Last news in Fakti

17 Юни, 2015 15:28 888 4

МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в Орландовци

  • румяна бъчварова-
  • мвр-
  • проверява-
  • расистки-
  • прояви-
  • служителите-
  • сблъсъците-
  • орландовци
МВР проверява за расистки прояви на служителите си при сблъсъците в Орландовци - 1
Снимка: БТА

МВР извършва дисциплинарна проверка за възможни расистки изказвания от страна на полицаи, охранявали протестите в столичния квартал Орландовци. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова след днешното заседание на Министерския съвет. Изказването й е по повод снимката на полицайката Анна Витанова в социалните мрежи, която беше придружена с коментар „Ако си хванал повечко тен... гориш”.

Бъчварова увери, че принципът, по който работи министерството, е да няма специални мерки спрямо специални групи от хора.

„Полагаме всички услилия и се надявам това да бъде разбрано и видяно. Не може с едно движение да решим проблеми, които са трупани с години“, заяви Бъчварова. МВР ще работи според своите правомощия, добави тя по отношение на предприетите действия във връзка със събитията от последните дни в кв. Орландовци.

Както в Орландовци, така и преди това в Гърмен, мерките които прилага полицията, са еднакви към всеки, който нарушава обществения ред, независимо в кой квартал, махала или населено място живее. Бъчварова отбеляза, че подходът е такъв и по отношение на служителите в МВР и добави:

„Ако има недопустими действия и нарушения, по същия начин прилагаме закона, много важен принцип и много държа да го отбележа“.

По отношение на служителя на МВР Анна Витанова Бъчварова уточни, че вече е започнало дисциплинарно производство по случая, резултатите от него ще бъдат съобщени след приключването му.

Бъчварова поясни, че МВР провежда проверки и прилага по-засилено полицейско присъствие там, където е необходимо, в София и в страната. Това става на базата на анализ на ресурсите на МВР и точна преценка за степента на необходимите мерки.

„Тук е много важно да се спази балансът на тези мерки“, каза тя, като обясни, че въпреки силните възможности, с които разполага МВР, не трябва да има прекомерни мерки и присъствие. Бъчварова оцени ситуацията в Орландовци и произтеклите от нея процеси като незастрашаващи националната сигурност.

Като допълнително предприети мерки след случаите на напрежение в Гърмен и Орландовци, вицепремиерът очерта усилията на МВР за ограничаване на битовата престъпност. Тя съобщи, че предстои да започне работата на новия Съвет за превенция и борба с конвенционалната престъпност. Добави, че по отношение на въпросите, свързани с ромската общност, вицепремиерът Ивайло Калфин е свикал днес Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси. За участие на заседанието на съвета е поканена и Бъчварова.

Вътрешният министър коментира протестите на служители от МВР през последните дни с думите:

„Липса на диалогичност е последното нещо, в което мога да бъда обвинена. В трите месеца, в които съм министър на вътрешните работи, сме имали със синдикатите поне 3, ако не и 4 срещи. Уважавам синдикалните искания и последното нещо, което бих искала, е да бъдат нарушени интереси или права на служителите на МВР. Но има обективни обстоятелства, с които трябва да се справяме и затова не е толкова лесно да се реши този проблем“.

Бъчварова обясни, че е възможно от позицията на синдикатите нещата да изглеждат различно и те да имат бележки и искания към ръководството на МВР и добави:

“Всички теми, които поставиха, защото те ги поставиха като теми, а не искания, получиха отговор. И за това дали да има ли не специализирана операция на границата, за това какво правим с назначаването на граничните полицаи и полицаите. По отношение на вътрешната реорганизация в МВР получиха уверение, че няма да има служители, които да носят последиците. Че тя е свързана с по-доброто функциониране на институцията и като идеен проект още не е приключена. По отношение на извънредния труд - има установени норми, свързани с бюджета, с който разполагаме в момента. Това е нещо, което не може да обсъждаме към този момент“.

Вътрешният министър коментира, че изпитва притеснение, че правата, които имат синдикалните лидери в МВР понякога не се използват прецизно, както би трябвало да бъде. Тя призна, че все още не може да разбера кое е най-сериозното основание за толкова драстичен и силен протест и заяви:

“На практика първо говорихме 2 часа и половина, мисля, че не остана тема, по която да не беше получен отговор. Това бяха теми, които и преди това сме обсъждали и е пределно ясен целият процес, по който работим, няма нищо скрито“.

Бъчварова информира, че е изпратила писмо до служителите в МВР по повод опасенията, които имат по отношение на пенсионното законодателство, за да ги увери, че притесненията им са неоснователни.

“Това е съвременната вътрешноинституционална политика. Ръководството на една институция не е срещу нейните служители. Това е много стара схема, да речем преди 100 години, в която се предполага това. Напротив, всеки един ръководител е заинтересован от това служителите му да се чувстват комфортно, да могат да работят добре и да си изпълняват функциите. Това е грижа на ръководството, това е всекидневна политика, която провеждаме“, заяви тя.

Запитана кога ще бъде обявена административната реформа, за която отговаря като вицепремиер, Бъчварова посочи, че екипът й в Министерския съвет е почти на финала на предложенията, които ще бъдат направени в най-кратък срок. Те първо ще бъдат внесени в Съвета за административна реформа. Вицепремиерът поясни, че посоките, в които работят тя и екипът й, отговарят на представата за една модерно работеща администрация.

“Много бих искала тези принципи да приложим и в МВР, защото е крайно време МВР да отговаря на изискванията за модерната администрация. Това ще помогне на всички“, посочи още Румяна Бъчварова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Вие политиците сте цигански подлоги!!!
    Заслужавате линч за това, че унижавате народа и полицията заради цигански гласове на изборите!!!
  • 2 гражданин

    0 0 Отговор
    Какви ще са мерките спрямо протестите на полицаите пред МВР. НС ,С КОЕТО СЪЗДАДОХА ХАУС В ТРАНСПОРТА.
    Недопустимо еуниформени служители да протестират ,къде е честта на пагона и положената клетва.
    Госпожо МВР вместо преговор крайно време е да се приложи опита на МВР на Румъния Грузия и др.
    Запознайте се с коментарите на хората в социалните мрежи за отношението им към протеста и исканията на полицаите.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гражданин":

    Льольо, тук става въпрос за проверка срещу полицаи подкрепящи протестите на хората! Тъкмо полицията заема страната на хората и се появява поредни плювач като теб, който иска да бъдат уволнение служители подкрепящи хората и мразящи м...лите!
    Срам и позор са същества като теб!
  • 4 хрущял

    0 0 Отговор
    5 дни се кри като плъх, а сега скачаш срещу полицаи - къде беше когато тия с повечкото тен нападаха с брадви и мотики - дано цялата ти рода бъде избита от м..ли.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове