2 Август, 2013 08:56 2 150 0

Владимир Каролев: БСП не прави реформи

  • владимир каролев-
  • мартин димитров-
  • бюджет-
  • финанси

Мартин Димитров: Нещата отиват към лошо. Когато направиш кабинет и загубиш кредит на доверие, нищо добро не те чака

 

Социалните мерки на кабинета „Орешарски” са насочени към електората на БСП и към хора, които са настроени популистки. Такава теза изрази в ефира на bTV икономистът Владимир Каролев. „Няма как, когато вземеш пари от едни хора и ги дадеш на други хора, болшинството да започне да живее по-добре,” обясни той.

По думите му, бюджетът е само средство за преразпределяне на ресурси и не той, а икономиката трябва да расте, за да се постигат резултати.

По-драматична картина описа икономистът Мартин Димитров, който е част от „Синьо единство” в рамките на Реформаторския блок. „Нещата отиват към лошо по много причини. Когато направиш кабинет и загубиш кредит на доверие, нищо добро не те чака. Очаквам нови протести през есента, породени от нови гафове,” посочи той.

Докато Димитров намира приетата вчера актуализация на бюджета за излишна, Владимир Каролев изтъкна като недостатък при обсъждането й употребата на повече политически, отколкото икономически аргументи.

Той отхвърли твърдението на опозицията, изразено вчера от парламентарната трибуна от депутат от ГЕРБ, че евентуалният заем от 1 млрд. лв. ще „плащаме ние, нашите деца, нашите внуци”. „Първо не се знае дали ще го вземат, а 1 млрд. лв. е малка сума за страна със стабилни публични финанси, благодарение на 5 правителства,” обясни Каролев, като подчерта, че заемът няма да се изплаща от три поколения.

„БСП също говореха неверни неща,” изтъкна обаче икономистът, като припомни тезата за заема от 800 млн. лв., изтеглен за изплащане на субсидиите на земеделските производители, парите за който са възстановени от Европейската комисия.

„Моята критика не е към актуализацията, правителството не прави реформи,” коментира още Владимир Каролев, като даде пример със спирането на пенсионната реформа и липсата на такава в МВР, въпреки обещанията.

Според Мартин Димитров реформите са наистина необходими, но те се правят, когато управляващите са силни, но не и когато работата им е съпроводена от ежедневни протести.

„Този кабинет обяви две мерки в началото – орязване с 5% на бюджетите на министерствата и 8 млрд. бюджет на министерствата, но се отказаха и се захванаха с актуализацията. От сега нататък този кабинет има само отбранителна позиция – да си купи време, да отложи, да избяга,” допълни Димитров.

Владимир Каролев видя действията на правителството в система от „реформи и антиреформи” и припомни спирането на пенсионната. „Аз очаквам от тях по-скоро популистки действия и нито една смислена реформа.

Реформата е орязване на неефективни разходи и повече пари за смислени дейности,” допълни Мартин Димитров.

Той определи като „наивна” тезата, че протестите гонят инвеститорите от страната. „Този прочит напомня „Оставете ги да грешат, защото нямаме друг избор,” обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА