Last news in Fakti

29 Март, 2020 10:19 5 828 65

Проф. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е по Великден

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус-
  • тодор каантрджиев

Не бях много удовлетворен, когато вчера минах с автомобила през София, коментира членът на Националния оперативен щаб

Проф. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е по Великден - 1
Снимка: Архив

Пикът на епидемията от коронавирус у нас ще бъде по Великден и след него. Това мнение изрази в ефира на "Нова телевизия" членът на Националния оперативен щаб и шеф на Института по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Не бях много удовлетворен, когато вчера минах с автомобила през София. Много хора бяха по улиците, видимо не да си купят храна и лекарство. В момента трябва да виждаме по улиците хора, които си купуват най-необходимото", изрази мнение специалистът.

"Очакваме да се увеличават броя на случаите. Притеснен съм от многото случаи от една област - Благоевград, много болни има там", каза проф. Кантарджиев.

Членът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 предупреди, че всеки човек, влизайки в болницата, линейката или спешен център, трябва да си мисли, че е потенциално е заразен с коронавирус.

Проф. Кантарджиев разясни и повече относно горещата тема с носенето на маски:

"Когато се увеличава риска да се заразиш, трябва да носиш маска. Явяват се разни колеги, които твърдят, че маските не пазят. Най-малко пазят маските, които са от плат и човек сам си ги шие.

По-добри са хирургическите маски, а най-добре е маската с филтър. Цял Китай носи ли маски 2 месеца? В момента там има ли епидемично разпространение, няма", категоричен бе експертът.

Както БЛИЦ информира, към момента 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България. Напълно излекуваните са 11.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудя се

    59 4 Отговор
    как да разбера този кога е пиян и кога не е?

    Коментиран от #31, #51, #58

  • 2 химик

    35 1 Отговор
    "Когато се увеличава риска да се заразиш, трябва да носиш маска." Плюс каска. С противогаз,чорапи и наметало.

    Коментиран от #8, #33

  • 3 Рошко

    55 5 Отговор
    На Великден и на байряма, колко удобно, соц отчуждаване, ама хелоуин и гей парадите няма да има пик на никакви вируси

    Коментиран от #42

  • 4 мечо

    20 14 Отговор
    баи шиле липсваше ни каде е военен годжи да се пусмеем малко сас вас виште са какви сте клоуни никои не ви слуша защтото саздавате халус и паника срет населението баи шиле я кажи дали вироса не е таина разработка на русиа ти така казваш вав шолуто на слави
  • 5 Дулитъл

    31 4 Отговор
    Имам добра новина за вас. Този вирус се лекува лесно с отвара от джинджифил и куркума. Ако пиете лека отвара от малки парченца от корен на куркума или джинджифил с мед, никога няма да се разболеете.

    Коментиран от #20, #22, #25

  • 6 гълъбица Гица

    36 0 Отговор
    Вчера пак правеше физиономии зад генерал Мутафчийски.
  • 7 вашето мнение

    33 9 Отговор
    Инициатива, докато трае кризата, тоя с мустаките, тоя с голата тиква, целия щаб, и МС да останат без заплати докато трае кризата. Да покажат солидарност с хората, които обрекоха да са без доходи дълго време. Довечера вместо офците да блеят от терасите, да им поискаме заплатите.
  • 8 Рошко

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    Не бе като излизаш ше вържи чехъла на лицето, хем никой няма да те доближи, хем ше убиеш и вируса
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 глоги

    10 6 Отговор
    Имaм дoбрa нoвинa зa вac. Тoзи вируc ce лeкувa лecнo c oтвaрa oт джинджифил и куркумa. Aкo пиeтe лeкa oтвaрa oт мaлки пaрчeнцa oт кoрeн нa куркумa или джинджифил c мeд, никoгa нямa дa ce рaзбoлeeтe. И към отварата прибавяйте и по една топла гола жена в постелята между чаршафите. Друго си е женска ръчица да пипне ОТВАРАТА. Приятно е да ви поопръска с нея.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Русенец

    31 5 Отговор
    В България епидемията ще трае поне до след лятото. Ниският капацитет на здравната ни система разтегля кривата във времето. Другите страни имат висока заболеваемост, но ще се изчистят преди нас. Сега се върнаха 200 000, защото запада е пламнал, но запада ще се очисти преди нас. Тогава 200 000 ще литнат пак натам. След тях ще литнат и тези българи, които досега са се колебаели дали да емигрират. Вече няма да се колебаят - ще емигрират и те. Ще останат само "електоратът", чакащ на социални. Е тогава от 7млн ще останем към 5млн и нещо. И дори да се изчистим, някой ден, от вируса, бизнесът ни тотално ще издъхне от абсолютната липса на кадри.

    Коментиран от #41

  • 13 мечо

    2 6 Отговор
    баи шиле и ванко 2 писна ни от вироси писна ни от вироси слушалили ли сте тази песен много е яка
  • 14 Бенковски

    27 9 Отговор
    Абе, тези клпуни нормални ли са?? Кплко време си мислят, че хората могат да издържат без доходи? Какъв е смисълът от изолорането, когато постоянно се върти заразата, а без изграден имунитет и след пет месеца може се заразиш. Защо за свинския грип с повече починали не разиграха тази доктатура? Какво искат? Пишман генералът да се откаже от заплатата. От карантината ВИДНО НЯМА ПОЛПЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ.

    Коментиран от #18

  • 15 Абе

    16 4 Отговор
    Хах нали не знаехте кога ще е, премиера , който е на власт за съжаление, казваше септември, после нямало как да се прогнозира. Защо изобщо се показвате да ви гледаме мутрите като нацията ни е на автопилот и без това? Излизам да тичам из улиците, като не може в парка, че ще получа инфаркт от вас.
  • 16 Електорална единица

    25 4 Отговор
    Поискайте им заплатите и карантината ще приключи. Това са държавни чиновници, клатитопковци, послушници, слуги. Заповядано им е да поддържат диктатора с извънредни мерки докрай.
  • 17 Затопли се

    26 0 Отговор
    и народа изпълзя вчера. Някои не бяха излизали в студените дни и приключиха с провизиите. А що народ видях пред офисите за бързи кредити - бедна ви е фантазията. Явно не всички имат "мазнинка" като Борисов и Горанов.

    Коментиран от #30

  • 18 Русенец

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бенковски":

    Вместо 10% издъхнали от вируса, ще имаме 20% споминати от депресия, заради насилствена изолация.
  • 19 вашето мнение

    27 2 Отговор
    Истината е, че тия т.нар. специалисти идея си нямат кога ще е пика. Разнасят едни смешни графики по студията и обесняват, че колкото по-дълго продължи диктатурата на борисов толкова по-добре.
  • 20 Ахахах

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дулитъл":

    Дали?!
  • 21 Русенец

    15 3 Отговор
    Проф.Кантарджиев, какво ще стане с емиграцията, когато ЕС се изчисти доста преди България? А ЕС ще се изчисти доста преди България, повярвайте ми. Къде ще предпочетат българите да живеят: в карантинна България, или в свободният ЕС? Какво ще стане с нашият бизнес, тогава?

    Коментиран от #23

  • 22 Потрес

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дулитъл":

    Това на научни факти ли се основава или си пляснал поредния фейк комент колкото да си се изсрал сутринта

    Коментиран от #24

  • 23 вашето мнение

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "Русенец":

    Т.нар. професор това не го интересува, слугите от щаба са заангажирани да задържът диктатора борисов още дълго на власт.
  • 24 Дон Чико

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Потрес":

    Пичът е онлайн-търговец на джинджифил и куркума.
  • 25 Оги

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дулитъл":

    Търся куркума и джинджифил. Минимум 100 кг. Цената няма значение. Дай телефон.
  • 26 zzapoznat

    14 0 Отговор
    Дали ЩАБЪТ има идея да отмени Великден ? И до днес никой не знае тестовете за коронавируса реагират ли на свински грип, на птичи грип или на грипа "Канзас". Щото ако тези няколко човека са починали от своите си болести, усложнени от какъвто и да било грип, основателно възниква въпросът: "Тестът познава ли грипа?"
  • 27 Инчхай частен дедектив

    8 0 Отговор
    А кой създаде този вирус ?
  • 28 Ако приемем, че...

    3 0 Отговор
    ...разпространенито на ковид-19 е злонамерено действие на агресор, би следвало да има военна доктрина за противодействие. А то в света (камо ли тук) объркване, "олимпийско" спокойствие или паника, налучкване на действие. Пандемия, а до 40 милиона мъртви се е стигало само преди сто и няколко години - "испански" грип. На какво да се надяваме?
  • 29 етикет

    4 2 Отговор
    "Тестът познава ли грипа?" Ми не. В България обикновенно е обратно. Грипът познава. От три пъти.
  • 30 Гошо

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Затопли се":

    А кредити дават ли
  • 31 Ше приемеш че винаги е къркан😂😂😂

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Чудя се":

    Щом го видиш значи е пиян както той процедира с нас като ни види значи сме заразени😂😂😂😂

    Коментиран от #35

  • 32 ТОДОР СТОЯНОВ

    11 3 Отговор
    ВЕЛИКДЕН СИ Е ВЕЛИКДЕН!!!ЩЕ СИ ГО ПРАЗНУВАМЕ, ЗАЩОТО ИМАМЕ С КОГО ДА СЕ СЪБЕРЕМ!СЕМЕЙСТВОТО Е ГРАДИВНАТА ЕДИНИЦА НА ОБЩЕСТВОТО!АКО ЦЕЛИТЕ ДА РАЗЕДИНИТЕ И ТОВА ПОСЛЕДНО НЕЩО, КОЕТО НИ ОСТАНА ЩЕ ВИ СЛОЖИМ НА ДВА МЕТРА...ВЕРТИКАЛНО ОТСТОЯНИЕ!ХАЙДЕ СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ЛЪЖИ!
  • 33 Каска от мотор

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "химик":

    Върши префектна работа
  • 34 Жоро

    12 0 Отговор
    Този така наречен член от автора защо не е в някоя болница да лекува хората ами по телевизията ми обикаля.
  • 35 Благодаря ти

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ше приемеш че винаги е къркан😂😂😂":

    за логичния и уместен отговор.Радвам се,че все още има хора запазили нормалния си разсъдък.
  • 36 Мишел дьо Булгари

    4 2 Отговор
    Сега вече съм по-спокоен.
    Само не разбрах кой подтип ни засегна в БГ L или S?
    Единият е лека форма, другият е страшният, ама спокоен съм, много съм дпокоен.

    Липсват ми "белите каски" - страдам, гледах безплатно научна фантастика.
    Моля ви поканете ги в БГ - белите каски, в краен случай поканете нашите добри приятели от САЩ, те ще ни помогнат с 3 мутирал подтип на вируса - в това отношение са гениални.

    Иначе съм добре, много съм добре, откакто спрях да си пия хапчетата, американските.
  • 37 Кантарджиев

    1 0 Отговор
    Не няма да е. Да не излиза.
  • 38 Райчев

    12 1 Отговор
    Не е ли по-добре да се предплатят още 20-тина самолета, сега има пари в държавата. Доста смислено ми се вижда, защо не се прави ?!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Годжи и Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Вечно си пиян като те гледам и си караш кола и не ти пука
  • 41 000.

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Русенец":

    Всичко е вярно. Само едно не е. Испания повече няма да приема работници от други страни. Франция също, а Италия най-вероятно и тя. Тези 200000 остава да отидат при Меркел или другаде. Пикът в Испания се очаква в близките 2 седмици. Следователно в БГ някъде септември, защото не може да затвориш болните в къщи и да мислиш, че си решил проблема без тестване. Ако някой е видял в Италия преди 10 дни започнаха да тестват всички директно на улиците имаше опашки от хора. Боко затова приготви креватите по залите, но и те няма да стигнат. Такова безотговорно поведение симулира що някакви предпазни мерки и в Африка няма. Позор
  • 42 КолтураМиЯнко

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Това явно са ти любимите празници
  • 43 До кога

    6 1 Отговор
    Защо всеки път като ги питат за пика на заразата казват след 2 3 седмици. И на 13.03 казаха така ина 26.03 каза пак същото. Сякаш няма друг грип и други болести.
  • 44 Този измислен герой взел че се притеснил

    12 0 Отговор
    в продължение на 2 месеца летищата и границите бяха като разграден двор,а само плямпаха по медиите че всичко е под контрол а точно този паляк повтаряше че този вирус е нищо в сравнение с грипБ и после рязко смени плочата как да му вярваш на някой който се върти като кючекчийка
  • 45 Защо

    5 0 Отговор
    Професорът не спазва карантината? Защо градският транспорт работи? За да разнася заразата, нали?
  • 46 ксбцд

    7 0 Отговор
    Откъде да си купим маски с филтър?
  • 47 отгоре

    10 0 Отговор
    СТРАТЕГИЯТА НА ГЕНЕРАЛИТЕ
    Може да се опише накратко със следната аналогия: вместо да отбраняват крепостта, те отвориха портите й, и наредиха на населението да се затвори в къщите си и да се отбранява само.
    Никой не направи следния прост анализ: Каква е задачата – да се предотврати заразяването на населението. Нека изходим от началните условия на уравнението – вируса е извън България. Той ще дойде отвън. Какви са средствата за решението на проблема?
    Две са. Пъво недопускане вируса да влезе в страната, или поне минимално.
    Второ ограничаване на разпространението му след като вече е влязъл.
    Първото средство е много по-ефективно и пестящо ресурс на държавата. Решава проблема в зародиш. Какво трябваше да се направи? Затваряне граници, спиране полети, забрана за чужденци да влизат в страната, затваряне на курорти и извеждане на рискови групи чужденци. Направи се но с огромно заъкснение и не напълно. Друга важна стъпка беще тотален контрол над влизащите български глаждани от чужбина. Трябваше да се прави 100% бърз тест за да се отсеят заразените, да се организира много по-строг и адекватен контрол на карантината, някои групи които се очаква да не спазват карантина да се въдворят принудително в центрове за карантина – примерно десетина наети хотела.
    Второто средство е социалната изолация и карантина, което бе въведено с малко закъснение. Закъсняха с някоя седмица и мерките за затваряне ан обществени събирания. Контрола с КПП-та не е измислен особено удачно и

    Коментиран от #48, #60

  • 48 РЕАЛИСТ

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "отгоре":

    Моля те, не обиждай истинските генерали. Тези паркетни клоуни, като Мутафчийски са срам за званието. Генерал е Румен Радев. Кадрови офицер с военно училище и генерал-щабна академия.
  • 49 Petko

    11 1 Отговор
    Абе професорче измислено ти видя ли пика в Италия. Пик няма. Пик имаше в Китай поради това, че откриха лечението на вируса и взеха много бързи мерки. Толкова си измислен и само даваш някакви измислени прогнози като цените на доматите на женския пазар. Просто направихте едно голямо показно какво е нивото на здравеопазването и какви сте специалисти. Хаос и безхаберие от здравната система. Добре, че МВР си върши съвестно работата и прилага по-успешни мерки за разлика от измислените вирусолози.
  • 50 Драги ми Смехурко

    8 0 Отговор
    Пикът на коронавируса ще е по Великден! На тази или другата година? Бай Шиле и компания си играят на "тука има, тука нема" .

    Коментиран от #54

  • 51 ТРОПЧО

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чудя се":

    Ажтвгжщттоосн
  • 52 ТРОПЧО

    1 0 Отговор
    Нянантатовамнттанзенийнад
  • 53 Bingo

    9 0 Отговор
    Пикът се очаква да е тогава, щото в следващите дни ще започне по-масовото тестване с бързи тестове и закономерно ще започнат да излизат случаите, които за сега са скрити. Практиката по света показва, че колкото по-масови са тестовете толкова повече заразени има в дадените държави. Щатите до преди седмица бяха в дъното на класацията като нас по брой заболели и след въвеждането на масовото тестване вече са на чело с над 125 000 заразени. Кантарджиев и Мутафчийски да вземат да си скъсат дипломите и да се скрият някъде, че заради упорития си отказ да въведат бързите тестове изтървахме цял месец в който заразата се разпространи навсякъде.
  • 54 ТРОПЧО

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "Драги ми Смехурко":

    МИ ТОЛКОВА МОГАТ БЕ БРАТЛЕ ОТ НЕКАДЪРНИ ХОРА КВО ОЧАКВАШ ТЕ НИКОГА НИЩО ХУБАВО НЕ СЕ ЗАДАВА САМО ТЪПАНАРЩИНА И ПРОСТОТИЯ ВСИЧКО ЖИВО СЕ Е СВИЛО КАТО МИШОЦИ И ЧАКА ДА ВЗЕМАТ ПАРИТЕ АМА НЕМА ДА ИМА ПАРИ САМО ОБЕЩАНИЯ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ СЛЕД ВЕЛИК ДЕН ИДЕ ГЛАДА И МИЗЕРИЯТА И ПАНДЕМИЯТА БЪРЗО ЩЕ ОТМИНЕ АМА ГЛАДА ЩЕ Е ДЪЛЪГ И МЪЧИТЕЛЕН И ТОГАВА КОИ ЩЕ ФО ПОПРАВИ НЕ ЗНАМ ЩАБА ЛИ КАНТАРЖИЕВ ЛИ КУНЧЕВ ЛИ НЕ ЗНАМ ДА ПОЖИВЕЕМ ЩЕ ВИДИМ
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Селянин

    8 0 Отговор
    В интернет има вече толкова много информация за пандемията, че тезите на Кантарджиев изглеждат не само смешни, но и жалки. Да не говориме за неговите познания на махленски ветеринар. Въпреки това лоша реклама няма. Колко ли агнета са дадени курбан та е станал професор.
  • 58 Аве Адолф Хайллл

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Чудя се":

    Ти и като гледаш себе си в огледалото не можеш да разбереш дали си трезвен , но продължаваш да ръсиш умнотии .......

    Коментиран от #59

  • 59 Почерпен

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Аве Адолф Хайллл":

    Аз обичам да се наливам и редовно съм си наквасен ама не се показвам по телевизията пред цяла България.
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #47 от "отгоре":

    Не може ДА ОТСЕЕШ ЗАРАЗЕНИТЕ защото инкубационният период на този вирус е от 5 до 8 дни...До тогава тестовете не показват заразяване.

    Коментиран от #62

  • 61 Чумата

    2 0 Отговор
    Вирусите подпомагали еволюцията с нови мутации в клетките на животинките! Така възникнал и човека. Май това си е нормален процес като огъня в Австралия! След пожар расте нова гора.
  • 62 отгоре

    1 1 Отговор

    До коментар #60 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    пише колкото се хванат пак ще е от полза! 10% да са, това са 100 души. Тези 100 човека ще заразят 5000. Колко струва 1 бър тест? 1 евро. Колко струва лекуване на 5000 ????
  • 63 1212

    1 4 Отговор
    ВЕЧЕРЕН ЧАС ОТ 20,00 ЧАСА ДО 6,00 ЧАСА!БЕЗ НЕГО НЯМА ДА МИНЕ!БЪЛГАРИНА СЕ Е НАУЧИЛ ДА НЕ СПАЗВА ПРАВИЛА,ЗАЩОТО НЯМА КОНТРОЛ.АКТОВЕ,ГЛОБИ,ЗАТВОР!В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ЩЕ ПОСЛЕДВАМЕ УЧАСТТА НА ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ.НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ БЕЗ ПРИЧИНА ПО УЛИЦИТЕ ОСВЕН ЗА ХРАНА И ЛЕКАРСТВА!

    Коментиран от #64, #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Лудостта ти е в повече! Хлопа ти дъската

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "1212":

    Човече, какъв вечерен час, какви 5 лева?! Ти луд/а ли си? Това да не ти е военно положение?! В случая е важно да не се събират 2-ма, 3-ма или повече на едно място! Какво пречи на човек или семейство, които живеят заедно и не се виждат с никой извън дома да си запалят колата и от апартамента в града да си отидат в къщата с просторен двор, където сред природата да си играят децата и всички да си почиват на спокойствие и тишина, а същевременно да са в карантина, недопускайки никой около себе си? 😷