ФАКТИ.БГ
  • еврохолд-
  • чез

"Еврохолд" купи ЧЕЗ в България

Това е най-голямата сделка в енергийния сектор за последните 17 години и една от големите на Балканите

Публикувана: 27 Юли, 2021 19:09
39 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5110
"Еврохолд" купи ЧЕЗ в България - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.4 от 18 гласа.

"Еврохолд" финализира придобиването и вече е собственик на седемте дружества от групата на ЧЕЗ в България, съобщиха от холдинга.

Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на „Еврохолд“.

Това е най-голямата сделка в енергийния сектор за последните 17 години и една от големите на Балканите, допълват от холдинга.

В резултат на транзакцията, която беше одобрена от всички компетентни местни регулатори, „Еврохолд“ ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България – "ЧЕЗ Разпределение България" (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия – "ЧЕЗ Електро България". Като част от сделката е и 100% от собствеността на най-големия лицензиран търговец на електроенергия – "ЧЕЗ Трейд България". Холдингът също така придобива компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара груп", както и "ЧЕЗ България", която координира и управлява дейността на всички дружества на CEZ в България.

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на CEZ Group, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегията за развитие до 2025 г. "Еврохолд" предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро.

Придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститори по-голяма стабилност и предвидимост във всички аспекти, като също така ще създаде потенциални синергии и допълнителни благоприятни възможности. Отвъд корпоративното, тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакцията, в това число цената, предстоящото задължително търгово предложение към миноритарните акционери в две от придобитите компании и инвестиционната програма на ЧЕЗ в България", коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България".

Според него това придобиване е изключително важно не само за компанията, но и за бизнеса в България като цяло, "тъй като ще докаже, че ние успешно можем да ръководим голяма и разрастваща се на регионално ниво корпорация, която е със седалище в София".

"Договорената от нас цена на сделката ни позволява да извлечем по-висока стойност от придобиването, което ще допринесе за бързия растеж на нашия холдинг в следващите пет години. След успешното интегриране на подразделенията на CEZ Group, "Еврохолд" ще подкрепи настоящата и бъдеща инвестиционна програма на ЧЕЗ в България, която ще бъде фокусирана върху подобряване обслужването на клиентите, обновяване и поддръжка на мрежата, иновации, технологии и дигитализация, възобновяеми източници и енергийна ефективност", казва още Христов.

"Еврохолд" ще запази голяма част от мениджърския екип на "ЧЕЗ България", за да съхрани натрупания опит през годините, но в същото време ще покани в борда и външни експерти, всеки от които има над 25 години опит в сектора на водещи позиции в енергийни компании от Източна Европа.

Холдингът финансира придобиването чрез комбинация от собствени средства, набрани чрез увеличение на капитала и публично предлагане на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), както и чрез външно финансиране, включващо стратегическа инвестиция и синдикиран заем с участието на търговски банки и международни финансови институции.

Стратегическата инвестиция е на Metric Capital Partners и в нея инвестиционната банка J.P. Morgan AG участва като ексклузивен финансов консултант и ексклузивен мениджър и посредник. В синдикирания заем J.P. Morgan AG участва като водещ и ексклузивен мениджър, поемател и организатор. Останалите участници в синдиката са: Bank of China Luxembourg, Райфайзенбанк Интернешънъл, Райфайзенбанк България и Уникредит Булбанк – поематели и упълномощени водещи мениджъри; Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), банка ДСК, Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) и банка ОТП - упълномощени водещи мениджъри; Юробанк България, Международната инвестиционна банка (МИБ) и Обединена българска банка – водещи мениджъри.

По-рано този месец "Еврохолд" набра над 157 млн. лева (80.5 млн. евро) собствени средства чрез увеличение на капитала и предлагане на нови акции на БФБ. След увеличението на капитала, мажоритарният акционер в "Еврохолд" – "Старком Холдинг" АД, запази контрол в компанията с над 50% дял.

