Last news in Fakti

23 Февруари, 2022 16:11 3 770 65

Димитър Делчев за ФАКТИ: Кибер батальон от 100 души би решил повече проблеми от боен батальон от 1000 човека

  • димитър делчев-
  • движение българия на гражданите-
  • кибер батальон-
  • хибридна война-
  • пропаганда-
  • кибератаки-
  • киберсигурност

"Настояхме за свикване на КСНС, на който да се вземе много ясна позиция, че България стои зад Украйна и агресия не трябва да се допуска", посочи председателят на ДБГ

Димитър Делчев за ФАКТИ: Кибер батальон от 100 души би решил повече проблеми от боен батальон от 1000 човека - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създаване на батальон, който да противостои на заплахите на хибридната война - такова предложение направи председателят на политическа партия “Движение България на гражданите” (ДБГ) Димитър Делчев в свое участие в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” преди дни.

След признаването на Донецката и Луганската народни републики от Руската федерация, партията, която председателства Делчев, излезе и с позиция, в която призова за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност. “Призоваваме за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, на който Президентът, всички министри, ръководителите на Народното събрание и парламентарни групи да осъдят решението на руското правителство и да предложат на ЕС и НАТО реципрочни икономически санкции, от които България да бъде част”, казва се в позицията на ДБГ.

По темата с Украйна и с акцент върху идеята за създаване на кибер батальон у нас, от ФАКТИ разговаряхме с Димитър Делчев.

Разговора четете в следващите редове:

- Г-н Делчев, какъв е вашият прочит на събитията в Донбас - трябва ли западните държави да подкрепят Украйна?

- Прочитът и оценката на “Движение България на гражданите” е, че е налице нарушаване на международното право. Признаването за независими на народни републики на територията на Украйна е само по себе си ескалация на конфликта и скъсване на всякаква възможност на този етап да се върви към мирни преговори. Считаме, че трябва да се даде много ясен знак, че Европа и демократичният свят не приемат промяна на граници с военна сила, което се опитва да направи Русия в последните 15 години. Спомняме си Грузия, спомняме си Крим през 2014 година, сега това се случва в Донбас. Трябва Европейският съюз и демократичният свят единно да дадат отговор.

Разбира се, първо през икономически санкции. В случай, че руски войски влязат на територията на Украйна, което все още не е доказано като факт, трябва да се отговори със сила.

- От руска страна бяха поставени условия за неразполагане на войски на НАТО, включително в България. Реагирахме ли правилно на това условие?

- Правителството реагира правилно като каза, че не сме втора ръка държава в НАТО. Очевидно Русия се опитва да преначертае картата на света, като създава зони на влияние, в които тя да има буфери, да има подчинени държави. Това не устройва нито нас, нито света, защото това е старият ред - редът, в който много често се стигаше до военни конфликти. За да има мир, трябва да се прекратят зоните на влияние и да се върви към това, с което е белязан XXI. век - доброволни членства в различни съюзи.

След като ние сме член на НАТО доброволно, ние трябва с всички сили да си сътрудничим с НАТО, така че да гарантираме общата си сигурност. Между другото, НАТО не е нападателен съюз, НАТО е защитен съюз точно в случай на такива агресии, каквито в момента проявява Русия.

- Включително ако Украйна беше член на НАТО, член 5 от Вашингтонския договор вероятно вече щеше да се е задействал (б.р. - въоръжено нападение, предприето срещу една държава в НАТО, ще се разглежда като нападение срещу всички държави, съответно ще му бъде отговорено индивидуално и съгласувано с останалите страни с такива действия, каквито се сметнат за необходими, включително с въоръжена сила).

- Така е, но дори и Украйна да не е член на НАТО, Русия не получава подкрепа в своята авантюра в Украйна от нито една друга държава, включително държави, които не са членки на НАТО като Китай. Причината е много проста - свикнахме вече повече от 80 години с идеята, че държавните граници са такива, каквито са. Всякакви опити за преместване на граници може да докара света до военен конфликт, от който връщане назад няма. Човечеството няма нужда да си причинява това.

- Защо “Движение България на гражданите” искате свикване на Консултативен съвет за национална сигурност?

- Настояхме за свикване на КСНС, за да се приеме нова, доста по-решителна позиция. Позиция, която да оценява, че Русия ескалира напрежението и конфликта, като поиска единни санкции срещу Русия, от които България също да е част. Считаме, че министърът на отбраната и част от партиите в управляващото мнозинство са доста по-пасивни спрямо агресията.

- Включително министърът на отбраната Стефан Янев все още не е излязъл със своя позиция.

- Това е така. Предходните му позиции пък бяха по същество липса на позиция - той отлагаше решаването на въпроса за юни, юли. Коментарите бяха доста учудващи, имайки предвид, че целостта на Украйна е застрашена и ние трябва да направим нещо.

- Като казвате “част от партиите в управляващото мнозинство”, кого имате предвид?

- В случая БСП. БСП не бяха част от вчерашната декларация. Това е обезпокоително. На един КСНС трябва да се вземе много ясна позиция, че България стои зад Украйна и агресия не трябва да се допуска.

- Смятате ли, че в последно време има засилване и на кибератаките от руска страна?

- Интензитетът на кибератаките е много по-висок в последните години, в сравнение с преди това. Кибератаки има не само срещу България и други държави в Европейския съюз, но и срещу САЩ - имаше голяма хакерска атака скоро срещу петролопровод в САЩ, като се поставя под съмнение дали източникът ѝ не е подкрепен от друга държава.

България е уязвима от кибератаки. Спомняме си как бяха сринати сайтове на български институции преди няколко години, спомняме си как се направи опит за атака срещу Централната избирателна комисия по време на избори. Всичко това води до идеята, че борбата с кибератаките не може да е само на цивилно ниво, а трябва да е и на военно ниво.

В момента много специалисти казват, че сме свидетели на първата кибервойна в света. Причина за това са кибератаките срещу Украйна - сайтовете на две украински банки и на украински държавни институции бяха ударени. Бяха спрени и вероятно от тях е била открадната информация. Кибератаките стават все по-опасни във военно отношение, защото те могат да атакуват комуникации на военните части, могат да атакуват критична инфраструктура, инфраструктура от национална сигурност - като например ядрени централи и друг вид енергийни централи, и да причинят тежки последствия. Тоест те могат да причинят голям хаос.

Досега киберсигурността се възприемаше като част от вътрешната сигурност. Откакто се извършват нападения върху различни държави именно през кибератаки, става ясно, че вероятно нивото на разговора за киберсигурност трябва да се промени и да отиде на ниво отбрана. Различни държави вече оформят звена за борба с кибератаките, които да са към армията.

Именно затова държавата трябва да има много по-сериозен капацитет да отговаря на кибератаките. Един кибер батальон е решение, което преди няколко години взеха в САЩ. Те вече имат кибер батальон от близо 200 души в Индианаполис. Швейцарската армия също започна изграждането на кибер батальон. Предполага се, че над 500 човека ще работят в това звено. На ниво НАТО пък има Кооперативен център за върхови постижения на кибернетична отбрана - Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence (CCDCOE). Ние сме член на този център и като такъв трябва да се възползваме от него, като досега не съм чул да сме го правили.

България има достъп до сериозни знания, умения и технологии посредством съюзите, в които членува. Трябва да се възползваме максимално добре от това, включително чрез създаване на такъв кибер батальон.

- Как си представяте този кибер батальон - колко души да участват, с какво точно да се занимават?

- Според нас, “Движение България на гражданите”, кибер батальонът може да бъде първоначално създаден със 100 души. Не е задължително това да са военни на постоянна военна служба, възможно е това да са цивилни, но в същото време се причисляват към резерва на Българската армия и в случай на кибератака или на необходимост, те да бъдат мобилизирани така, че да отговорят на киберзаплахите. Тоест тези хора ще бъдат цивилни, но ще се подчиняват на някакво военно командване.

Разбира се, има различни структури, които се занимават с кибератаки в България - и в ДАНС, и в полицията. В един момент обаче - в ситуация на кибервойна, това няма да е достатъчно. Необходима е много сериозна координация между армията и тези киберструктури, необходимо е те да бъдат вкарани в контекста на големи операции - големи кибератаки, които може да се извършват срещу нас. Затова е по-разумно да има кибер батальон към армията. Това би решило проблемите на България много повече, отколкото боен батальон от 1000 човека, който би бил прекалено малък да се противопостави на която и да е било от заплахите срещу нас.

- Да разбираме ли, че е по-редно правителството в момента да фокусира усилията си в създаването не на боен, а на кибер батальон?

- Не казваме, че няма нужда от боен батальон, но казваме, че приносът към общата европейска сигурност и сигурността на НАТО, би бил много по-голям с един кибер батальон от 100 човека, отколкото би имал боен батальон с 1000 души. Несъизмерими биха били ефектите на едното и на другото.

- Кибер батальонът, който предлагате да се създаде, би ли могъл да противодейства и на пропагандата, която идва от руска страна?

- Да, кибер батальонът би могъл да противодейства на пропагандата. На първо място ще кажа личния си опит. Онзи ден имах интервю и под интервюто се изсипаха стотици коментари, които повтаряха руските опорни точки. Това не е само в определен сайт или в определена телевизия, така е навсякъде. Проблемът е, че държавата не прави нищо.

В момента това, което може да се направи, е поне да се проследи източникът на тези профили и да е ясно, че този източник не е хора, които споделят свободно мнението си, а в голямата си част са профили, управлявани от друга държава. Включително част от коментарите личи, че са преведени с Google Translate. Държавата трябва да има ясна позиция по този въпрос. Хибридни атаки на българска територия в момента има. Едно звено, което да се бори с пропагандата, с троловете и с хибридните атаки, ни е много необходимо.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СКАЙНЕТ

    68 3 Отговор
    При война тока спира кибер специалистите остават на тъмно!

    Коментиран от #4, #7, #20

  • 2 КОНТРАТА

    44 0 Отговор
    Сигурно на PS 4 ще са много добри!
  • 3 Удряй Божанов

    1 20 Отговор
    Удряй Божанов!
  • 4 шегичка

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "СКАЙНЕТ":

    Те ще са 24 часа на слънчеви батерии.
  • 5 Грульо

    51 4 Отговор
    Кирчо и останалите дето имат желание да защитават американските интереси в Украйна да ги включат в кибер батальона и да заминават на фронта да защитават американското международно право! :D
  • 6 Философа

    43 0 Отговор
    Кой си нама армия почва да фантазира!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тикви

    34 1 Отговор
    България гледайте, бедноста е непоносима, хорате не искат партии, време е за премахването им.
  • 9 мдаааа

    15 2 Отговор
    Тук имаме киберотделение , от Ольгино ...
  • 10 БОРУНА ЛОМ

    49 2 Отговор
    ТОЗИ МАЙ МНООООГОО Е ГЛЕДАЛ,, ТЕРМИНАТОР,, И ,, КАПИТАН ПЛАНЕТА,,,! ДА МУ СЕ СПРЕ ТЕЛЕВИЗИЯТА

    Коментиран от #32

  • 11 Тошо

    49 1 Отговор
    БОЛЕН МОЗЪК.МОМЧЕ ЧУВАШ ЛИ СЕ КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКАШ.
  • 12 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 0 Отговор
    Те само двама финансисти разчиства цяла България ‼️‼️‼️ Ран-Ът ‼️

    Коментиран от #14

  • 13 Surko

    36 1 Отговор
    ЗА ТАКИВА КАТО ТОЯ ТУПАН САМО УСМИРИТЕЛНИ РИЗИ.
  • 14 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    РАЗКОСТИХА‼️‼️

    Коментиран от #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 гост

    41 0 Отговор
    Коте,ти войник служил ли си?

    Коментиран от #21

  • 17 КОНТРАТА

    32 3 Отговор
    Към средата на Лятото,, Sony PS "ще представи най новта си игра,, Путин vs. Байдън " аресенал на Джо ще включва всякакъв набор от памперси :метален памперс, лъчев памперс, летящ памперс... аресенала на Путин ще включва лъчев меч за прерязване на метален памперс и слъчеви очила срещу лъчев памперс!

    Коментиран от #27

  • 18 А50

    32 0 Отговор
    А пък да не говорим колко работа може да свърши батальон от 10 гейзера. Даже от ДБГ са готови да го сформират с личен състав от тяхната партия
  • 19 ха ха

    29 0 Отговор
    то и сега си имаме армия от ; вълшебници ; на супер заплати ,които си уплътняват работното време с ровене в чужди компютри , та явно идеята на другарчето от мафията е да стане по ;закон ;
  • 20 Едно време

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "СКАЙНЕТ":

    е имало радиостанции свързани с велосипед генератор.
    Може на тия кибер-войници да им се даде по един компютър с генератор.
    Взвод хакери и взвод генератори.

    Коментиран от #44

  • 21 Пръц

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Служил е в Анадола
  • 22 Миро

    30 0 Отговор
    Каква е тази карикатура и защо ни занимавате с нея?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    27 1 Отговор
    Всички хем искат санкции над Русия, хем искат Русия да не спира тока за Украйна (75% от тока е руски) , хем да бе спира газа за ЕС (65% е руски )‼️
  • 25 Верно ли

    30 0 Отговор
    Хахаха, този, дето не е ходил в казарма ще дава акъли за "кибер батальон", а? На кво цъкаш, батка? Думи нямам...
  • 26 Нанфо

    26 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯ ВЪОДУШЕВЕН МУШМОРОК.
  • 27 Верно ли

    23 0 Отговор

    До коментар #17 от "КОНТРАТА":

    Хахах, това е много добро. Посмях се от сърце! Ама то какво друго ни остава!
  • 28 НИМРОД

    6 9 Отговор
    В ДОНЕЦКАТА И ЛУГНСКА РЕПУБЛИКИ ВОЙНАТА НЕ СПРЯЛА ЗА ДА ЗАПОЧВА.

    Не това е важно.
    Важно е какво става в Кремъл и кой упражнява реялно власта?!

    За сега това е РЕПЛИКАТА Путин.

    Ключов момент е фигурата на ЛАВРОВ.
    Този изчезне ли , значи на власт в Кремъл са дошли тези , за които Украйна не значи нищо.

    ДОЙДАТ ЛИ ТЕ ЗНАЧИ СМЕ ПРЕД ТРЕТА СВЕТОВНА И НОВ СВЕТОВЕН РЕД
  • 29 Читател на факти

    19 0 Отговор
    Тоя па вече заплашва със следене и проверка ало господине насила ли да обичам твоите господари смешко.
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    Има много добри Българи в тази област.Дори някой работят,а други са работили при вас Фуражки......Доколкото познавам някой от тях,те са свикнали на много хартия,а при вас има само обещания и работа.Те са свикнали на мнооого хартия за малко работа.Нямате ресурс да ги привлечете.
  • 31 Читател на факти

    21 0 Отговор
    Продали сте си душите чуждопоклонници.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Тиква

    19 0 Отговор
    Кой е тръгнал на Война бре Делчев? Какви кибер батальони те гонят. Тази кибер война я има от както съществува Мрежата. Но напиши нещо конкретно и достоверно поне. Стига само друм и пляс!
  • 34 ха ха ха

    21 0 Отговор
    Този пикльо дори не е бил в казарма.

    Момченце.

    Коментиран от #40

  • 35 Иванушка

    23 0 Отговор
    Точно така мъжки - мощен кибербатальон и да разбием руснаците на....Contra Strike. Поне никой няма да пострада ))
  • 36 БАЙ Х@ЙМАНЕ

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬БАЙ Х@Й‼":

    Що не сложиш сръбското знаме , наобратно ... Никой нема те бъзика ..
  • 37 6090

    16 0 Отговор
    Каквото направиха нашите ИТ специалисти от ДАНС, за открият паричните потоци на големите кражби, това ще направи и кибер-батальона.
  • 38 Тиква

    17 0 Отговор
    Това коте ако види дуло, ще се опиШка като Шкембе Войвода. Ей Аман от такива разбирачи и без умници.
  • 39 ХА ХА ХА

    14 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА, Господи, като гърмиш що не трепиш?!
  • 40 Читател на факти

    17 0 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха ха":

    Със сигурност не е бил в казармата за това така говори за война прецедателя с памперс,той си мисли че това е някаква детска игра.
  • 41 mi6osp

    8 0 Отговор
    По добри теляци ли са?

    Коментиран от #46

  • 42 Мародер

    14 0 Отговор
    Мите вместо да настояваш заминавай в окрайна да я защитаваш! Аман от мамини синчета с начервени устенца и високи токчета! Не изразявай чуждо мнение което никой не ти е дал! Това е поредният защитник на окрайна който ще воюва с клавиатура защото даже не знае как да стреля!!!

    Коментиран от #61

  • 43 Перо

    11 0 Отговор
    БГ на селяните,превзеха партията БГ на гражданите! Не се разбра какво стана с БГ селяните,от градски тип!
  • 44 СКАЙНЕТ

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Едно време":

    А чувашл ли си за токов удар който ще изпържи кабелите и сателит няма да остане като му пратят енергия в повече!
  • 45 R.A.T.M

    12 0 Отговор
    Какви кибербатальони бълнуват. Без ток,спътници, навигация какво кибер ще правят. Калкулаторът на батерии няма да работи, да прочете за РЕБ, за беладона по натовски и красуха по руски.
  • 46 ха ха хааа

    10 0 Отговор

    До коментар #41 от "mi6osp":

    Мишеее , Мише ... Палавник такъв ..😁
  • 47 айде бе

    9 0 Отговор
    КОИ СТЕ ВИЕ ,... ЧЕ ДА ДАВАТЕ НАСОКИ НА ВОЕННИТЕ, ...значи не си бил войник.
    Ами нали първо ще ударят по енергийните източници,... за каъв баталИЙОн говориш, като оператприте там не знаят правилен български, а камо ли шифрован чужд език...
  • 48 Некой си

    9 0 Отговор
    На 36 години експертно се изказва за проблеми, възникнали, когато е бил на 3 години.
    Той не знае ДНР ли е северно от ЛНР или обратното, но ще решава геополитическите проблеми.
    Факти, пак ще помоля, питайте Мария Габриел какво мисли по въпроса!
    Само тя не е казала как ще бори мракобесния агресор от Кремъл.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Случаен

    11 0 Отговор
    Факти откъде ги изравяте тези експЕртЕ ? Мен може да ме поканите за мнение по междузвездните войни и ще съм по убедителен ,защото съм гледал всичките серии.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хахаха...

    6 0 Отговор
    Ейййй..ами то ако има война първото нещо е да спре тока бе ..без ток ще хващат врагове със палки за мухи
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гръч

    4 0 Отговор
    В случая няма никакъв смисъл България да стои зад украйна,защото изглежда като "ти само го дръж аз ще го бия"
  • 55 Skynet

    4 0 Отговор
    Ами направете обществена поръчка за доставка на сто терминатора тогава.
  • 56 Милен

    4 0 Отговор
    Ами прав е чиляка, някой може да ни нападне в метавселената и да ни анексира виртуалните къщи там.
  • 57 ЛАЛЮУ

    4 0 Отговор
    МИ ТО АКУ БЕ ТЪЙ ВОЙНИТЕ ЩЯХА ДА СЕ РЕШАВАТ ОТ СВЪРЗОЧНИЦИ А НЕ ОТ ТАНКИСТИ И САМАЛЬОТЧИЦИ....
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 XXL

    3 0 Отговор
    Какво да си кривим душата, прав е! Един кибербаталион от 100 некадърни подлоги на САЩ, уредили се да папкат на тлъста държавна заплата, и без да го иска ще помогне на Путин да открадне повече държавни тайни от 1000 войници в окоп.
  • 61 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Мародер":

    писна ми от тия кибер войни. Пуска ти някой шалтера и ето ти истинска война, и то гражданска. И ти гледа сеира. Тая война е по гадна и от редовната, при нея има направления, фронт, рубежи, знаеш посоката на твоя и ответния удар. Абе неща учени в пустата казарма. Тоя ми стана ясен още като каза за батальона от 1000човека, че не е държал калашник даже, а за структура до дивизия дори в нета не се е сетил да види какво е. За сведение на някои тука. Батальон- 500 войника, 1000 вече е полк. 5000 бригада- 10 000 дивизия..Оставаме все по малко от ония дето ни учеха на истинска война, идвало ново време, на любов, безвремие и прайдове по голи баджаци. Нека, но има държави, и то не далече от нас с редовна служба, Турция, Гърция, Русия- тези номера при тях не вървят. Нищо, ще се научим/по скоро ще научат/ някои по трудния начин, ако въобще им се даде някаква възможност въобще, не дай Боже..
  • 62 Биби Долапчиев

    0 2 Отговор
    Од кофтиа матреал се е завъдил легеон пембераско-савецки дитирамбовци кои денонощно словославет товариш Тупин! Ем и безплатно штракат ка на ленински съботник! На кофтиа матреал пембенио одпадак.
  • 63 ПРОСТАК съм аз, НЕПОБЕДИМ

    1 0 Отговор
    Кибербатальона като пукне първио снаряд ща им спре токо и ще свършат памперсите.
  • 64 pich

    1 0 Отговор
    Митко, завържи си крака за ракета и запали фитила.
  • 65 luri

    1 0 Отговор
    Как може някой, който не е виждал Макаров и Калашников на живо, да говори за батальони? :))