Last news in Fakti

11 Март, 2013 13:09 2 426 4

Българската икономика се сви наполовина

  • ипи-
  • българия-
  • икономика
Българската икономика се сви наполовина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължаваща стагнация на икономиката за трета поредна година, като единствените отрасли, отбелязали относителен ръст, са селското стопанство и индустрията. Един по-общ поглед върху това, какво се произвежда и продава в нашата икономика, показва, че от една страна експортно ориентираната индустрия успява все още да работи, да продава и леко да увеличава своята добавена стойност. От друга страна – това е туризмът, който миналата година имаше добро представяне и известен ръст. Общо взето, в останалата част от икономиката нещата са доста тревожни като тенденции. Това бе коментарът пред БНР на Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) по повод излезлите данни на Националния статистически институт за икономиката през 2012 г.

Какво показват данните на статистиката?

Българската икономика е нараснала само с 0.8 процента през миналата година, което е двойно забавяне в сравнение с предходната. Да не говорим за прогнозата на правителството, което очакваше икономически растеж от 2.9 на сто. Така тенденцията, че България е на последно място по брутен вътрешен продукт в ЕС, се запазва. А това е един от основните индикатори за производителността и жизнения стандарт. Въпреки че даваха определена надежда, инвестициите през изтеклата година се оказаха под очакваното. Все пак, те имат достатъчно голям принос в БВП с ръст от 1.5 на сто. Но, нямаме устойчива тенденция, добавя Десислава Николова. Нашите очаквания са, че едно по-сериозно възстановяване на инвестиционния растеж и на инвестициите в икономиката няма как да се случи, преди да се възобновят по-сериозните потоци от преки чужди инвестиции, на които се радвахме преди кризата. Експерти коментират, че бизнесът ще изчака резултатите от изборите и след това ще определи инвестиционната си политика. При потреблението също има ръст от 1.3 процента, който обаче е недостатъчен. През последното тримесечие ситуацията на пазара на труда остана тежка. От статистиката за работната сила се вижда, че има съкращаване на работни места и намаляване броя на заетите, коментира тенденциите Десислава Николова. Прогнозите на ИПИ са, че 2013 няма да бъде по-добра от миналата година, а икономическият растеж отново ще бъде до един процент.

Политическата криза също ще се отрази негативно върху икономическите процеси.

Чуват се вече коментари за забавяни или отложени инвестиционни проекти, както от страна на чужди инвеститори, така и от местния бизнес – допълва Десислава Николова. – Така че колкото по-бързо се възстанови политическата сигурност в страната, толкова по-скоро можем да очакваме известно възстановяване на икономическата активност. Това, което е изключително важно, е да имаме стабилно правителство след три месеца, защото то е гарант за съответната икономическа сигурност, без която няма как да имаме значителен икономически растеж. Едно стабилно правителство след изборите, което да проведе нужните спешни реформи за облекчаване на бизнеса, е най-важното условие за един по-нататъшен, макар и нисък, ръст на икономиката през 2013 г.

Какво ни очаква?

Това, което може да се открои като надежда за нашата икономика, са секторите на туризма, на износно ориентираните индустрии и то тези, които успяха през трудната 2012 г. да се ориентират към трети пазари извън ЕС и да увеличат износа си – обобщава Десислава Николова. – Те биха могли да бъдат и потенциални двигатели на растежа през настоящата година. От страна на потреблението това, което дава известна надежда, е политиката по отношение на доходите, която е залегнала в бюджета за тази година. Т.е. бюджетно зависимите групи ще получат известно увеличение на своите доходи тази година. От тях бихме могли да очакваме и лек ръст на потреблението. За съжаление, останалите групи на потребителския пазар най-вероятно ще запазят относително същите нива на потребление или дори ще ги намалят, заради изключително тежката ситуация на пазара на труда. Най-вероятно там ще се запазят тези процеси, които наблюдаваме през последните няколко години. А именно, закриване на работни места и увеличаване на безработицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 георги

    1 1 Отговор
    Каквито са българите - такава и държавата им - Ганчовци.....
  • 2 pfff

    2 1 Отговор
    Абсолютно си прав! Но никога не си признава, той може само да се обиди и да покаже със всички сили колко е прост! Политиците ни не са внос! Те са вашите майки и бащи, вашите лели и далечни роднини, познати и шефове. Вие умирате да ви е... и това е то! Като видите червено, дори пребоиадисано в синьо или в жълто - вкупом отивате и си ги избирате. Чакахте 15 години от предните протести, харесваше ви да сте бедни и гадни. Сега протестирате? Късно е! Беяе 2000 година и всичко вървеше добре и нагоре, но ви докараха цар и се поюна подред избори-комунисти-избори-комунисти-избори-комунисти, сега пак комунисти ще си изберете!
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Не свита а затрита от ГЕРБ. Десет години ще се възстановяваме след золумите на мутрите калинки.
  • 4 + НОВА ШВАБИЯ +

    1 0 Отговор
    ,,БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА'' ... ?