Last news in Fakti

18 Февруари, 2019 20:11 18 819 33

Гробът на Васил Левски бил до вход на болница. Паркират коли върху него

  • левски-
  • гроб-
  • болница-
  • сердика-
  • софия

Все още имаме възможност да изпълним последното желание на Левски - да е погребан в България и да се знае къде е гробът му

Гробът на Васил Левски бил до вход на болница. Паркират коли върху него - 1
Снимка: Дир.бг

В навечерието на 146-годишнината от обесването на Васил Левски историкът Николай Иванов хвърля нова светлина за мястото, където е погребан Апостолът на свободата. При представяне на книгата си "Проучванията на евреите за бесилката и гроба на Левски" в Столичната библиотека днес той изложи документи и последни разкрития от проучванията си, разкрива Дир.бг.

Николай Иванов е изследвал документи от Националния военноисторически музей (НВИМ), с които доказва, че тялото на Васил Левски е погребано след обесването му до параклиса на някогашното Ново гробище на София. Днес мястото се пада на ул."Дамян Груев" №6, точно до входа на МБАЛ "Сердика" и върху него паркират коли.

Версията за гроба на Левски, представена от Николай Иванов, е само една от съществуващите до момента. Само през 1936 г. излизат около 40 съобщения със заглавие "Открит е гробът на Левски". Споровете продължават и през времето на социализма, като най-шумният е свързан с версията на писателят Николай Хайтов, който твърди, че Левски е погребан в църквата "Света Петка Самарджийска" (в подлеза на ЦУМ). До днес обаче няма официално потвърждение за точното място на гроба на Левски.

Николай Иванов твърди, че през 20-те години на ХХ век е имало среди, които са пречели да излезе истината, защото по това време общината е раздавала места за строителство в района на Окръжната палата (днес Министерството на земеделието), т. нар. Офицерски квартал. Разкриването на истината за погребението на Апостола щяло да засегне имотни и строителни интереси.

В проучването си Иванов се опира на няколко документа. Два от тях са публикуваната за пръв път в кадастрална карта на София, изготвена през 1894 г., и документалните спомени на Стоян Заимов за разговора с митрополит Мелетий, където се казва, че на 21 май 1876 г. свещеникът Христо Павлов погребва отрязаната глава на Георги Бенковски в новите гробища на София.

На 13 октомври 1936 г. началникът на Отделението за военни музеи, паметници и гробове полковник Петър Куюмджиев пише до председателя на еврейската консистория А. Таджер, че има идеята да издири и поддържа гроба на Левски, като се помъчи да издигне и един скромен паметник. В отговор на писмото за съдействие А. Таджер провежда дебат и проучване сред възрастните членове на еврейската общност. Чрез разказите на група свидетели и очевидецът Б. Царати се установява чрез възстановка по хандрис №121, че Левски е бил обесен пред съществуващата тогава турска казарма.

В книгата са посочени имената на петимата еврейски лекари от ръководената от д-р А. Епелбаум болница, които първи проучват открития пред входа ѝ гроб на Левски и извадените от него кости.

Докладите на военните точно описват как полковник Куюмджиев предава за изследване на 28 юли 1937 г. 29 чувалчета с кости на Института по анатомия на Държавния университет. В едно от чувалчетата има кости и два черепа, за които Запрянов настоява да се проверят дали са костите на Васил Левски и черепът на Георги Бенковски. Следват архивни факти, които разкриват митарстването на тленните останки на Левски и Бенковски между институциите, където са предадени за изследване.

Николай Иванов е убеден, че сега ако бъдат направени нови разкопки, със сигурност ще бъдат намерени още костици от погребението на Апостола, защото при първите разкопки те са събрани от непрофесионалисти, и че все още имаме възможност да изпълним последното желание на Левски - да е погребан в България и да се знае къде е гробът му.

Днес историкът Николай Иванов и столичани поднесоха цветя на мястото, където, според изследваните документи, е заровен Апостола на свободата. Недалеч е и мястото, където е поставена паметна пирамида, според която на това място е била заровена главата на Георги Бенковски.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    12 48 Отговор
    Все пак има доста скулптури на Левски слагайте цветя там,а как така"Апостола на свободата"да е погребан в гроб,който никой не знае,а нали е бил "обожаван"от българите онова време,защо никой не се е интересувал,защо...а той е обесен заради убийството на чирака,а не за свободата,тази свобода я е имало.

    Коментиран от #7, #8, #27

  • 3 Балъка от BG

    42 0 Отговор
    Много от терминаторите на България окачват портрета му над главите си , а Той ги плюе вероятно!
  • 4 Тръмп

    14 36 Отговор
    ”Няма кости,няма гроб-няма проблем”-Й.В.Сталин!!!:):):)Защо са им на българите Светитни,като трябва да вярват в Путин и следващия идиот-Вожд на КГБ???:):):)
  • 5 Eee

    9 9 Отговор
    Стига с тия фалшиви новини😡
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Такава е съдбата на

    10 20 Отговор
    "героите" героизирани и идолизирани десетки години по-късно. Сами съдете какъв герой е бил за сънародниците си като никой негов съвременник не се е поинтересувал къде е заровен. Най-малкото след 1878 през която са изминали едва 5 години от смъртта му е можело да бъдат издирени свидетели или запознати с мястото на което е погребан. Истината е, че Левски е обявен за герой години по-късно защото е имало нужда от такъв за изграждането на национална идентичност.

    Коментиран от #21

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нешо

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Истината е, че по онова време":

    Стига гаври с паметта на Левски.

    Коментиран от #15

  • 13 Стоп

    7 2 Отговор
    Забранено паркирането.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хайл

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "Нешо":

    Още ги боли без да са яли бой за това,че бай Тошо/светла му памет/ им връщаше имената и сега сипят злостни хули срещу АПОСТОЛА

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Че защо да боли

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Хайл":

    Ако ти връщат нещо? Освен това истината е видна. Какви хули ти се привиждат? Има ги стенограмите от заседанията на съда, както и мотивите за присъдите. Можеш да се поинтересуваш и да разбереш истината.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ГосТ

    29 4 Отговор
    Убийците на Левски са известни.
    Проклехме ги – те оживяха пак.
    Укриха се зад лозунги и песни,
    строиха се зад родния байрак.
    Те сложиха служебни ръкавели
    и маски със почтен държавен вид
    и ни убиват днес, но не в разстрели,
    а тихо и по начин деловит.
    Убиват ни със бедност и умора,
    докарват ни до лудост, до инфаркт
    и със сърцето честно на народа
    хазартно те играят на билярд.
    Със нас те нямат общо мило-драго
    и тяхната патриотарска сган,
    за свойто лично помиярско благо,
    продава днес и родния Балкан.
    Свободни уж – живеем в ново робство,
    под игото на български аги.
    Със турското то няма нищо общо,
    но точно като него ни тежи.
    Тежи ни финикийската истерия,
    тежи ни този незаслужен хал.
    Боли ни, че търпимата мизерия
    е днешният обществен идеал.
    Момчета, вярата крепи душата,
    но розата се пази със бодил.
    Спомнете си за чистата и свята
    република на Дякона Васил.
    Пазете си омразата, момчета!
    Да се сплетем като бодлива тел.
    Поп Кръстьо е събрал голяма чета
    и ни избива тихо, без разстрел.
  • 21 ГосТ

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Такава е съдбата на":

    А съдбата на мишките е да експериментират с тях и бъдат безвъзвратно загубени във вселената.
  • 22 Doco

    9 3 Отговор
    Мръсни читаци умирате от мъка ,че нито с българите сте българи нито с турците - турци ,жалки безродници .
  • 23 гост

    2 25 Отговор
    Левски е създаден да героизира българите, иначе няма да имате такова високо самочувствие...Левски е убиец на ратай та ако ще да си скъсате онуй работа...няма да бъде светец НИКОГА.
  • 24 Румяна Костова

    10 1 Отговор
    И все пак ми се струва ,че на този ден(а и не само ) е по-смислено всеки по свой си начин да отдаде почит в сърцето си на Левски ,вместо да клечи по паркинги ,вярващ на поредната хипотеза за гроба на Левски.
  • 25 ЕКСПЕРТА

    13 3 Отговор
    ЛЕВСКИ Е БЪЛГАРСКИЯТ ИСУС ХРИСТОС
  • 26 Бачо Киро

    14 2 Отговор
    Идиоти с идиоти... Левски не е искал фалшиво да се кланяте на костите му. Ако искате да го почетете - изпълнявайте заръките му!
  • 27 Историк Археологов

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Левски и тогава не е обичан от всички. След смъртта му съответно нещата се променят. Но това е човешка черта, и Христос не обичан от всички.
    Виж, ако беше диктатор, тогава преживее щяха и да го обожествят.
    А защо наши дни щеше да бъде наричан от хибридните кремълски слуги либерал, гей и соросоид.
  • 28 Борис Георгиев

    3 4 Отговор
    Според всичко което съм прочел и чул от един Поп с когото поговорихме доста тогава и една възрастна жена която присъстваше също тогава служителка в църквата СВЕТА ПЕТКА САМАРДЖИЙСКА в подлеза на ЦУМ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е ПОГРЕБАН ВЪТРЕ В ЦЪРКВАТА ДО ОЛТАРА НО СЕЕ ПАЗИЛО В ТАЙНА МНОГО ГОДИНИ ДА НЕ СЕ ОСКВЕРНЯТ ТЛЕННИТЕ ОСТАНКИ НА АПОСТОЛА НО ПО КЪСНО СА ИЗВАДЕНИ ОТ ТАМ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВЛАСТ И СА ИЗЧЕЗНАЛИ.....
  • 29 onq s konq

    0 8 Отговор
    А спорет мене е жиф
  • 30 Росица

    8 2 Отговор
    Колко долни и жалки сте на този герой трябва да се възхищаваме бил е патриот а не гъзеблизец като вас
  • 31 Мони

    5 1 Отговор
    Ако всички българи бяха като него България щеше да е рай поклон дълбок поклон на Левски а вие се учете от него
  • 32 Bubbles

    5 2 Отговор
    Хора без работа!
    хора като Васил Левски нямат нужда от гроб и място където някой да им пали свещи, носи цветя и т.н.
    Такива хора живеят вечно в сърцата, в съзнаието в душата на хората за чието благоденствие самите те са дали пре-много та включително и живота си.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове