Last news in Fakti

2 Декември, 2022 12:15 892 6

Политолог: Изборните промени ще доведат до хаос и още повече хаос

  • любомир стефанов-
  • промени-
  • изборен кодекс-
  • гласуване-
  • машини

Аз още не съм чул от г-жа Нинова да обясни защо преди две години казваше, че машините ще спасят демокрацията в България, а днес казва, че трябва да ги махнем

Политолог: Изборните промени ще доведат до хаос и още повече хаос - 1

Машините бяха принизени до печатащи устройства и ето го резултатът съвкупно – накрая хаос, още повече хаос и пак хаос. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Любомир Стефанов. „Спрях да търся втори или трети план в мисълта на българския парламент“, посочи той.

Някакви психиатрични елементи наблюдаваме в Народното събрание вече, диагностични, които лично за мен са притеснителни, защото показността и фасадата на нещата става заместител на съдържанието им.

Доверието в изборния процес е разклатено, смята анализаторът. По неговите думи членовете на СИК ще трябва да преброяват и бюлетини и отрязъци от машинното гласуване, което сериозно ще ги затрудни.

Аз още не съм чул от г-жа Нинова да обясни защо преди две години казваше, че машините ще спасят демокрацията в България, а днес казва, че трябва да ги махнем.

Нямаме обучена администрация, категоричен е политологът и прогнозира, че протоколите ще бъдат пълни с грешки. По думите му техническа и функционална неграмотност ще доведат до много сериозни съмнения в прозрачността на изборния процес.

Според политолога обаче все пак има шансове за съставяне на мнозинство за правителство. По думите му най-големи шансове за това има с третия проучвателен мандат.

„Първият ще бъде тестване, вторият надграждане и третият реализиране“, допълни Стефанов.

Протестите срещу промените в Изборния кодекс няма да повлияят на политическите процеси у нас, категоричен е анализаторът.

Не само защото са малко хора. Чувам объркани хора, които не знаят за какво протестират там. Те също не могат да разкажат защо сме въвели машините, тъй като техните лидери на са им го разказали. Какъв проблем сме искали да решим – „фалшификация на вота“. Вотът преди това не беше фалшифициран, бюлетините бяха попълвани и преброявани. Протоколите бяха сбърканият проблем. Никой не говори за това.

Стефанов смята, че протестът пред Народното събрание вчера е бил емоционален и няма да успее да повлече още хора, защото аргументите, които биват изтъквани, не са логически издържани.

„Бюлетината съсипва демокрацията. 30 години не я съсипва, за 2 години я съсипа. Губи се разказът и увисва“, отбеляза политологът.

Той подчерта, че ревизията на Изборния кодекс не е приоритет за обществото и прогнозира, че изборните промени няма да доведат до повишение на избирателната активност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми

    5 1 Отговор
    С платени притестчета за по 50 лева на калпак, ква демокрация искаме??
  • 2 Хаосът

    3 1 Отговор
    е супер за дългогодишните грабители на българските граждани и на страната Те не желаят прозрачност , а да продължат подмолно то грабене , както години наред !
  • 3 НЯКОЙ

    3 3 Отговор
    Една стъпка напред в модернизацията на България - две стъпки назад ! С повече упоритост от страна на ГЕРБ, ДПС и БСП ще стигнем скоро до Средновековието ! Простите от ГЕРБ, ДПС и БСП не могат да допуснат умните да ги засенчат ! Простите от ГЕРБ, ДПС и БСП са свикнали да бъдат богати без да работят, като лъжат и крадат работещите българи ! Затова им трябва властта и Гешев, за да лъжат и крадат без да им се търси сметка ! А президента да раздаде ордени "Стара планина" на всички крадци и престъпници, за да е сигурно, че няма да бъдат съдени !
  • 4 оня с коня

    8 1 Отговор
    Наснимката ясно личи един ЗАГРИЖЕН за изборния процес Политолог,който НАЗИДАТЕЛНО Заключава че всякакви Изборни промени които не са в Интерес на ПП са "Хаос" - също както в миналото "Всяка Линия НЕуспоредна на Партийната/БКП/ е Крива линия".По- нататък Политолога Състрадателно съжалява Членовете на СИК които ще трябва да броят и Отрязаците при Машините което пък порядъчно ще ги затрудни БЕЗ ДА СПОМЕНАВА колко им е НАДНИКА и не е ли той няколко Стотачки за престоя им Цял един ден на Столчето в Секцията.Накрая политолога отчита че Протестът пред НС на една макар и малобройна Групичка бил преди всичко Емоционален и "няма да повлече още хора,защото Аргументите които биват изтъквани не са Логически издържани".Ами да беше отишел Политолога при протестиращите и да им го каже очи в очи това нещо,а не да дрънка по Медиите "за по-лесно"!
  • 5 АСЕНСИ

    1 2 Отговор
    Е СЕГАА ВЕЧЕ У СТОЛИПИНОВО ЩЕ МУ ГЛАСУВАМЕ ЗА БОЙКО КАТО ДАВА ПО 50 ЛЕВА КАТО МИНАЛИЯ ПЪТ МОЖ И ЗА ДОГАНЯ И ТОЙ ДАВА ПО 50 ЛЕВА
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Любчо,.................... не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски, с касата в магазина или с банкомата, но явно сте от умствено изкълчените чалга-почитатели на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание...? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по монитора, защото се омаловажава гласуването! Не е случайно, че междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина.....20 000 машини ще са достатъчни”, /близо 128 000 000 ЛЕВА/.ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
    Нaкрaткo: глacувaнeтo c мaшинa e ПРOCТAЩИНA, КAКТO И ЧAЛГA-КУЛТУРAТA прoпoвядвaнa oт шeбeкa Cтaниcлaвчo...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове