Last news in Fakti

27 Юли, 2021 19:09 7 333 40

"Еврохолд" купи ЧЕЗ в България

  • еврохолд-
  • чез

Това е най-голямата сделка в енергийния сектор за последните 17 години и една от големите на Балканите

"Еврохолд" купи ЧЕЗ в България - 1
Снимка: БГНЕС

"Еврохолд" финализира придобиването и вече е собственик на седемте дружества от групата на ЧЕЗ в България, съобщиха от холдинга.

Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на „Еврохолд“.

Това е най-голямата сделка в енергийния сектор за последните 17 години и една от големите на Балканите, допълват от холдинга.

В резултат на транзакцията, която беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, „Еврохолд“ ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България – "ЧЕЗ Разпределение България" (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия – "ЧЕЗ Електро България". Като част от сделката е и 100% от собствеността на най-големия лицензиран търговец на електроенергия – "ЧЕЗ Трейд България". Холдингът също така придобива компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара груп", както и "ЧЕЗ България", която координира и управлява дейността на всички дружества на CEZ в България.

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на CEZ Group, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. "Еврохолд" предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро.

Придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности. Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България", коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България".

Според него това придобиване е изключително важно не само за компанията, но и за бизнеса в България като цяло, "тъй като ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация, която е със седалище в София".

"Договорената от нас цена на сделката ни позволява да извлечем по-висока стойност от придобиването, което ще допринесе за бързия растеж на нашия холдинг в следващите пет години. След успешното интегриране на подразделенията на CEZ Group, "Еврохолд" ще подкрепи настоящата и бъдеща инвестиционна програма на ЧЕЗ в България, която ще бъде фокусирана върху подобряване обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, технологии и дигитализация, възобновяеми източници и енергийна ефективност", казва още Христов.

"Еврохолд" ще запази голяма част от мениджърския екип на "ЧЕЗ България", за да съхрани натрупания опит през годините, но в същото време ще покани в борда и външни експерти, всеки от които има над 25 години опит в сектора на водещи позиции в енергийни компании от Източна Европа.

Холдингът финансира придобиването чрез комбинация от собствени средства, набрани чрез увеличение на капитала и публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), както и чрез външно финансиране, включващо стратегическа инвестиция и синдикиран заем с участието на търговски банки и международни финансови институции.

Стратегическата инвестиция е на Metric Capital Partners и в нея инвестиционната банка J.P. Morgan AG участва като ексклузивен финансов консултант и ексклузивен мениджър и посредник. В синдикирания заем J.P. Morgan AG участва като водещ и ексклузивен мениджър, поемател и организатор. Останалите участници в синдиката са: Bank of China Luxembourg, Райфайзенбанк Интернешънъл, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк – поематели и упълномощени водещи мениджъри; Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП - упълномощени водещи мениджъри; Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка – водещи мениджъри.

По-рано този месец "Еврохолд" набра над 157 млн. лева (80.5 млн. евро) собствени средства чрез увеличение на капитала и предлагане на нови акции на БФБ. След увеличението на капитала, мажоритарният акционер в "Еврохолд" – "Старком Холдинг" АД, запази контрол в компанията с над 50% дял.

Финансова подкрепа за увеличението на капитала оказа и Международната банка за икономическо сътрудничество. Водещо в света американско дружество за управление на активи придоби 9% от капитала и стана третият по големина акционер в компанията, подсилвайки допълнително акционерната база на холдинга и практиките за корпоративно управление на дружеството.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦК на ГЕРБ

    33 4 Отговор
    Тия ще намалят цената на тока !!! Бойко Борисов го е договорил!!!! Венсеремос, Бойчето !!!🎃

    Коментиран от #21

  • 2 Софиянец

    62 5 Отговор
    Честито, тим и наследството от герб

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    61 6 Отговор
    Мутрите от Евроинс ни завладяха

    Коментиран от #10

  • 4 Старата жалка песен

    52 14 Отговор
    Ако българите бяха силни духом,тоест в интелектуална кондиция,на първо място щяха да "търгуват" с Русия.Сделките с нея са коректни и непоклатими.Но ганьовецът е дребен играч,ако въобще го допуснат до игралната маса..
  • 5 Пръц

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Бъркаш,Атанас Тилев е.
  • 6 Наркос

    39 0 Отговор
    Сега ще има здрави надценки докато избият покупката!
  • 7 Скръбна вест

    42 1 Отговор
    Край с нас, живеещите в района, обслужван от ЧЕЗ–овците. Старите ни драха без да предоставят качествени услуги, а новите сигур ще ни унищожат, докато си върнат инвестициите и си напълнят банковите сметки и офшорните постъпления( ин джеб).
  • 8 Бонев

    55 9 Отговор
    Тлъстия банкянски крадец като не успя да купи ЧЕЗ с Вариант-А - Гинка Теменужкова, прибегна до вариант-Б - мутрите от ТИМ, преименувани в Еврохолд. Ама българите си го заслужват 1000 %.
  • 9 Гост

    31 2 Отговор
    Драньето на населението започва...
  • 10 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    И малкия Мук....
  • 11 Веселинов

    39 5 Отговор
    Реалният собственик е Кюлчев Чекмеджиев и ортакът му Делян Пеевски. Тези откраднати милиарди трябва да се изперат.
  • 12 мдаа пита се

    27 3 Отговор
    кой седи зад еврохолд? някой аватар на чекмеджан ли?
  • 13 Помнещ

    26 3 Отговор
    Тези не бяха ли дето не уважаваха Бацко и той даваше заръки по телефона, как да ги намачкат ... държавните институции? :) Интересно каква "глоба" са му платили?
  • 14 Тиква енергетик

    21 2 Отговор
    На тоя ли Тиквата искаше да му размаже физиономията, "задето не се съобразява с мене"?
  • 15 Маринов

    21 6 Отговор
    Собственикът е Вождът ти Тиквун - откраднатото трябва бързо да се препере, че Магнитски идва ....
  • 16 Вакси Толуп

    31 2 Отговор
    Ситуацията с ЧЕЗ и най-вече случилото се с ТЕЦ "Варна" е изключително лош сигнал за международните инвеститори у нас!
    Но Тиквата го интересува само чекмеджето му.
  • 17 Панайотов

    19 1 Отговор
    Защото много шум се вдигна и в чешкият парламент за ТЕЦ "Варна" и как държавата спъва инвестиционните намерения на чехите!Като резултат компанията реши в крайна сметка да се оттегли от нашия пазар!
  • 18 069

    26 2 Отговор
    Много лоша новина. Корпорациите и банка JP Morgan ще скубят отново бедния българин, ще плащат космически заплати на поканени външни експерти и ще изнасят печалбите. А всяко неподчинение и периодично пречене на инвеститорите и посредниците ще бъде сурово наказвано от държавния департамент на САЩ.
  • 19 Помним помним

    12 1 Отговор
    "Излизането на CEZ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията през 2018 г. с абсурдни аргументи"

    Коментиран от #22

  • 20 Фен

    20 4 Отговор
    Честито дургарю Борисов - вече имате легален бизнес и милиардите ви ще бъдат законно изпрани. Магнитски няма да може да ви пипне.
  • 21 това

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЦК на ГЕРБ":

    беше "Енергото" , изградено по "лошия" социализъм с труда на нашите родители за удобство на поколенията. Сега някой го "придобил" !

    Коментиран от #32

  • 22 sdf

    1 10 Отговор

    До коментар #19 от "Помним помним":

    Че на кого ли му пука ти какво помниш?
  • 23 Здравков

    14 2 Отговор
    Нали скачахте срещу ЧЕЗ. Сега ще видите какво е наистина да ядете де бе лия.
  • 24 На избори

    16 0 Отговор
    вече гласувам само срещу заплащане. То е ясно, че всичко е търговия. "България" ЕООД собственост на едрият капитал и обслужващ персонал от крепостни селяни. Ха , ха!!
  • 25 Watchdog

    5 15 Отговор
    Хубавото поне е , че дружеството се вруща в български ръце. Така и не стана ясно защо въобще беше нужно да приватизират тези разпределителни дружества пред 2006 или 2007 ли беше...
  • 26 Тонев

    19 3 Отговор
    С Гинка завъртяха една сапунка с фалшиви пречки. Сега вече и ЧЕЗ официално е на ГЕРБ-ДПС. Честито българи !
  • 27 Обобщение

    16 0 Отговор
    За досегашните потребители на ЧЕЗ остават следните варианти:
    1.Да се молят зимата да не е тежка
    2.Да си купят генератори
    3.Да изкарватдостатъчно пари за да си плащат сметките и да изпълнят точка 2.
  • 28 Само питам

    8 0 Отговор
    Тва не беше ли оная Гинка
  • 29 изЧЕЗвайте

    8 1 Отговор
    Това дано не е на Гинка Върбакова фирмата или?
    Щото ако пак на некоя Тиква... е вече незнам.
  • 30 Жалко

    10 0 Отговор
    Цените на тока ще нарастнат за съжаление
  • 31 Тилев

    10 0 Отговор
    Повечето служители на ЧЕЗ ще напуснат, тези печелят от това, че дават заплати от сорта на 800 - 1000лв, ако служител на ЧЕЗ сега получава 1400лв заплатата ще ми бъде свалена на 950лв....
  • 32 Маde in Bg

    17 0 Отговор

    До коментар #21 от "това":

    Да така е ! Нашите родители ,баби и дядовци изградиха не само Енергото,но и много други разграбени"приватизирани" предприятия ,които реално са нашето откраднато наследство ! Дори електро стълба с жиците на къщата ми е поставян от дядото и съседите! Окрадоха ни милионите на Нас богатите Българи и си траем😒
  • 33 Цанков

    16 0 Отговор
    Първоначално дойдоха средни западни компании, после централно-източни и накрая местни - това означава че положението е много зле.
  • 34 БАЙ Х@Й ‼️

    15 0 Отговор
    Да купиш за 300 мен. нещо от което ще печелиш годишно 200 млн. - то си е направо подарък !!!
  • 35 БАЦЕ

    10 0 Отговор
    Скоро ще усетим некадърността на новите собственици.
    Всички банки, които цитират са дали огромни заеми на Еврохолд и сега се надяват нещо и те да вземат като се опосква ЧЕЗ.
  • 36 ИзвънБГ

    1 1 Отговор
    Акционер Дялово участие, % Брой акции Номинална стойност, лв.
    Асен Милков Христов 51.00% 341 190 34 119 000
    Кирил Иванов Бошов 34.00% 227 460 22 746 000
    Велислав Милков Христов 15.00% 100 350 10 035 000
    ОБЩО 100.00% 669 000 66 900 000
  • 37 гост

    2 1 Отговор
    Най добре се търгува по време на служебно правителство.
  • 38 Фери

    3 0 Отговор
    Национализация на секторите в енергетиката.

    Коментиран от #39

  • 39 sdf

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Фери":

    И какъв е смисъла? После продажните управници да ги фалират изкуствено, за да покажат, че държавата, т. е. ТЕ, е лош стопанин и да ги подарят отново на някой свой подставен „бизнесмен“?! И докога така...?
  • 40 Дтою

    0 0 Отговор
    Международна банка за икономическо сътрудничество- това е банката майка на ББР. Намира се в Москва, всички сделки на ченгеджии от ДС се финансират от нея. Чака ни "светло" бъдеще. Спирам да се усигорявам в България! Няма смисъл.