Last news in Fakti

16 Ноември, 2011 10:41 1 039 1

Протест пред МС срещу добива на шистов газ

  • шистов газ-
  • протест-
  • шеврон

Бойко, защо подписа на инат, скандират природозащитниците

Протест пред МС срещу добива на шистов газ - 1
Снимка: БГНЕС

Стотина души са се събрали на протест пред Министерски съвет против проучването и добива на шистов газ в България. „Нона, Трайчо, ще ходите в затвора!“, „Вразумете се, не подписвайте!, „Бойко, защо подписа на инат?" - с такива лозунги природозащитници протестират срещу намеренията на правителството да сключи договор с американската компания Шеврон за добив на шистов газ.

Протестиращите изразиха своите опасения, че договорът ще бъде подписан, въпреки че технологията на добив е опасна и няма доказани ползи. Те настояват за мораториум върху технологията сега и за закон – утре. Поводът за поредния протест е и фактът, че на сайта си Шеврон вече са обявили плановете си за добив в България, обясни Мариана Христова.

Протестиращите еколози и граждани твърдят, че има камион с радиоактивни вещества, който днес е преминал границата с Румъния и вероятно е предназначен за село Рогозина, където има сонда.

Активистите настояват за незабавно прекратяване на договореностите с американската компания, за актуализиране на законовата и нормативна база и за законова забрана на метода „хидравлично разбиване" на територията на България.

„За нас е недопустимо поведението на министрите Нона Караджова и Трайчо Трайков, което е повече поведение на лобисти на една американска компания, отколкото поведение на български министри, които трябва да вземат решения в интерес на държавата ни", добави Христова.

Протестиращите призоваха министрите да спазят обещанието си, че няма да подпишат този договор, ако съществува само 1% опасност от екологично замърсяване и изразиха надежда, че няма да подпишат на инат, когато на карта стои бъдещето на цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието. 

Това е записано в декларация на протестиращите до премиера Бойко Борисов, цялото правителство и председателя на парламента Цецка Цачева. 

Инициативен комитет на гражданите от североизточна България излезе с отворено писмо към министър-председателя, в което го уведомява, че само за около 2 месеца са събрани над 8 000 подписа и че в края на октомври петицията е внесена в Европейския парламент от Душана Здравкова.

Проблемът не засяга само Североизточна България, а всички граждани на страната. Достатъчно красноречив е фактът, че проучванията и добивът на шистов газ са забранени със закон във Франция, Германия, а във Великобритания изследванията са прекратени за неопределен период, посочиха протестиращите.

По думите им Еквадор пък е осъдил Шеврон за 8 милиарда долара за причиненото замърсяване на води и почви при добива. Огромни територии в САЩ са превърнати в необитаеми пустинни полета, в които няма живот. Ето защо е напълно необяснимо както поведението на вашите двама министри, така и на новоизбрания кмет на Нови пазар, възмутиха се природозащитниците.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор

    0 0 Отговор
    избрАЛ ли ГЕРБ , получил си ШЕВРОН .. оплаквания се приемат след 2г .!!!