Last news in Fakti

22 Септември, 2011 21:55 1 394 0

Първанов: Независима е силната, а не силовата държава

  • първанов-
  • 22 септември

 

На 22 септември 1908 година в ранната утрин княз Фердинанд е смутен и объркан, по-късно идва и министър председателят Александър Малинов, вади хартия от джоба си и прочита Манифеста за независимостта на България, припомни събитията в словото във Велико Търново президентът Георги Първанов.
 
Имало е малко хаос и смущение, но участниците в събитието разбират, че участват в нещо велико. Изборът на мястото - велико Търново, драматургията на това място е особен. Изборът на мястото не е случаен - за всеки българин това е свято място, свързан с величието на Втората българска държава. То е символ на триумфа на българската държавност, то има изключително значение, не само се разчупват оковите на Берлинския договор, но българите са накарали консервативна Европа да признае България, подчерта държавният глава. 
 
Българските държавници имат волята и качествата тогава да бъдат равни с европейските държави. Искат им да платят в злато, да откупят независимостта си, но Малинов казва, че те, ако трябва ще я откупят ще е с българската кръв. Виждаме как в България се изграждат държавници с воля и характер и заедно с това с гъвкавост, с мъдрост. 
 
Нашата задача е да се преклоним пред тези мъже. Произнесъл съм много речи на исторически места и затова мога да кажа, че трябва да имаме почит към тях, но не само това, но и да се поучим от тях. 
На първо място това е приемствеността. Говорим за разчупване на окови, но става дума и за възстановяването на българската държавност с нейната хилядолетна история. Нашите предшественици са гледали на независимостта не само като на акт, а като на стратегия за бъдещето. 
 
Може да си припомним думите на Захари Стоянов за Априлското въстание и Съединението, а и да добавим Независимостта са малкото събития, за жалост, извършени от българите сами. 
Независимостта е и свобода на духа, убеден е Първанов и като историк. 
 
Днес агресията и омразата не ни правят по-независими. Независима е силната държава, но не силовата. Това е държавата, която може да защити правата на своите граждани и на своята държавност. Трябва да подчертаем и споделената отговорност и споделения суверенитет. 103 години Българската държава има големи победи, но и големи поражения, има гражданска война. От нас зависи дали ще вземем огъня или пепелта, дали ще вземем това, което ни обединява, а не ни разединява. Това е ден, който ни зарежда с много градивна енергия. И това е ден, в който можем да повторим думите от Манифеста "да живее независимостта на България", заключи Георги Първанов. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА