Last news in Fakti

12 Януари, 2022 12:23 33 634 67

Ренета Инджова: Северна Македония ще бъде приета в ЕС, защото това е желанието на приемащите

  • ренета инджова-
  • консултативен съвет-
  • румен радев-
  • северна македония

"Не зная, откъде идва очакването, че кризите ще бъдат решени днес и изцяло", посочи тя

Ренета Инджова: Северна Македония ще бъде приета в ЕС, защото това е желанието на приемащите  - 1
Снимка: БГНЕС

"Наблюдават се нелогични елементи от вчерашния следобед (10.01.2022 г.) насам, за които никой не дава обяснение. Например, шестчасовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност препотвърди досегашната позиция на България относно преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, което всъщност можеше да стане и за час-два. Така широко рекламираният консенсус нямаше да се озове в конфузната позиция, че е постиган продължително, а не че е убедено волеизлияние на участниците. На заседанието се оказа болен със симптоми на COVID-19, който най-малкото можеше да не бъде там, но в резултат на неговото присъствие, върхът на държавата, начело с председател на парламент, президент и премиер, плюс министри и лидери на парламентарни групи се озоваха в карантина, насред връхлетелите България икономическа, енергийна, социална, здравна, пандемична кризи".

Това каза Ренета Инджова, служебен премиер в периода 1994 - 1995 година, в интервю за "Фокус".

"Натискът – той е 140-годишен, на който е подложена българската държава, и той не може да се преодолее с един съвет и с шестчасово заседание. Но важното е – и аз на това разчитам, че веднъж дори само за малко да се демонстрира твърдост на позиция, това ще даде голям кредит, кураж и сила на самите участващи в преговорите, които могат да разберат, че наведената позиция, приведеният гръб е нещото, което в отношенията с външния свят само носи допълнителни тегоби и иска допълнителни робски пози", посочи тя.

"Поздравявам президента за постигната позиция. Трябва да се положат максимални усилия на ниво парламент и на ниво правителство онова, което е заложено, да бъде изпълнявано. Българският проблем е, че и законите, и решенията на държавата и на държавните органи може и да се вземат, а после да не се изпълняват", каза още Инджова.

"Северна Македония ще бъде приета в Европейския съюз, защото това е желанието на тези, които приемат, а не на тези, които правят ветата и т.н. По същия начин, отношението, което има българската власт, правителство, министър на отбраната, външен министър и т.н. рано или късно ще бъдат уеднаквени от гледна точка на това, че самите САЩ и НАТО също нямат последователна и твърда позиция по въпроса какво правят в сегашната ситуация. Нещо повече, те търсят елегантния начин да направят определени отстъпки", посочи тя.

Освен позицията ни за Северна Македония, тя коментира и събитията от вътрешнополитически аспект: "Няма никаква промяна от гледна точка на позициите на старата власт, на държането на ресурса, финансовия, на българския капитал, на банките, на кюлчета и т.н. Няма никаква промяна във върховенство на закона. Имате един главен прокурор, който е разпратил 67 писма по света, в които иска да бъде спасяван. Така че аз не зная, откъде идва това очакване, че кризите ще бъдат решени днес и изцяло".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 138 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам се

    57 4 Отговор
    що няма актуална новина от София.
    подбрани новии се пускат
  • 2 КОТарАК

    109 7 Отговор
    не-няма да бъде приета / тя самата не го иска реално-политиците им са подчинени на Белград , Албанците се усетиха и се отделят от тях /дори и да стане чудо да се споразумеем , има точки да изпълняват за влизане

    Коментиран от #24

  • 3 мда

    110 127 Отговор
    Бабо седни си на дупето и спри да се занимаваш с политика. Отмина ти времето.

    Коментиран от #14

  • 4 Верено ли

    231 9 Отговор
    "Северна Македония ще бъде приета в Европейския съюз, защото това е желанието на тези, които приемат, а не на тези, които правят ветата и т.н. "..... интересно, когато Гърция преговаряше с РСМ желанието на ЕС бе едно- де се съобразява с Гърция, а когато България прави същото, желанието на ЕС е съвсем друго!! Е, защо така с тия двойни стандарти?

    Коментиран от #21

  • 5 Българка

    124 33 Отговор
    Управляващите докато "анализират" може и да върнат мутрите на власт. Трябват спешни реформи и действия. Реално мафията, в която е ограбеното, още управлява. Няма арестувани и обвинени от висшия ешалон на бившата власт, няма върнати/конфискувани пари, няма наченки дори на правосъдна реформа. Защо още не са закрити спец.прокуратура и съд? Защо няма от НС декларация за искане оставката на Гешев? Защо НС не е оттеглило доверието си към ВСС и Гешев? Много защо.......

    Коментиран от #11, #35

  • 6 Като

    90 5 Отговор
    Си изпълнят условията да влиза. Никой не ги спира и никой не ги и е и засилил...
  • 7 Реалиста

    125 5 Отговор
    И НИЕ ИМАМЕ ЖЕЛАНИЯ ГОСПОЖО ИНДЖОВА ДА СИ ИЗПЪЛНЯТ ДОГОВОРИТЕ ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО

    Коментиран от #32

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Както

    37 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Съм ти казал , много си наивна ! Потвърждава се от това , че продължаваш да задаваш подобни въпроси ! Късно ще узрееш , че смени кон за кокошка ! Или , никога няма да узрееш !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 всъщност

    109 43 Отговор

    До коментар #3 от "мда":

    Тази жена е една от малкото свестни и полезни за страната БГ политици........хубаво е да й се дава трибуна, а още по-добре ще бъде ако заеме някакъв министерски пост - има морала и визията да променя нещата към по-добро в нашата изстрадала България! Вярно, че вече е на възраст но както знаем няма млади и стари, има можещи и неможещи а в случая възрастта и опита който има са предимство!

    Коментиран от #33, #37, #59

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шаран БГ

    68 8 Отговор
    И тя , горката, направи години – трудно и е да довърши изречението.......".......такова е желаниет.......НА САЩ !!!
    " На кратко" № 10 аз не съм спец и не разбирам България от какво има и от какво няма нужда. Обаче българските граждани са като стадо овце –– имат нужда все някой да ги дои и стриже !!!
  • 17 Ленин

    21 56 Отговор
    РСМ ще бъде приета напук на неадекватната българска политика,защото главният архитект на западните Балкани,политическият труп Борисов излезе от строя,ни се чува,ни се вижда масивното му туловище.
  • 18 ЕДГАР КЕЙСИ

    55 67 Отговор
    ДОКОГА ТАЗИ АЛКОХОЛИЗИРАНА ЖЕНА ЩЕ НИ ДАВА СЪВЕТИ ...... БАБА МИКА , ТАНЯ БИДОНА , МАЯМАТА И АРМЕНСКАТА БАБИКЯНА САМО НИ ЛИПСВАТ......

    Коментиран от #61

  • 19 някой си

    50 18 Отговор
    Стига с тези ,,анализатори" от далечното ни и грозно минало. Беше служебен премиер за три месеца и какво от това? Въпросния анализ всеки може да го направи,както и вчера много преди нея ,беше изказано подобно мнение. А именно,че е имало разногласия по въпроса,иначе нямаше да продължи шест часа.Но резултата е по-важен,а не дискусиите.
  • 20 Хамхум

    16 73 Отговор
    РСМ е изпълнила всички изисквания, за да започне преговори според страните от ЕС, но не и според България.Колкото повече я бавим толкова повече ще ни обвиняват, че изпълняваме болшевишки поръчки.Наясно са съботьорите, че след като РСМ влезе в ЕС, е ред за изчистване на комунистическите азиатски идеологии и техните фабрики на тролове в България.Да се спрат диверсиите българските управляващи, да не ги натирят в ъгъла, както щатите натириха ЕС за преговорите с Русия.А ги натириха, защото и между, има такива които смятат, че Крим е руски.

    Коментиран от #52

  • 21 шопо

    80 24 Отговор

    До коментар #4 от "Верено ли":

    Неуместно е да се сравнява тежестта на Гърция с България в ЕС .По всеизвестни причини България няма авторитет . В България липсва върховенството на закона , на правото и правова държава . България е изостанала феодална държава собственост на банда номенклатурчици на БКП трансформирали се във местни феодали ГЕРБ газещи закона и прескачат морала защитени от полиция , съд и прокуратура.
  • 22 Перо

    68 6 Отговор
    Гръцкият опит към РСМ показва точно обратното и никой но Западна Европа и САЩ не посмя да дума да продума.”Макетата” си изчакаха чинно 28 г.,до размекване на чугунените глави и подписаха договора!

    Коментиран от #23

  • 23 Цезар

    27 60 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Защото е държава с авторитет,а ние като измислена държава и в соц.лагера и ЕС сме последната дупка на кавала да ме прощавате за израза.И помнете ми думата накрая,ако не приемат Албания и РСМакедония в ЕС без да ни питат изобщо.Накрая може да ни покажат вратата и от ЕС и НАТО,защото и по манталитет и по тъпота сме си за Евразия.
  • 24 Значи Београд

    14 36 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    ще влезе преди С. Македония, и те ще ги вкарат. Докато нашите Каракачанчета сипят омраза.

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Айде слатай памперса !

    20 22 Отговор
    ПИЙ ГИНКОБИЛОБАТА И СИ ЛЯГАЙ !
  • 27 До кога тия мумии

    22 28 Отговор
    Ще ни съветват как да живеем и какво да правим ?
  • 28 :-(

    48 2 Отговор

    До коментар #24 от "Значи Београд":

    Може, може, когато и Турция влезе в ЕС. Политиката на ЕС е такава, дипломатична! Утре ако България се съгласи да ги пусне, ще видите, че има друг който ще бъде против! Нищо чудно дори да е от тези които сега ни натискат, например Холадия, Франция, Германия а може и Унгария, Чехия, Полша и т.н.
  • 29 Боли ме шнура

    36 10 Отговор
    Защото гърците са уважавани имат и лобита, целенасочена политика за важните въпроси, затова няма да върнат и дълговете, а ние сме само една досада на неправилната територия, куче на кръстопът не смее да се изпика, те държава направили,, поговорка,,.
  • 30 Watchdog

    40 5 Отговор
    Албания ще бъде първата ислямска държава "интегрирана" в ЕС. После навярно и Турция.
  • 31 ПЕНКО

    14 36 Отговор
    НА КАКВО ОСНОВАНИЕ - ТАЗИ ПОЛУУМРЕЛЯК УЧАСТВА В ЖИВОТА НИ ---СЛЕД КАТО Е НАЗНАЧЕНА ЗА НЕЩО СИ ---А НЕ Е ИЗБРАНА ОТ НИКОЙ !!!!!??????? НАЗНАЧЕН УДОБЕН ЗА МОМЕНТА БЮКЛЮК ИЛИ БУКЛУК !!!!!!!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Руски трол

    26 30 Отговор

    До коментар #14 от "всъщност":

    Тази жена е от многото попадали случайно в политиката и с нищо не е показала, че не е така.
  • 34 Ebter

    56 7 Отговор
    Ренета, ако България пусне македонците, то това е бъде едно голямо предателство спрямо България.
  • 35 1111

    33 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Сама си даваш отговорите, защото във властта са БСП и ДБ нали са много чисти от миналото.Зад тези партии стоят много кръгове, които са постоянно във властта и запомни,че всичко което се правило до сега се прави по закон независимо какво се говори има много корупция,но е по законен ред да не мислиш,че взимаш и крадеш без документи.Тези така наречени кръгове или олигарси имат армия от хора във властта и знаят как да крадът с закон и с обществените поръчки и най вече с документи,как ще влезне някой в затвора няма шанс ние сме много много търпелив народ и затова ще плащаме, като стоим и гледаме, толкова много години
  • 36 Саша

    27 22 Отговор
    Тази от къде я изкопаха пак и като служ.примиер само дрънкаше глупости. Масларова, Инджова , Рашков и т.н. са промяната...ли по скоро помията.
  • 37 Чашков Бойко

    14 25 Отговор

    До коментар #14 от "всъщност":

    Прав си приятел, Ренета може да бъде министър.Предлагам да се създаде министерство на ПАМПЕРСИТЕ и Кирчо и Кокорчо да я НАЗНАЧАТ министър в него.
  • 38 Христо

    45 4 Отговор
    Госпожо Инджова, май и вие, както македонците не сте разбрали, че нашето желание за присъединяване на РСМ съвпада с това на партньорите от ЕС, но няма как да им подарим част от нашата история и култура. Могат да влезнат в ЕС, като македонци с период на обща история с България или, като македонци с тяхната си история, която не включва българската. Много е просто. Избора си е техен.
  • 39 Алкохолик

    13 13 Отговор
    Тая алкохоличка, нимфоманка с 3 м. Политическа кариера що ни я навират в в очите с неадекватните и коментари???
  • 40 Аспарух

    25 3 Отговор
    Народе , надежда няма !!! Искаме историята българска , искаме реалните факти-доказано е - но РСМ ще бъде приета в ЕС- никой не ни пита за историята реална с доказани исторически факти !!! Ние сме зависими от други държави , особено от ЕС- правителството /което и да е/ , заблуда няма - ще изчезнем като народ , култура и история- това е целта на ,,властоимащите" европейци !!! Ако ние не си защитим българщината , като народ- поколенията ще ни съдят и в гробовете ни !!! КАЗАХ !!!
  • 41 Майкъл

    14 4 Отговор
    Уважаемо г-жо Инджова!!! Ценя винаги това , което казваш !!! Но , ако вие бяхте сега премиер- как бихте постъпили , като действащ премиер , българка и човек , ценител на история и култура !? Постъпете така , че нашите деца , наследниците ни , да запомнят решението ви- спрямо оцеляването на България !!! Очаквам отговор- ако го няма- значи се покривате презглава под юргана- и , и...разстрел...и след разстрела червеш , това е толкоз просто и логично... Но , но след мен и потоп...!? Дяволи я яли България !!!
  • 42 Йуда

    7 2 Отговор
    И ти ли сестро???
  • 43 Йуда

    5 2 Отговор
    И ти ли сестро???
  • 44 Ахтунг, Ахтунг !

    13 6 Отговор
    Играете си на стари кучета и новобранци. Но, Швабският фелдфебел, придружен от Дзверо Мустафа, само да ревне ; "строй се" и всички ще застанете мирно пред Македония. Обидно е да си Задунайски Кантон на Щатите.

    Коментиран от #46

  • 45 Куку е Ренета

    3 25 Отговор
    РСМ ще бъде приета, защото тя желае!
    И никой няма право да диктува на суверенна държава,
    къде желае да членува!

    Коментиран от #55

  • 46 Само питам

    7 8 Отговор

    До коментар #44 от "Ахтунг, Ахтунг !":

    На алкохол ли си, или на бело?
  • 47 Архимед

    10 12 Отговор
    Бабките от началото на великото крадене и прехода към нищото, откак свърши фиркането пак опънаха сергиите с дъртите локуми да гледат на боб, карти, ръце и каквото дойде само келепир да има !
  • 48 Nnnnn

    16 0 Отговор
    Минчев е за затвора защото е нарушил карантината като е отишъл на КСНС
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хейк

    11 0 Отговор
    Северна и южна Корея, Северна Македония а коя е македония
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Sts

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хамхум":

    А кой каза че Крим не е Руски!?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Петров

    12 0 Отговор

    До коментар #45 от "Куку е Ренета":

    В грешка си драги!
    Не "суверенната" държава, чакаща отвън решава! Решава съюза от суверенни държави! Съюз, който има правила и ценности!
  • 56 Историк

    4 2 Отговор
    Нещо опитваме да променим историята,да изопачаване фактите на които има свидетели и то още живи......много рано доказани престъпници ,управлявали страната и доказано злоупотребили със стотици милиони сега се появяват и започват да критикуват/явно привършили откраднатото/.Все още се помни името на Инджова и Масларова, свързано с откраднати над 55млн. $ .

    Коментиран от #58

  • 57 Бульо, блъскай клавишите и си гледай пен

    5 3 Отговор
    Ренета Инджова беше назначена за премиер от Жельо, защото била "културна и можела да свири на пиано"!?!?
  • 58 Джагаро,

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Историк":

    защо намесваш Инджова в айдуклъка, след политическата си неслука чистила и входове за да се изхранва.?!
  • 59 555

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "всъщност":

    Всъщност, да не ти е роднина,или сте от едно котило.Всъщност, зноеш ли кое е тя и каква рола и е отредена.
  • 60 Лъжлив Съби

    5 0 Отговор
    Те.., все някога ще бъдат приети! Няма как това да не стане! Въпросът е кога?
    А Великите сили бързат! Защо? Защото трябва да се прецака влиянието на Русия на Балканите и по някакъв начин да си отмъстят за Украйна и доставките на газ! А на сръбски език, нали е известно как се превежда думичката "прецакване"?
    С една дума: Когато атовете се ритат, магаретата...!
  • 61 Snow Queen

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Ренета Инджова е нива над изброените каки! Умна и желязна при вземане на решения. Някой я нарече жена самурай едно време и беше прав!
    И не е чак толкова стара. Дано младите, които проявяват презрение, също да остареят, такъв е нормалният ход на живота.

    Ако СДС не се бяха изплашили от нейните качества навремето и не бяха я избутали настрани, нещата щяха да са много по-добре сега!
    Що се отнася до пиенето...ами всеки се справя със скръбта както може. Тя изгуби единствената си дъщеря. Нека проявим съчувствие.
    Кирил Петков би трябвало да я покани за пръв свой съветник.
  • 62 ЕДГАР КЕЙСИ

    1 4 Отговор
    С ТАЗИ СНИМКА НА БАБА РЕНИ , ПО НЯМА ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Антикомунист

    2 4 Отговор
    Алкохола е направил голяма каша в главата на тази жена. Не си спомням да е направила нещо полезно докато беше премиер. Изживява се като доста просветена по въпроси , които не са и ясни.....
  • 65 Пази боже, сляпо да прогледа!

    0 1 Отговор
    Озъбил се Гърбел на Щърбел.
  • 66 Илия георгиев

    2 0 Отговор
    Харесва ми позицията на Т.Икономов,който предлагал-първо да се анексира Македония,а след това Тракия.България току що е победила Сърбия.И накрая,както казвал проф.Гълъбов след Ньойския договор:Даваха ни много,искахме всичко,накрая не взехме нищо.
  • 67 Много

    2 0 Отговор
    Точен коментар ! България трябва обаче да отстоява себе си, въпреки всички нападки и опити за натиск !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове