Last news in Fakti

12 Декември, 2021 21:50 3 366 20

Пеканов: Предстои промяна в Закона за обществените поръчки

  • атанас пеканов-
  • промени-
  • ес

ЕК настоява евросредствата да се изразходват на конкурентен и пазарен принцип

Пеканов: Предстои промяна в Закона за обществените поръчки - 1
Снимка: БГНЕС

"Планът е на финалната права, 10 от 12-те компонента вече са одобрени, в общи линии остават технически бележки, които министерствата може да изчистят буквално в следващите дни. Два големи въпроса обаче са засегнати в писмото с бележките на ЕК – енергетиката и върховенството на закона", коментира в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" вицепремиерът Атанас Пеканов по повод бележките на ЕК, които пристигнаха тази седмица.

"В момента текат преговори. Ние сме на седмата седмица от активните преговори след подаването на Плана на 15 октомври. В много други страни тези преговори са текли месеци, Румъния преговаряше с ЕК 5 месеца, за да намерят правилния консенсус между позицията на ЕК и на страната. Това правим и ние в момента, опитваме се да отстояваме нашата позиция, особено по темата енергетика – трудна тема, която надградихме изключително много в последните месеци – 3 нови проекта спрямо предишния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, както и нови реформи.

Въпреки това Европейската комисия казва: ние очаквахме още повече. По отношение на реформата на БЕХ – "Българският енергиен холдинг", не е ясно дали един служебен кабинет може да се заеме с нея, в този смисъл по тези червени линии текат преговори в сферата енергетика", каза Пеканов.

"По отношение на съдебната реформа това, което се очаква от нас, е да отговорим на критиките, които ние получаваме от много години и не правим нищо по тях по отношение на върховенството на закона. В тази сфера аз смятам, че именно в рамките на тези преговори ние извоювахме нашата позиция. Там какъв беше проблемът – изисква се механизъм за отчетност на главният прокурор, възможност и някой да разследва главния прокурор при дадени нередности. Ние сме въвели такъв механизъм, като ЕК имаше позиция, че този механизъм трябва да се въведе чрез позицията на така нареченият съдия-следовател.

Такава позиция в нашия правен мир няма. Това би наложило, ако ние го бяхме приели така, както те го бяха предложили, промяна в Конституцията. Ние смятахме, че не е правилно да се залагат такива промени в Плана, които един бъдещ парламент трябва да приеме. Затова успяхме да отстоим нашата позиция пред ЕК, че тази функция за разследване на главния прокурор трябва да бъде заета от прокурор или следовател, като предстои да изчистим какъв ще бъде механизмът на избиране на случаен принцип на такава фигура", обясни служебният вицепремиер.

"Каза ни се много пъти и че трябва да отговорим с по-сериозни антикорупционни мерки – това включва и да адресираме обществените поръчки. В нашата версия на Плана ние го правим. Огромна част от обществените поръчки в България през последното десетилетие са давани без конкуренция, на принципа на т.нар. "ин хаус" процедури. В България процентът на тези процедури е огромен – 27% при 6% среден процент за ЕС.

ЕК ни казва: за да използвате средствата по най-добрия начин, вие трябва да гарантирате, че следващите години няма да използвате средствата по този начин, а ще ги използвате на конкурентен и пазарен принцип. Ние сме поели такъв ангажимент и ще бъдат изготвени промени в Закона за обществените поръчки през следващата година и това ще адресира този проблем, така че всички евросредства да се изразходват по смислен и конкурентен начин", категоричен бе Пеканов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отровното трио

    26 18 Отговор
    Мачкай Пеканов! Млад и пекан министър

    Коментиран от #3, #6, #10, #12, #19

  • 2 Питам

    16 18 Отговор
    Това момче кой го бута?Политически примат.

    Коментиран от #13

  • 3 Бегай бегай

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    В Али бегай да се оваргаляш
  • 4 Гербврунгели

    26 8 Отговор
    Добре беше при Тиквун - крадяхте кой колкото може и никой не ви търсеше сметка. Беше важно само навреме да отчитате в Чекмеджето 40% от откраднатото.
  • 5 123

    18 5 Отговор
    В България общественните поръчки са предварително нагалсени и се знае кой ще ги спечели още преди да са обявени. Слагат се изисквания като 10% или повече процента предварителна вноска от цената на целия проект, изисква се специална регистрация в България и номера или други условия, като компанията да бъде с офис и дейност в България, Спецефични изисквания за стоки, материали или машини които са само от един вносител или производител. А цените които плащат Българите след това са от 600% нагоре, вместо както е на запад цената на обрабоптване,придобиване с транспорт, плюс 10% печалба за спечелилия търга. И никоой не иска десетки хиляди или десетки милиони вноса за да участва човек или фирма в търга, финансите и гаранциите се уточнват по късно.
  • 6 ха ха хаааа

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    Какво трио те гони бе , триото Омре ..
  • 7 Хи хи

    7 9 Отговор
    Много лъжи е изговорил и тоя . България има един от най добрите закони за обществени поръчки, дали той се спазва е друг въпрос и не е в моята компетенция. Аз за инхаус чух през последната година когато започна строеж на Хемус от държавната фирма Автомагистрали . Някой ако знае друга такава поръчка моля да сподели.
  • 8 Хомосапиенс

    9 10 Отговор
    Пеканов Д.О.В.И.Ж.Д.А.Н.Е.
  • 9 майката на костов

    6 9 Отговор
    Яко крадене ще падне! Докато Радев си изплати борчовете към американските другарЕ, ще падне стягане на колана!
  • 10 да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    А , надарен ли е ?! 🤭
  • 11 Омбрето Жвачкин

    4 5 Отговор
    Ората ги завлечи у Бяло море пороя ,тез с глупоси са занимават
  • 12 Лека жена

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    Пекан,пекан,колко да е пекан? На мама ергенчето.
  • 13 Червей

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Питам":

    Не го бутат а пълзи.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Няма ли комисионни

    4 0 Отговор
    В Банкя на сухо ли ще сме? Ах, клети ми, клети Бойкошенко, защо не отлетя за Анкара при Падишаха - да се слави името му, Аллах да го поживи…. на Бойкошенко служба да дари!
  • 16 ТраЛаЛа

    5 3 Отговор
    абе момче, като неможеш един план да довършиш, питай бат си Боко бе, на него ЕС му даваха милионите без условия ..............................
  • 17 Пеканов бе,защо ми наплю кучето?

    1 1 Отговор
    Аман от твойте девиации!
  • 18 Болярин

    2 0 Отговор
    А защо не направите закон, който да задължава всеки кандидат за министър или депутат да минава щателен психиатричен преглед ?!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе

    0 0 Отговор
    Да не питат за върховенството на закона щот са чули, че некъв е подал невярна декларация, за да стане министър.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове