Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 12:00 1 247 16

Стабилна цена! Природният газ в Европа се задържа около 50 евро за мегаватчас

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток

Тази сутрин борсата отвори на цена от 49,35 евро за мегаватчас, докато късно вчера затвори при 50,56 евро за мегаватчас

Стабилна цена! Природният газ в Европа се задържа около 50 евро за мегаватчас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цената на природния газ в Европа се понижи с 1,04 процента към 9:44 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата снощи, показват данните от лондонската борса ICE, съобщава БТА.

Фючърсите за март на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 50,05 евро за мегаватчас или малко над 530 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 49,35 евро за мегаватчас, докато късно вчера затвори при 50,56 евро за мегаватчас. Данните сочат, че от 17 февруари цената се задържа на нива от около 50 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 3,34 процента до 107,71 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 104,23 лева за мегаватчас.

Данните показват, че за последните три дни цената на българската газова борса се е повишила с около 13 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 15 Отговор
    СБОГОМ,ГАЗПРОМ
  • 2 Българин

    15 12 Отговор
    Във България изкарахме една студена и на тъмно зима ,даже и нямаше какво да ядем ....
  • 3 как ни изклатиха еврейоатланриците

    15 10 Отговор
    а цените на продукти и стоки върнаха ли се на нивата от преди договорената войничка?
  • 4 Българин

    16 11 Отговор
    за информация на копейките-света не свършва с Русия

    Коментиран от #5

  • 5 Помак американски

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ай убитак само ти ли тролиш днес за цент на простотия или всички пoдмийници на козяк вече се пишете "българин"?
  • 6 Абе

    15 11 Отговор
    И какво стана без руския газ не само не дойде края на света като се кълняха денонощно родни и международни путенисти, а цената на газа вече е по-ниска от тази на която го подаваше газпром дори половин година преди войната.
  • 7 Стойчев

    15 4 Отговор
    Макак бе, Медведев каза миналата година, че ше е 2000 евро…
  • 8 Статистик

    10 9 Отговор
    Не виждам повод за радост. Миналия февруари цената беше $27 (23 евро) за мегават и днес явно някому се вижда нормално двойната цена?

    Коментиран от #10

  • 9 Некой си

    5 8 Отговор
    Понеже народонаселението помни три седмици - справка от преди две години: Цена на природния газ в ЕС - 9/МВТч.
    Та, драги сънародници, няКОЙ печели ПЕТ ПЪТИ повече, като се оправдава с международното положение.

    Коментиран от #12

  • 10 Глупости

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Статистик":

    Цената на TTF през август 2021 година беше около 50$ и сега пак е около 50$
    Тоест цената на газа на европейската борса вече се срина до нивата много преди войната, а поскъпването беше факт още от предната година преди войната, защото специалната газова операция на Путлер беше подготовката му за “специалната военна операция”. Обаче И двете специални операции претърпяха неуспех вече
  • 11 бг русофобите

    1 5 Отговор
    са най-русофобите на планетата Земя.От тях да видиш полза е като да чакаш от пръч мляко..
  • 12 Не е важно кой колко помни

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Данните за цените назад във времето ги има и стига манипулации .Да през 2020 цените на всички горива беше се сринала до много ниски цени, но това беше нещо моментно както и пиковите космически цени на газа от миналото лято бяха моментно краткотрайно явление. Например през полета на 2020 даже имаше един кратък период когато фючърсите за петрола бяха станали с отрицателни стойности, но моментните аномалии не са важното. Цените на газа в момента са по-ниски от тези половин година преди войната.Това е факт и се задържат на тези нива.
  • 13 Въй Въй Въй

    5 0 Отговор
    на русофилите пришки им излязоха на ръцете да пишат Как цяла Европа щяла да умре от студ понеже Русия няма да доставя газ,😂😂😂
  • 14 гост

    3 1 Отговор
    Сега да припомним първо на всички миризливи русофилчета тук , че цените на борсата са за ИЗВЪНРЕДНИ покупки на сравнително дребни количества за покриване на моментни нужди !! Основните количества около 80 % от всички се получават по дългосрочни договори , които са ПОД и то доста под цената на борсата , защото по принцип договорите се сключват на база борсовата цена МИНУС ОТСТЪПКА или "премия" и доставчиците се състезават именно на база кой ще даде по-голяма отстъпка !! Тоест реалната цена на газа в Европа всъщност е около 35-40 евро на Мегават , а не 50 като на борсата !! И тъй като хранилищата във вече края на февруари са пълни над 70 % , а трябва до края на април да паднат до поне 50% , НИКАКВИ повишения не се виждат , а напротив , цената ще е САМО НАДОЛУ !! Което всъщност е без значение за Раша , щото благодарение на "умния" си вожд , тя и без това вече продава един път 4-5 ПЪТИ по-малки количества и второ ги продава на фиксирани цени на Турция и Унгария , щото други клиенти в ЕС практически не останаха !! И това тепърва ще се ВЛОШАВА !!
  • 15 😆😆😆

    0 0 Отговор
    Как да им обясниш на кухите русофили 🤣
  • 16 Ники

    0 0 Отговор
    Точно така. Пазарът е стабилен в момента и на всички критици срещу газа, които убждаваха хората да спрат да го ползват... искам да кажа, че НЕ БЯХТЕ ПРАВИ. Винаги излиза наяве кой какви интереси има, радвам се, че аз като потребител не се поддох на тази манипулация, а изчаках нещата да се стабилизират с цените , не веднага да хукна да се отказвам от нещо от което съм доволна.