7 Януари, 2012 09:56 3 289 0

Опасно време в 6 области

  • сняг-
  • код-
  • времето

Пътищата са мокри и заснежени

Опасно време в 6 области - 1
Снимка: БГНЕС

Оранжев код е обявен за 6 области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В областите София град, София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка оранжевият код е обявен заради сняг и поледица. Времето е опасно. От НИМХ поясниха, че са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност, възможни са щети и жертви.

В други 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно.

Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич.

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени. На много места в Западна и Централна България снеговалежите продължават и пътната обстановка на места е тежка. В планинските райони на Западна България движението трябва да се извършва с особено внимание, на места с вериги.

В София вали сняг, но снежната покривка все още не представлява трудност за транспорта в централната градска част. Почти във всички райони на Столичната община през изминалата нощ са направени по две обработки на улиците, по които се движи масовият градски транспорт и тези с обществена значимост, поради непрекъснатия снеговалеж.

Продължава работата на ангажираните със снегопочистването на града фирми. Обработват се опасните и стръмни участъци на уличната мрежа. Пътищата са проходими при зимни условия.

Усложнена е пътната обстановка на автомагистрала „Хемус” заради силен снеговалеж и поледица. По магистралата има опашка от тирове, които спират на бензиностанция след отклонението за Ботевград по посока София.

Автомобили са закъсали на главен път Е-79 София – Кулата. Пътят е заснежен, а снегопочистващите фирми не могат да започнат почистване и опесъчаване, тъй като участъкът на практика е блокиран от закъсали автомобили, движението е затруднено и от ТИР-ове. АМ “Люлин” е затворена за движение, за Перник и Долна Диканя се минава през Радомир.

Пътните условия са причина за закъсали тирове и в района между първия и втория тунел на Витиня, както и за поне още два инцидента на пътя.

Остава тежка и  пътната обстановка в Смолянско. Продължава работата по разчистването на пътя до село Мугла. Екипите са пробили трасето до местността „Зелените бараки", намираща се на около 15 км от Смолян. След местността снежната покривка вече е 120 см и разчистването става трудно. Екипите са оборудвани и с моторни резачки, за да премахват падналите дървета, повалени от мокрия сняг. Заради авария без ток е село Мугла, както и района на затворническото общежитие.

Труднопроходими са и проходите Рожен и Пампорово. Според данни към 22.00 часа в Пампорово е имало около 10 закъсали леки коли, пътували без вериги. Сред тях и група турски туристи.

Ураганен северозападен вятър духа на прохода „Петрохан”. Времето е облачно, вали сняг. Пътищата са заснежени, но се опесъчават. Проходими са при зимни условия с вериги за всички моторни превозни средства. Остава в сила забраната за преминаване на прохода на товарни автомобили с маса над 10 тона, както и такива с ремаркета и полуремаркета.

Движението на Прохода на Републиката на товарни автомобили се осъществява с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Ограничения в движението има в близост до с. Горна студена, но в Плевенска област. Участъкът е затворен поради паднали дървета, няма обходен маршрут. 32 машини почистват и обработват пътищата в региона. Движението в цялата област се осъществява при зимни условия. На Прохода на Републиката вали сняг, а във Велико Търново дъжд.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА