Last news in Fakti

12 Август, 2022 08:39 46 267 47

Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ: Очертава се по-топла зима, а септември ще е супер за море

  • георги-
  • рачев-
  • време-
  • прогноза-
  • море-
  • зима-
  • топло

Горещниците през юли нищо не показват, казва климатологът

Проф. Георги Рачев пред ФАКТИ: Очертава се по-топла зима, а септември ще е супер за море - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Понеже в последните дни много се говори, че зимата ще мръзнем, защото може да нямаме нужните количества газ, потърсихме климатолога проф. Георги Рачев да разкаже какво ни очаква. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Проф. Рачев, може да нямаме газ зимата, говори се, че ще мръзнем. Трябва ли да се плашим?
- В никакъв случай, защото паниката - не само в метеорологията, а и в живота, не води до нищо добро. В основата на всяка една прогноза са две важни неща – нищо да не скриваш от потребителя и в същото време да не всяваш паника и страх. За съжаление част от пишещите братя стигнаха до едно кресчендо по отношение заплахата от това, което ни очаква. И веднага отговор на въпроса ви. Естествено е, че ще има хора, на които ще им е студено през зимата. То и сега в тези летни горещини на една част от силната страна на човечеството – говоря за жените, пак изпитват хлад и студ, защото говорим за физиология. Реалността е съвсем друга. Погледнах току-що двата глобални модела, които дават представа какво ще се случи през зимата. Става въпрос за американския модел на НОА и за нашия, европейския модел, на центъра за средносрочни прогнози. Дори днес се появи европейската прогноза и за февруари. Американците все още нямат данни за февруари.

- И какво показват…
- Очаква ни по-топла от нормалното зима. Казвам го съвсем откровено.

- Как да разбираме по-топла зима?
- Според европейския център декември месец ще бъде с около 1-1,5 градуса по-топъл от нормалното. Януари се очаква да бъде с около 0,5 градуса по-топъл, а февруари месец с 0,5-1 градус над нормата. За Балканския полуостров и специално за България трите зимни месеца ще бъдат с около 1 градус над нормалната стойност. Какво е нормална стойност? Средната температура за период от последните 30 години. Но едно пояснение. За зимата няма средна стойност 5 градуса. Причината е, че в София е абсолютно различно от това, което е във Варна и Бургас. Да не говорим за Русе, да не говорим за Пловдив. Като казваме, че зимата ще бъде по-топла от средностатистическото, не я сравняваме с времето на баба и дядо. Говорим за един съвременен период от 1990-а до 2020-а. Това е един сравнително по-топъл период, ако го сравняваме с това какво е било през 60-те и 70-те години на миналия век.

- Понеже споменахте бабиното време. Свикнали сме да определяме по горещниците - 28, 29 и 30 юли, какво ще е времето през зимата. Какво показаха…
- Общо взето нищо не показват. Аз стриктно си записвам народна метеорология от години, която е изградена на местни принципи. Те не могат да важат за цялата страна. Ето един убийствен пример. Говорихме си вчера с колеги, че щъркелите отлитат. И обикновено по това време все някъде излиза материал, че някой си бай Пешо не помни от 50 години толкова рано щъркелите да отлитат. Значи – студена зима. Нищо не значи. Щъркелите винаги между 10 и 20 август се събират. Който е по морето, който по долината на река Струма, вижда ята щъркели. Птиците се събират и отиват на юг към делтата на река Нил, за да изкарат зимата. Години наред следя поверието, че на 28 юли, който уж отговаря за зимния месец декември, ако е горещо и сухо времето, значи декември ще е мразовит. 29 юли отговаря уж на януари, а 30 юли за февруари. В последните 10 години съм си записвал чинно тези неща и се оказва, че нищо вярно няма в тази история. Напротив, става така, че горещниците са обикновено горещи, а последните 10 зими в България са практически по-топли от нормалното. Защото ние не правим изключение от общото понятие за глобално затопляне.

- В разгара на лятото сме. Топло е… Колко ще продължи така и септември ще става ли за море?
- Месец септември през последните 20 години е много хубав за море. Веднъж на 5-6 години се случва септември да е малко по-хладен от нормалното и сезонът да бъде компрометиран след 20-и. Септември е много хубав месец особено за онази категория наши съграждани, на които са им противопоказни високите температури. Септември месец отиваш на едно галещо слънце, тихо и спокойно е. В момента температурата на морската вода е 27 градуса и до 25 септември няма да падне под 22 градуса. Чудесно време за къпане и плаж, но без да усещаш парещото слънце. На другите морета около нас септември е още по-перфектен. Българинът има възможност да пътува и да си избира къде и как да почива. На нашето море почивката септември е супер, а може и да я съчетаем с процедури.

- Вече ставаме свидетели на пожари? Топлото време ли е виновно, или човешката небрежност е в основата?
- Няма как факторът топло и сухо време да не е предпоставка за пожари. Пожарите в 95% са човешка небрежност, даже бих казал пълна човешка глупост. Не може в такова сухо и горещо време да палиш стърнища. В това време, когато една искра може да предизвика запалване, не може да правиш технически мероприятия с верижни машини. Тракът на машината като закачи някой мраморен камък, веднага излиза искра. Те са достатъчни да подпалят сухите треви. Преди време прочетох тотална глупост – самозапалване. Тревите не могат да се самозапалят. Това не е 451 градуса по Фаренхайт, като в прословутия роман, където хартията се самозапалва. Тревите се палят от човешка глупост и небрежност. И сега пътувах скоро из Северна България и видях изгорели места покрай пътя. Това е изхвърлен фас и нищо друго. В такива периоди, не само ние, цяла южна Европа – Португалия, Испания, Турция, Гърция, се намира във взривоопасен период. Една грешка е способна е да унищожи не само гори, а и да доведе до загуба на човешки животи. Това е най-голямата глупост, която може да се направи в това топло време.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фройд

    47 7 Отговор
    През нощта , времето ще бъде предимно слънчево ....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    54 8 Отговор
    Знаех си, че зимата ще е жега затова не купих ни дърва, ни кюмюр приготвих само няколко стари гуми ей така за всеки случай.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    45 5 Отговор
    това не е случайност,а многогодишна закономерност!Септември след 15 до края на октомври е било винаги най хубавото време за Българското южно черноморие.Тогава излиза и сафрида и другата риба,лефер,паламуд,зарган!До 15 октомври може да си правите плаж и влизате във водата.

    Коментиран от #13

  • 5 Глобалното затопляне!

    7 17 Отговор
    Радваля плановете Джуджафар, както писах седмици по рано средни температури +3градуса, дъждове, липса на всякаква нужда от газ!

    Коментиран от #26

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Моарейн Дамодред

    31 2 Отговор

    До коментар #2 от "Джон":

    Не, топлофикациите не харесват това.
  • 8 Бачо Киро

    35 9 Отговор
    Значи зимата като е -16 вместо -18 всъщност ще ни е топло и отопление няма да ни трябва. Кой ги пише тези глупости....

    Коментиран от #15, #44

  • 9 Кремък

    41 0 Отговор
    Всичко след десетдневната прогноза е НЕнаучна фантастика.Нещо като вицът за индианския вожд,дето се затворил във вигвама с една млада индианка.На другия ден един индианец ,,почукал" на чергилото и питал:Вожде,а ние какво да правим?
    Събирайте дърва!,казал вождът.Така всеки ден,след десет дни вождът излязъл и гледа планина от дърва в лагера.
    В същия момент попитали задокеанския метеорологичен център каква ще е зимата,а те отговорили.Не знам,но като наблюдаваме индианците колко много дърва събират, ще бъде люта.
  • 10 тудоресте

    29 3 Отговор
    Той професора е на принципа ; кво ще бъде времето утре ,ще ви кажем вдруги ден; !
  • 11 Рубладжийче

    46 16 Отговор
    И Рачев го купиха от американското посолство и прави евроатлантическа пропаганда. В прогнозите си прави русофобски намеци, че лошото време все от Русия идвало. Как ще караме без руска газ ума не ми го побира? Дано Радев да сключи дългогодишен договор с братска Русия, че да бъдем добре.
  • 12 Прометей

    39 1 Отговор
    Точната прогноза за зимата ще я обявим напролет.
  • 13 Плитък

    11 13 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да, може октомври на море за любетелите на моржуването. То август само един ден да не е слънчево и водата е студена вече. Явно си виждал море само на картинка.

    Коментиран от #19

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 12 Отговор
    Не е вярно.
    От ООН казаха, че декември-февруари ще е -40.
    Без руския газ всички ще умрем.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    12 0 Отговор
    Няма проблем, ще дойда у вас през зимата, щом ще ти е по-топла! Шоуто моята ср очертава да е около-10÷÷-15 февруари.
  • 17 Другарят

    19 4 Отговор
    несменяем ! Каквото му поръчат , това прогнозира !
  • 18 Баба казваше

    17 3 Отговор
    Познава кога е гладен. И най-голямата глупост, тръсната от този виден "физиолог" : Жените усещали студ и хлад заради физиологични особености. Трябва май да се съмнявам дали на 66 г. не съм се превърнала в мъж.

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Реалист

    28 8 Отговор
    Кирчовците ни докараха до 13ти век. Да се радваме на прогнозата за топла зима, че да имаме дърва за огрев. Е да де, но това значи че после лятото няма да имаме вода за пиене! Упс.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Реалист

    28 7 Отговор
    Е това хубава новина ли е? Та нали ако зимата е топла значи, че няма да има валежи от сняг. А ако няма сняг лятото после ще е сухо и с празни язовири. Ако пък зимата е топла и има влага, която вместо сняг, пада като дъжд, това е ужас. Не само заради адскиге поледици, но и заради това че ще напои земята с посевите, а те през нощта ще замръзнат и ще има глад, понеже нищо няма да се роди. Сериозно ли това ви е радостната новина. Това е ужасна новина. Новина вещаеща глад и суша за следващата година. Егати специалистите. Питайте някой земеделец да ви каже кое е хубава новина. И разкарайте платените.

    Коментиран от #35

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Вятър ще духа ли за бедните

    9 3 Отговор
    Бабо Мравке где така Тичам Рачо за дърва Че когато сняг забръска що ще чиниш ти зимъска Ах ще се грея с прогнозата...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Колело

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Баба казваше":

    Аз що жени познавам зъзнат на 38 градуса навън, нощно време включват климатика на топло, Юли след 20:00ч се обличат все едно е Ноември и се къпят с 48 градуса вода в разгара на лятото.

    Коментиран от #34

  • 29 Всички знаят

    0 1 Отговор
    Спокойно, нали познават 49%!
  • 30 Тарикат

    3 0 Отговор
    Може и да мръзнете, ама поне има има кой да ви топли душата с внушения.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тука има

    2 1 Отговор
    Тука нема газ ще има газ ще нема
  • 33 Георги

    4 1 Отговор
    Даже да е +10 зимата, пак е студено. Без отопление не може. Прогнозите Малко могът да ни успокоят.
  • 34 Баба казваше

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Колело":

    Ами такъв ти е бил късметЯ - да не познаваш нормални жени. Аз над 29-30 градуса съм замаяна и ако не са климатиците и банята съм загинала. И навън след 10 ч. не излизам. А пък внукът ми казва "бабо" и още не ми е казал "дядо",хахахах, както би следвало да е по твърденията на пишман метеоролога и виден "физиолог".
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Урсула

    6 5 Отговор
    Ще се къпете един път в месеца и то споделено да спазваме еврогейските ценности
  • 37 Някакъв

    14 0 Отговор
    Трябва цяла България, да започнем да засаждаме дръвчета и да се забрани дърводобива, защото е видно че не вали. А без вода не става нищо.
  • 38 Титла

    6 4 Отговор
    Нищичко не познават тия хубавци. Лъгаха ни три дни че ще вали, и едва днес вална колкото да не е без хич. Изобщо не им вярвам, нищо чудно да им е поръчано да лъжат, а ние да се надяваме, че няма да мръзнем освен , че ще гладуваме.
  • 39 Болярин

    7 3 Отговор
    Ха-ха-ха ... Ами Господ е българин !!! На пук на ПУТлер зимата няма да ни умори с руските шмекерлъци за газ. По скоро кремълските мародери ще се поболеят от злоба, че няма да се радват на страдащ български народ !!! ХАК да ви е, "БРАТУШКИ"...
  • 40 Коректор

    3 0 Отговор
    В романа на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт" хартията не се самозапалва (що за глупост?), а хора с огнемети издирват и горят книги, понеже литературата е забранена от правителството. Тези хора са на държавна служба и са наречени "пожарникари". Романът е антиутопия.
  • 41 хахаха руската мафия умира от яд

    8 5 Отговор
    руските тролове, медийни кръгове, платени журналисти и партии, купени експерти и всякаква паплач, която ни плаши, че ще умрем от студ, щото сме изгонили 70 шпиона сега се пукат от яд хахаха
    НАРОД ПРЕЖИВЯЛ КОМУНИЗМА НЕ МОЖЕШ ДА ГО УПЛАШИШ С НЯКЪВ ГАЗ!
  • 42 Ханойчо

    5 1 Отговор
    Топла зима и хладно лято обещаха и на изборите на есен...
  • 43 птргф

    2 1 Отговор
    Една хубава вест! Вместо- газ, газ, газ...
  • 44 птргф

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    От много отдавна през зимата не пада до -16 градуса.
  • 45 майски бръмбар

    2 0 Отговор
    септември ще бъде май,само че не у нас
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Не сте права "Урсула" №36. Прекалено е къпането всеки месец...... Сега през септември, докато е топло, е хубаво да ни "опере" един дъжд. Другото къпане при дъжд през април. Колко е зимата - има няма 4-5 месеца... така е най-добре – и ние чисти , и Европа доволна, че правим икономии........