Last news in Fakti

20 Януари, 2012 11:09 759 0

Ромите в Кюстендил и Дупница са спокойни, няма бунтове

  • цветанов-
  • роми-
  • кюстендил-
  • дупница
Ромите в Кюстендил и Дупница са спокойни, няма бунтове - 1
Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент няма данни за етническо или социално напрежение на територията на страната, увери от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той отговори на питане на  депутата от „Атака“ Десислав Чуколов относно подготвяни ромски бунтове в Кюстендил и Дупница.
Националистът цитира заглавия от различни медии, включително и вестник „Атака", според които циганите в Кюстендил и Дупница са готови на бунт заради спрени социални помощи.

В отговор вицепремиерът заяви, че са проведени срещи с директорите на областната и общинска дирекции „Социално подпомагане" и не са установени данни за подобно напрежение. Цветанов изтъкна, че МВР участва активно в осигуряването на обществения ред и там, където е необходимо, се предприемат допълнителни ресурси на полицията и жандармерията.

Той припомни ситуацията в двата града отпреди няколко години и случая с убийството на пазар на черешов масив в село Шишковци. Цветанов подчерта, че благодарение на предприетите действия на МВР в последните две години в общините не са регистрирани престъпления и отбеляза активната работа по програмата за интеграция на ромите.

Този отговор не задоволи депутата Чуколов, който заяви, че от изказването на Цветанов може да се направи извода, че държавата е раздала безвъзмездно земи на циганите от общините. По думите му гетото в Кюстендил вместо да бъде разрушено е узаконено.

Той припомни как през 2009 г. група цигани от махалата е нападнала полицаи. Въпреки нанесените контузии на МВР служителите, ромите се разминали само с административно нарушение, а незаконните им постройки са факт и до момента. Ние от „Атака“ искаме стриктно и точно спазване на закона, еднакъв аршин за всички българи, настоя Чуколов.

Смятам, че ако се запознаете със стратегията за интеграцията на ромите, няма да бъдете толкова неподготвен, репликира вицепремиерът.

„Искам да ви уверя, че правим всичко възможно за създаване на реална среда за интегрирането на българските роми. Трябва да търсим добрите модели и да реализираме реални политики“, каза Цветанов. Според него трайното решение на въпроса зависи от усилията на всички. Министърът даде за пример Каварна като добър модел за интеграция на ромското население.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА