Last news in Fakti

11 Декември, 2021 06:09 1 361 8

Пеканов: Няма заплаха за парите по Плана

  • атанас пеканов-
  • вицепремиер-
  • план за възстановяване-
  • въглищни централи

Направили сме отстъпленията, които смятаме, че са достатъчни, за да отговорим на изискванията, но повече не можем да дадем, заяви вицепремиерът относно срока за прекратяване на употребата на въглища

Пеканов: Няма заплаха за парите по Плана - 1
Снимка: БГНЕС

"Бих казал, че свършихме изключително много работа. Надявам се, че започва усилена работа по засилване и изграждане на институциите, така че те да служат по най-добрия начин на обществото".

Така вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов коментира пред БНТ подписването на коалиционното споразумение за съставяне на кабинет.

По повод Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов обясни в "Панорама", че се води преговорен процес, който по никакъв начин не излиза от рамките на очакваното. На седмата седмица е получена обратна връзка, която в огромната си част е техническа и ще бъде разрешена.

"Другата част представлява позицията на ЕК по някои от най-наболелите теми - енергетика и върховенство на закона. В сферата енергетика не напълно съвпада с нашата позиция, ние отстояваме нашата позиция. Парите по Плана не са застрашени по никакъв начин. Не губим от това, а трябва да намерим решението", заяви Пеканов.

Той каза още, че е имало страни, които са преговаряли с ЕК в продължение на месеци и подчерта, че са хвърляни много "гръмовни фрази" и невярна информация.

"Ние правим всичко възможно да отговорим на амбициите на ЕС, но и да защитим нашата позиция, която се базира на широк обществен консенсус. Имаме червени линии и това е правилно - това е нормалният начин на водене на тези преговори"

В сферата енергетика има три червени линии:

Крайната дата за прекратяване на употребата на въглища - България е поставила 2038 г., това е и постигнатата договорка с представителите на синдикатите;

Втората червена линия е какво ще направим до 2026 г. и какви мощности ще се затворят.

"Направили сме отстъпленията, които смятаме, че са достатъчни, за да отговорим на изискванията, но повече не можем да дадем, защото това ще застраши както енергийната сигурност на страната, така и препитанието на тези хора", коментира Атанас Пеканов.

Третата червена линия е реформата на Българския енергиен холдинг - нещо, което служебният кабинет не може да поеме в последните си работни дни.

Постигнат е огромен напредък по отношение на казуса с контрола на главния прокурор.

"Това, което се иска от нас и всяка година се пише в докладите за върховенство на закона, е да се въведе механизъм за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор. Ние сме въвели такъв механизъм. Нашият подход, който беше предложен от министър Стоилов и после продължен от министър Демерджиев, е да има такава фигура", каза вицепремиерът.

ЕК е предложила тази фигура да бъде т. нар. "съдия следовател", но България не може да въведе такава позиция без конституционни промени. Тази функция ще се заема от прокурор или следовател и остава да се изясни как той ще бъде избиран.

Вицепремиерът е съгласен, че ЕК прекалява с детайлите в докладите си. Заяви, че служебното правителство няма вина, че сме се забавили с механизма за възстановяване, но България като държава има вина, защото рамката се базира на препоръки от ЕК, които получаваме всяка година.

Атанас Пеканов смята да се завърне към академичната общност, след като напусне министерския си пост. Заяви, че не е получавал покана за участие в новия кабинет.

"Често в най-трудните моменти в България имаш възможността да избереш лесното или правилното. За мен важното е политиците да избират правилното и гражданите също да го изискват от тях", заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    8 2 Отговор
    Много рахомаха, много говори палеца му извит и много дълъг. Време е да се промени. От много четене млади момко изперкали сте, и ако сте злобни отиде коня в ряката Атанасе. По малко говорене повече работа. Вземай пример от Асен Василев или Петков Кирчо. От полза роду ще ви е.
  • 2 Гост

    15 2 Отговор
    Някой от служебното правителство представил някакъв план, ЕС ни го върнал с 43 препоръки, Румбата си трае кат комунист на разпит, а тоя учения вика нема страшно, били технически грешки! 43 препоръки! Една, две, три да са за ТЕЦ-овете, останалите 40 за какво са? За сбъркани препинателни знаци? И са кой план е по-добър, онзи на ГЕРБ, дето не го пратихме, или този на Главния Пилот, дето го върнаха? Не е ли време да вдигнем юмрук и да извикаме " некадърници вън!"? Докога Сульо и Пульо ще се учат на наш гръб да управляват България? Сега и тия новите, дето никой не ги знае, изведнъж и те решиха че са готови да карат кораба. Даже Кирето толкова искал да е министър, че попълнил документ с невярно съдържание, ама карай, важното е да изпълняваме мечтите на хората.
    Та това е. Кучето си лае, Пилота си лети, пардон, кервана си върви....

    Коментиран от #3

  • 3 плана на

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    герб беше да се строят магистрли...бе дали и КАК ще се построят не е важно...беше важно да се преведат едни милиони които да се изнесат с чували и сакове. другия момент на герб беше наши хора да лепят стиропор по фасадите...при нас е 3 см а на запад е 10-15 см ноооо важно е да се усвояват парите....в чекмеджето
  • 4 пашата

    7 0 Отговор
    лапетии , п...каят върху лопуш и мислят че в цариград тъпани им бият
  • 5 Весела

    6 1 Отговор
    От ЕС пари няма да дойдат Кире Язовиро да докара от Канада ама някой друг път!
    То беше ясно че пансионерите и бедните работещи ще го д у х а т…

    Коментиран от #6

  • 6 според теб

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Весела":

    парите от ес са за да се раздават на бедните и пенсионерите ?? какво общо има едното с другото или просто си тролим
  • 7 Варна

    1 0 Отговор
    Ще видим пеканче само да не се окаже че не сме си свършили работата както трябва!!
  • 8 журналист

    0 0 Отговор
    Водещият на панорама е едно безсрамно човече, медийна компаньонка. Много далеч е от понятието журналист и неговите смислови задължения и характеристики. Заради него и подобни на него България е на 112 място по свобода на словото. Мъчно му е за гепаджиите. След труд следва БНТ. И там трябва да се чисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове