18 Март, 2015 16:46 4 878 4

До края на март внасят промени в ЗУТ

  • зут-
  • промени

Спешните промени, които са необходими в Закона за устройство на територията, ще бъдат внесени за разглеждани от правителството до края на март, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на втората годишна RICS Конференция за оценки и инвестиции в недвижими имоти, провела се днес в София. В закона има много празноти, които дори изискват дописване. „Например, параграф 127 – дали е преклузивен срокът на узаконяване на сгради на търпимите обекти. За МРРБ е преклузивен. Според главните архитекти на общините не е преклузивен. Това трябва да бъде вписано конкретно в законов текст”, казва Нанков.

До 30 октомври трябва да бъдат внесени генералните промени в ЗУТ. „Най-важното е да се съкратят сроковете по одобряване на инвестиционните проекти и тези за издаване на строително разрешение. Също така да се подобри контролът” допълни заместник-министърът на регионалното развитие.

Разделянето на ЗУТ на два закона – Закон за градоустройството и Закон за инвестиционния процес, не стои на дневен ред. „За мен това никога не е бил добър вариант. Къде да е границата между двата закона? Нито Камарата на архитектите, нито Камарата на строителите може да каже точно къде е границата. Инвестиционният процес не трябва да се разделя от устройствения процес. Те са неразривно свързани”, категоричен е Нанков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    1 0 Отговор
    бандити
  • 2 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    По-голяма пакост на обществото от ЗУТ не прави никой друг закон.
    ЗУТ така спъва строителството,че управляващите идея си нямат.
    В момента за да започнеш да строиш и в най-забутаното село,са необходими около 15 000 лв за визи ,проекти ,доклади на надзорни фирми,самия надзор,набавяне на документи и ,какво ли още не.От тия пари в държавата влизат 200-300лв.,другите отиват за проекти доклади надзор и док.на частни фирми на свой хора.Като всичко е пунт и пластика за да ти вземат парата.Питам какви пари трябва да взима човек за да почне строителство,и как със средна заплата от 600 лв.ще отделиш 15 бона преди първа копка.
    В много по напреднали европейски държави взимаш виза и строиш
    като спазваш отстояния и височина,дали ще правиш проект си е
    твоя воля,и строителството работи с пълна пара,като дърпа цялата икономика напред,а тука се чудят,защо нищо не върви и
    хората предпочитат да си държат парите в банка.И затова банката е за предпочитане пред това да ги даваш по разни изпос-
    ници.
  • 3 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Заради тоя тъп ЗУТ англичаните дето купиха имоти у нас избягаха
    като от чума,и заради това ,че по-лесно можеш да отвориш американска книжарница в Северна Корея отколкото да прекараш
    ток и вода в УПИ дето няма тези екстри.
  • 4 бай Иван

    0 0 Отговор
    Всичко е направено с цел да се скапем и изчезнем като нация , но един ден , ще ги вкараме в съдебната зала и , ще ги осъдим на смърт тези боклуци които ни стопиха живота.Чак тогава БЪЛГАРИЯ , ще тръгне напред!