Last news in Fakti

27 Април, 2012 17:00 1 178 1

Законът за отнемане на имуществото не беше приет

  • закон-
  • не приеха-
  • депутати-
  • парламент

Разгорещените дебати изчерпаха определеното време и попречиха спорният закон да бъде приет

Законът за отнемане на имуществото не беше приет - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията за конфискация на имуществото ще има право да търси информация до 15 години назад за доказване на доходи. Проверката на имуществото ще продължава до една година и може да се удължава за още шест месеца - това решиха депутатите по време на второто четене на закона за отнемане на незаконно придобито имущество, внесен от Красимир Велчев и група народни представители, предаде БНР.

Отново разгорещени дебати предизвика поредният текст от законопроекта, в който се разглежда работата и правомощията на органите на комисията при извършване на проверка. В текста на вносителя, който отпадна, се казва, че при проверката се извършва финансово разследване на икономическата дейност на юридическо лице, а за физическо лице - и за издръжката за живот на семейството, като се събират сведения относно имуществото, приходите и разходите.

Опозицията коментира, че не се променя основната идея на закона, която нарушавала правата на човека и е инструмент за репресия. Румен Петков от БСП заяви: В този Закон се посяга върху семействата на хората. В този Закон се правят съвършено откровени посегателства върху правата на човека. Този Закон далеч надхвърля идеята да се борим с наркотрафика и с терора, а напротив, той се превръща в откровен инструмент за репресии.

Мая Манолова коментира: Госпожа министърката на правосъдието заблуди и залата не само по отношение на възможността проверка и производство срещу българските граждани да става чрез доноси на други граждани. Тя заблуди и по отношение на т.нар. каталог от престъпления, тъй като във варианта на този каталог са включени и престъпления, за които не е предвидено наказание лишаване от свобода, а глоба и пробация. Териториалният директор, назначен от ГЕРБ, еднолично може да вземе решение срещу кое лице да започне проверка и срещу кое лице да не започва проверка. 

Министърът на правосъдието Диана Ковачева представи пред депутатите списъкът с въпросните престъпления:

Тероризъм, убийство с користна цел, отвличане, склоняване към проституция, квалифициран грабеж, квалифицирано длъжностно присвояване, квалифицирано иманярство, измама с европейски фондове, изнудване и квалифицирани състави, търговия с акцизни стоки, контрабанда, подправка на парични знаци, пране на пари, данъчни измами в големи размери, измами чрез юридическо лице, длъжностни престъпления, квалифицирана измама, организирана престъпна група, хазарт, производство и търговия с оръжие, производство, търговия и трафик на наркотици. Това е каталогът на предложените престъпления. Смятам, че ако едно лице извърши някое от тези престъпления с право трябва да му бъде повдигнато обвинение. 

От ДПС определиха работата на бъдещата комисия като манипулативна. Христо Бисеров заяви: Много е ясно как ще станат работите. Просто тази Комисия ще въведе практика, тълкуване на Закона затова, че всеки сигнал всъщност е повод за проверка. И всеки директор има право да прецени дали от този сигнал да произтече проверка или да не произтече проверка. 

Независимият депутат Тодор Великов обвини мнозинството, че законът цели национализация и ще убие малкия бизнес:

Всеки, който е купил на занижена цена към датата на придобиване, съобразно датата на проверка, е обект на конфискация. Ето това е новият комунизъм, който вие насаждате. Кой ще я направи тази пазарна оценка? Вие тогава няма да признавате нотариалните актове на база, на които са купувани тези. Госпожо министър, вие разбирате ли правният абсурд, на това, което вие предлагате? В една държава, която е тръгнала по пазарна икономика, вие дефакто връщате комунизма в нашата страна. Вие сте новите комунисти на Европа.

От ГЕРБ заявиха, че когато се извършва престъпна дейност или административни нарушения, се нарушават права и законът в тази си част е репресивен за лица, които извършват престъпления. Иван Петров репликира: 

Има съответни органи, които го извършват и сега. Това не е нещо ново. Административните нарушения и наказания се доказват от съответните компетентни органи и смятам, че един път завинаги трябва да е ясно, че Законът има насоченост към всички онези, които вършат престъпна дейност - независимо дали ще е в наказателно-правната сфера или в административно-правната.

Разгорещените дебати изчерпаха определеното време и попречиха спорният закон да бъде приет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ..!..

    0 0 Отговор
    Е как да го приемат, вчера 4+ часа приемаха само заглавието... Държава на абсурдите сме ... държава ли казах... май нещо се обърках...