Финансова подкрепа за увеличението на капитала оказа и Международната банка за икономическо сътрудничество. Водещо в света американско дружество за управление на активи придоби 9% от капитала и стана третият по големина акционер в компанията, подсилвайки допълнително акционерната база на холдинга и практиките за корпоративно управление на дружеството.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.4 от 18 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ЦК на ГЕРБ
1 Отговор
Тия ще намалят цената на тока !!! Бойко Борисов го е договорил!!!! Венсеремос, Бойчето !!!🎃

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +32

Софиянец
2 Отговор
Честито, тим и наследството от герб

Коментиран от #5


Оценка:
-5 +62

Последния Софиянец
3 Отговор
Мутрите от Евроинс ни завладяха

Коментиран от #10


Оценка:
-5 +60

Старата жалка песен
4 Отговор
Ако българите бяха силни духом,тоест в интелектуална кондиция,на първо място щяха да "търгуват" с Русия.Сделките с нея са коректни и непоклатими.Но ганьовецът е дребен играч,ако въобще го допуснат до игралната маса..

Оценка:
-14 +52

Пръц
5 Отговор

До коментар #2 от "Софиянец":


Бъркаш,Атанас Тилев е.

Оценка:
-1 +18

Наркос
6 Отговор
Сега ще има здрави надценки докато избият покупката!

Оценка:
-0 +38

Скръбна вест
7 Отговор
Край с нас, живеещите в района, обслужван от ЧЕЗ–овците. Старите ни драха без да предоставят качествени услуги, а новите сигур ще ни унищожат, докато си върнат инвестициите и си напълнят банковите сметки и офшорните постъпления( ин джеб).

Оценка:
-1 +42

Бонев
8 Отговор
Тлъстия банкянски крадец като не успя да купи ЧЕЗ с Вариант-А - Гинка Теменужкова, прибегна до вариант-Б - мутрите от ТИМ, преименувани в Еврохолд. Ама българите си го заслужват 1000 %.

Оценка:
-8 +54

Гост
9 Отговор
Драньето на населението започва...

Оценка:
-2 +31

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
10 Отговор

До коментар #3 от "Последния Софиянец":


И малкия Мук....

Оценка:
-1 +6

Веселинов
11 Отговор
Реалният собственик е Кюлчев Чекмеджиев и ортакът му Делян Пеевски. Тези откраднати милиарди трябва да се изперат.

Оценка:
-5 +38

мдаа пита се
12 Отговор
кой седи зад еврохолд? някой аватар на чекмеджан ли?

Оценка:
-3 +26

Помнещ
13 Отговор
Тези не бяха ли дето не уважаваха Бацко и той даваше заръки по телефона, как да ги намачкат ... държавните институции? :) Интересно каква "глоба" са му платили?

Оценка:
-3 +25

Тиква енергетик
14 Отговор
На тоя ли Тиквата искаше да му размаже физиономията, "задето не се съобразява с мене"?

Оценка:
-2 +20

Маринов
15 Отговор
Собственикът е Вождът ти Тиквун - откраднатото трябва бързо да се препере, че Магнитски идва ....

Оценка:
-6 +20

Вакси Толуп
16 Отговор
Ситуацията с ЧЕЗ и най-вече случилото се с ТЕЦ "Варна" е изключително лош сигнал за международните инвеститори у нас!
Но Тиквата го интересува само чекмеджето му.

Оценка:
-2 +30

Панайотов
17 Отговор
Защото много шум се вдигна и в чешкият парламент за ТЕЦ "Варна" и как държавата спъва инвестиционните намерения на чехите!Като резултат компанията реши в крайна сметка да се оттегли от нашия пазар!

Оценка:
-1 +19

069
18 Отговор
Много лоша новина. Корпорациите и банка JP Morgan ще скубят отново бедния българин, ще плащат космически заплати на поканени външни експерти и ще изнасят печалбите. А всяко неподчинение и периодично пречене на инвеститорите и посредниците ще бъде сурово наказвано от държавния департамент на САЩ.

Оценка:
-2 +26

Помним помним
19 Отговор
"Излизането на CEZ от България беше съпътствано с политическа намеса, като първоначалният купувач - "Инерком" на Гинка Върбакова, беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията през 2018 г. с абсурдни аргументи"

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +12

Фен
20 Отговор
Честито дургарю Борисов - вече имате легален бизнес и милиардите ви ще бъдат законно изпрани. Магнитски няма да може да ви пипне.

Оценка:
-4 +20

това
21 Отговор

До коментар #1 от "ЦК на ГЕРБ":


беше "Енергото" , изградено по "лошия" социализъм с труда на нашите родители за удобство на поколенията. Сега някой го "придобил" !

Коментиран от #32


Оценка:
-1 +34

sdf
22 Отговор

До коментар #19 от "Помним помним":


Че на кого ли му пука ти какво помниш?

Оценка:
-10 +1

Здравков
23 Отговор
Нали скачахте срещу ЧЕЗ. Сега ще видите какво е наистина да ядете де бе лия.

Оценка:
-2 +13

На избори
24 Отговор
вече гласувам само срещу заплащане. То е ясно, че всичко е търговия. "България" ЕООД собственост на едрият капитал и обслужващ персонал от крепостни селяни. Ха , ха!!

Оценка:
-0 +15

Watchdog
25 Отговор
Хубавото поне е , че дружеството се вруща в български ръце. Така и не стана ясно защо въобще беше нужно да приватизират тези разпределителни дружества пред 2006 или 2007 ли беше...

Оценка:
-15 +5

Тонев
26 Отговор
С Гинка завъртяха една сапунка с фалшиви пречки. Сега вече и ЧЕЗ официално е на ГЕРБ-ДПС. Честито българи !

Оценка:
-3 +18

Обобщение
27 Отговор
За досегашните потребители на ЧЕЗ остават следните варианти:
1.Да се молят зимата да не е тежка
2.Да си купят генератори
3.Да изкарватдостатъчно пари за да си плащат сметките и да изпълнят точка 2.

Оценка:
-0 +15

Само питам
28 Отговор
Тва не беше ли оная Гинка

Оценка:
-0 +7

изЧЕЗвайте
29 Отговор
Това дано не е на Гинка Върбакова фирмата или?
Щото ако пак на некоя Тиква... е вече незнам.

Оценка:
-1 +7

Жалко
30 Отговор
Цените на тока ще нарастнат за съжаление

Оценка:
-0 +9

Тилев
31 Отговор
Повечето служители на ЧЕЗ ще напуснат, тези печелят от това, че дават заплати от сорта на 800 - 1000лв, ако служител на ЧЕЗ сега получава 1400лв заплатата ще ми бъде свалена на 950лв....

Оценка:
-0 +10

Маde in Bg
32 Отговор

До коментар #21 от "това":


Да така е ! Нашите родители ,баби и дядовци изградиха не само Енергото,но и много други разграбени"приватизирани" предприятия ,които реално са нашето откраднато наследство ! Дори електро стълба с жиците на къщата ми е поставян от дядото и съседите! Окрадоха ни милионите на Нас богатите Българи и си траем😒

Оценка:
-0 +16

Цанков
33 Отговор
Първоначално дойдоха средни западни компании, после централно-източни и накрая местни - това означава че положението е много зле.

Оценка:
-0 +15

БАЙ Х@Й ‼️
34 Отговор
Да купиш за 300 мен. нещо от което ще печелиш годишно 200 млн. - то си е направо подарък !!!

Оценка:
-0 +14

БАЦЕ
35 Отговор
Скоро ще усетим некадърността на новите собственици.
Всички банки, които цитират са дали огромни заеми на Еврохолд и сега се надяват нещо и те да вземат като се опосква ЧЕЗ.

Оценка:
-0 +9

ИзвънБГ
36 Отговор
Акционер Дялово участие, % Брой акции Номинална стойност, лв.
Асен Милков Христов 51.00% 341 190 34 119 000
Кирил Иванов Бошов 34.00% 227 460 22 746 000
Велислав Милков Христов 15.00% 100 350 10 035 000
ОБЩО 100.00% 669 000 66 900 000

Оценка:
-1 +1

гост
37 Отговор
Най добре се търгува по време на служебно правителство.

Оценка:
-1 +2

Фери
38 Отговор
Национализация на секторите в енергетиката.

Коментиран от #39


Оценка:
-0 +2

sdf
39 Отговор

До коментар #38 от "Фери":


И какъв е смисъла? После продажните управници да ги фалират изкуствено, за да покажат, че държавата, т. е. ТЕ, е лош стопанин и да ги подарят отново на някой свой подставен „бизнесмен“?! И докога така...?

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на форум на женската организация на партията
Скъпи мои булки, невести, моми – не ви знам кой какъв е"

Още бисери
ТОП 5