Last news in Fakti

18 Януари, 2012 20:42 1 708 8

Роми в Кюстендил готови на протест

  • кюстендил-
  • роми-
  • регистрация
Роми в Кюстендил готови на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 7 000 души, живеещи в ромския квартал „Изток” в Кюстендил, са готови да излязат на протест заради промените в Закона за гражданската регистрация, които им пречат да си извадят лични карти.

Съгласно измененията регистриращите се на постоянен адрес трябва да покажат нотариален акт, договор за наем или писмено съгласие на собственика на жилището, а ромите нямат документи за имотите, които обитават. Адресната регистрация пък е задължителна за издаването на лична карта и ромите не могат да получат документи за самоличност, пише благоевградската информационна агенция „Е-79”.

Жителите на ромската махала негодуват, че без лични карти социалните служби им отказват помощи, както и детски добавки за деца над 14 години, които нямат издадени документи за самоличност.

Кметският наместник на кв. „Изток” Стефан Лазаров заяви, че е необходим диалог между правителството и потърпевшите и ако не се постигне такъв, ромските махали във всички градове в страната ще излязат на национален протест. Ромите от „Гиздова махала” в Дупница също заявиха готовност да се присъединят към протеста.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наци-оналист

    0 0 Отговор
    Ха,ха,ха-много добре-така,като се съберат на протест,
    оттам-групово на корабите на път за новата стара
    родина-Индия!
    Така е правилно и справедливо-хем да си им върнем
    коренното население,хем и ние да си решим проблема!
  • 2 Гост2

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с теб! Всички м....ли да си ходят в Индия....но май и там не ги искат!
  • 3 На сапун!

    0 0 Отговор
    Какви Роми??!! Най-обикновени мързеливи м....ли са това!!!
  • 4 999

    0 0 Отговор
    Нобелова награда за оня, който е погодил този номер на ромите тарикати.
  • 5 1111

    0 0 Отговор
    ДА СЕ НАУЧАТ КАТО НАС ДА СИ ПЛАЩАТ ТАКСИ,СМЕТКИ И ДАНЪЦИ И ТОГАВА ДА ПРОТЕСТИРАТ,А НЕ САМО ДА МИСЛЯТ КАКВО ДА ОТКРАДНАТ.
  • 6 фен на ББ

    0 0 Отговор
    Интересно защо протестират м...ли а не българи!!!!!!
  • 7 Адолф

    0 0 Отговор
    Браво бе и държавата ще седи да ги гледа и търпи,вдигнете тая армия тия лежеци да видим как ще протестират и заплашват!!!
  • 8 Димитър

    0 0 Отговор
    Съд за тоя кметски намесник, щял да предлага диалог. На Манго само монолог върши работа.