Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 12:52 1 100 15

Стабилно! Цената на природния газ в Европа се задържа около 50 евро за мегаватчас

  • газ-
  • газпром-
  • северен поток

Данните показват, че през изминалата работна седмица цената на синьото гориво на най-голямата българска газова борса се повиши с около 15 процента, но през почивните дни се понижи с около 7 на сто

Стабилно! Цената на природния газ в Европа се задържа около 50 евро за мегаватчас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Цената на природния газ в Европа се понижи с 3,95 процента към 10:04 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата в петък вечер, показват данните от лондонската борса ICE, съобщава БТА.

Фючърсите за март на хъба Ти Ти Еф (TTF) в Нидерландия се търгуват на равнище от 49 евро за мегаватчас или около 517 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 50,92 евро за мегаватчас, докато в петък вечер затвори при 51,02 евро за мегаватчас. Данните сочат, че от 17 февруари цената се задържа на нива от около 50 евро за мегаватчас.

Природният газ на "Газов хъб Балкан" в сегмента "Ден напред" с ден на доставка за днес поскъпна с 0,77 процента до 101,75 лева за мегаватчас в сравнение с цената му с ден на доставка за вчера от 100,97 лева за мегаватчас.

Данните показват, че през изминалата работна седмица цената на синьото гориво на най-голямата българска газова борса се повиши с около 15 процента, но през почивните дни се понижи с около 7 процента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съгласен съм да храним

    4 18 Отговор
    У кранците,но само след като ги кастрираме за да не се множът

    Коментиран от #3

  • 2 Импийчмънт за Гадев!

    15 6 Отговор
    В България сме ларж и плащаме с по 25-30% отгоре на цените в Европа.
    Това е управлението на пРезидента и катамарана му.
    При предишното редовно правителство цената на газът винаги беше под цената на европейската борса, през същия посредник МЕТ, без да внасяме цялото количество евтина азърска газ.
    Алооо, Радев, къде е разликата ? Финансираш господаря Утин ли ? Нареди се до масовия убиец-псиH0пат
  • 3 Даааа

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Съгласен съм да храним":

    Като дойде момента да питаме бълхите на собака путина, ще те имаме в предвид .
  • 4 А така

    17 7 Отговор
    И какво стана без руския газ не само не дойде края на света като се кълняха денонощно родни и международни путенисти, а цената на газа вече е по-ниска от тази на която го подаваше газпром дори половин година преди войната. Цената на TTF август 2021 година беше около 50евро и сега пак е около 50евро

    Коментиран от #8

  • 5 капитализъм

    8 5 Отговор
    Цената на природния газ пада, а цените в магазините продължават стремително да растат! Добре дошли в Клуба на Богатите!

    Коментиран от #6

  • 6 Много си наивен

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "капитализъм":

    Нито цената на газа нито войната е основната причината за инфлацията това е удобното оправдание. Инфлацията вече беше започнала да набира скорост и преди войната в Украйна. Причината са напечатаните пари които се раздаваха за “помощи” за икономиката след ковид и неадекватните действия на правителствата. Инфлацията е желано явление за тези с големели кредити защото тези кредити се обезценяват, а всички правителства на развинтете страни са такива. Разбира се за обикновените хора това означава обедняване, но това е част от всичко.
  • 7 Сталин

    5 9 Отговор
    Стабилна мизерния в Европа

    Коментиран от #14

  • 8 седфгжбх

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "А така":

    Скъсаняк продажен, що не вземеш да провериш колко струваше газа ПРЕДИ ковид-измамата и ПРЕДИ да си промените договорите с "Газпром"... Ще те открехна:

    - Швабия тогава плащаше по около €120-130 за 1000м3 което е около €12 за мегаватчас (най-грубо смятано е 1:10)
    - вие в помийната яма бг плащахте около $230 за 1000м3
    - и най-вече си знаехте цената за 6 месеца напред щото такива ви бяха договорите

    Сега дългосрочни договори нямате, не знаете колко ще ви е цената утре и дори се радвате на цени от €500+ за 1000м3 и ревете как всичко поскъпнало... Ще поскъпне разбира се- цената на ОСНОВЕН ЕНЕРГОИЗТОЧНИК е скочила с минимум 3 пъти (а на моменти и с 10 пъти) и всичко по веригата поскъпва...

    Коментиран от #9

  • 9 А така

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "седфгжбх":

    Никога не е имало договори с фиксирана цена. Цената винаги е била плаваща дори и по дългосрочните договори тя е обвързана поне частично с борсовата и с други фактори като борсовата цена на петрола например.
    Да през 2020 цените на всички горива беше се сринала до много ниски цени поради много намалялото търсене, но това беше нещо моментно както и пиковите космически цени на газа от миналото лято бяха моментно краткотрайно явление. Например през полета на 2020 даже имаше един кратък период когато фючърсите за петрола бяха станали с отрицателни стойности, но моментните аномалии не са важното. Цените на газа в момента са по-ниски от тези половин година преди войната Това е факт и се задържат на тези нива.
  • 10 ГАЗОВ ШУТ ЗА ПУТИН

    6 1 Отговор
    Скоро и петролен такъв.....
  • 11 БСП ПУТИНИСТИТЕ СА ШОКИРАНИ

    6 1 Отговор
    Можем и без руска газ....ДРУГАРЕ....
  • 12 Ники

    2 0 Отговор
    Това са много добри новини. Ето затова не се отказах от природен газ вкъщи, защото знаех, че всичко е моментно и въпрос на време нещата да се стабилизират.В нашия блок почти 80% от живущите сме на газ. Другите честно казано не знам как се оправят и с какво се топлят, но ние сме сигурни, че това е най- доброто което може да се прдложи на пазара.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сталин":

    Оуу , горките , направо да ги ожалиш , хахха !! Тая година са толкова зле , че ще ходят на почивки само до Гърция и Хърватия , а не до Малдивите и Бахамите като обикновено ! Виж богатите ватници ще си " тълпят " в Турция , ама 1 на 10 000 поданици и то половината на работа , а не на почивка !! Хахаха , не е лесно да си с кремълски капаци , не мори , ама мъчи !
  • 15 Чеченец

    0 0 Отговор
    Преди малко пишете че цените са се сринали а сега са се запазели.Кога лъжете и защо.Получаваре долари или евро за лъжите.