привлекателни условия!! В Казахстан живеят заедно всички религии,тя толкова гостоприемна държава!!!Само за 6 месеца направено 6,7млр дол.инвестиции.Естония, която няма никакви природни ресурси,успя да привлече в държавата си от цял свят IT специалисти.И завчера дойде Пример Министър на Естония в Казахстан ,за да предложи тяхните услуги и опит.Казахстан -много привлекателен за США ,Китай,ЕС.И се развива напред.И ние тука ,в България , накъде вървим!!????

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #2 от "Номад":

    Верно ли бе , ти да видиш !!! Значи ще им дадат по-големи заплати от щатските по 200-300 000 долара годишно , а ??? Или ще живеят на по-хубаво място от Лос Анжелис , Паоло Алто , Сиатъл и т.н. ??? Само нещо да ти кажа , Франция в момента е страната с най-много млади лекари на глава от населението в СВЕТА !!!! А провинциалните градове , включително курорти по северното крайбрежие НЯМАТ жив лекар по-млад от 55-60 години !!! Стигнало се е до там , че предлагат БЕЗПЛАТНИ къщи на брега на морето , яхта и три пъти месечно вечери в ресторанти със звезди Мишлен (около 300-500евро минимум ) и ПАК няма желаещи !!!! Кога видиш програмист , който може да живее където си поиска в Европа и Америка и да си работи от къщи даже , да иде в Астана , ела се обади , ако ще и повече пари да му дават даже , което НЯМА как да стане !!!!! Или не си и виждал такива хора или разправяш врели некипели !!!
  • 5 Номад

    5 4 Отговор
    ГОСТ,ще видим, время ще покажет, не се ядосвай...Ще успеят!!!

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Номад":

    "Время ще покажет" , а , хахахах !!!! Може, ама при вас в Раша , нищо че си понаучил български , пак си личиш !! А ще успеят , ама друг път !!! Нали не си забравил , че догодина минават на латиница , това от любов към "големия брат" сигурно , хахаха !!! Ама и това не помага , на север от Китай е пустиня и такава ще си остане , чак до полюса !!! То и затова сте още там , щото никой друг не ще да стъпи там , пари да му даваш , хахахах !!! Включително и ти , дето ми разправяш хуморески , ама си си скрил д-то на топло в България !!! Що не си в Астана , хахахахах !!!!
  • 7 Номад

    3 4 Отговор
    Гост, развесели ми, забавен си..Ай,де.. лека вечер!Аз съм тук, защото съпругът ми е българин.Иначе обичам България,тя ми е като втора Родина.Казахстан ще направи!!!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Номад":

    Да , бе , щом си казала , хахахах !!! Аз пък бях в Алмата февруари месец и видях за две седмици как курса стана от 320 на 360 тенге , а в момента е 371 за долар !!!!!!!! При цена на петрола скочила с 20 % , хахахахха !!! И видях и опашките пред чейндж бюрата , същите като тук 96 година , ще успеят , ама за мизерията , хахахах !!! И видях минимална заплата 20 000 тенге , 60 долара ТОГАВА , за сега даже няма да смятам !!!! Да здравствуеть , хахахахах !!!!
  • 9 Домакин

    1 2 Отговор
    Гостенче, хората поне нещо правят! И това заслужава уважение! А злобата ти - едвали

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Домакин":

    Кои хора бе , домакинче ??? Ти на Назърбаев ако му викаш човек , иди се прегледай !!! Това е диктатор по-лош от Путя , добре че поне няма неговите възможности , че щеше да е страшно !!! Това е сигурно първата след някои африкански държава по корупция и беззаконие !! Там наши и ваши е на такова ниво , че ум ша ти зайде !!! Ти имаш ли идея въобще за какво говориш !!! Че тая Астана и центъра на Алмата са единственото което прилича на град , по аулите е още 15 век , със заплати по 50-60 долара , той тръгнал да се праска с "хъб" , дето главната задача е да уредим още някоя рода със добра държавна заплатка !!! Ти нещо казахстанско освен петрол и уран чул ли си , видял ли си ??? Че и софтуерни разработки ще правели , ахахаххахах !!!! В "бедна" България има СТО ПЪТИ по-добра IT-индустрия и без такива хъбове и занапред още по-добра ще е !!!
  • 11 Номад

    1 1 Отговор
    ГОСТ, успокой се .....каква тази истерия ...Но Казахстан върви напред ,и такъв политик ,като Назарбаев, трябва само да уважаваш.
    А ние за 30 години нищо позитивно не видяхме,а ставаме все "по-добре". :(