Last news in Fakti

26 Май, 2021 11:37 4 044 12

Нова придобивка за Варна

  • варна-
  • високотехнологично-
  • производство

Високотехнологично производство ще се реализира в Западна промишлена зона

Нова придобивка за Варна - 1
Снимка: БГНЕС

Високотехнологични производства ще бъдат обособени в съседство до Западна промишлена зона във Варна. Това стана ясно на заседание на комисията по "Архитектура и градоустройство“, на което е одобрен ПУП-ПРЗ за имоти с обща площ 30 хектара в местностите Трошеви ниви и Кюклюк. "Това е една територия, която се намира западно от Западна промишлена зона, a на север граничи с пътя Варна – София. Става дума за обработваеми земеделски земи, като с този план ще се позволи промяна в предназначението им“, обясни пред съветниците главният архитект на Варна Виктор Бузев, цитиран от Varna24.

Съгласно ОУП на Варна територията попада в устройствена зона за високотехнологични производства. "Това означава, че се допуска изграждането на бизнес и административни сгради, комплекси и обекти за учебна и научно-експериментална дейност, лаборатории и нeзaмъpcявaщи пpoизвoдcтвa. Разрешени са също жилищни сгради за работещите в предприятията, магазини, обекти за обществено хранене, лечебни заведения, спортни съоръжения“, допълни главният архитект на Варна. По думите му с този план ще се даде възможност за инвестиционна инициатива. "Малки и средни предприятия в сферата на високите технологии и чистите производства ще могат да създадат свои места, в които да развиват дейност“, коментира още арх. Бузев.

Градоустройствените показатели за тази зона са: плътност на застрояване до 50%, кинт – до 1,2, минимална озеленена площ – 40%, бе съобщено още на днешното заседание.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kvy

    21 0 Отговор
    Само не разбрах кое и къде е това високотехнологично чудо. Виждам пак само някакви жилища и офиси!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЕалиста

    11 3 Отговор
    тимаджиите вече са го взели на концесия за 20-30 години и ги преотдават срещу наеми !!
  • 4 ами

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "kvy":

    Ти се радвай, че не са те изтрили. Критики, не се приемат. Ако ще хвалиш, давай :-)
  • 5 Да бе да

    13 0 Отговор
    Земите още са земеделски, те говорят за високо-технологични производства. Междувременно трите промишлени зони на града са основно складове, а пътищата между тях и инфраструктурата неподдържана. Пусни питомното и гони дивото.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 Х7V7

    12 2 Отговор
    Някой нещо разбра ли, чв аз не?
  • 7 Що бе ?

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе да":

    Такава е тенденцията - да се из@каме на метеното. На 80км. западно, го видях реализирано :-) . Направиха нова ''промишлена'' зона в нивите, а старите пустеят - складчета и работилнички. Да ги бяха съборили и залесили. Или пък в обработваеми ниви :-)
  • 8 Гост

    3 0 Отговор
    Какво ще е производството?
    С какви суровини ще работи?
    Ще се отделят ли аерозоли във въздуха или течности в отходната система на града, и какви ще са те?
    Влияние върху околна среда: растения, животни, хора, посеви и т.н.?
    Много общо е казано "високотехнологично производство". И добиването на кобалт е високотехнологично, но не е за предпочитане да живееш наоколо. Може ли повече яснота по въпроса, а не само набързо подхвърлена клю.ка, моля?

    Коментиран от #12

  • 9 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе да":

    По-добре складове, отколкото химически заводи.
  • 10 Принтер

    4 0 Отговор
    А после защо нямало земеделска земя и агро-п3оизводство в РъБъ.... Ами , щото Тихомир Иво и Марин имат други планове ....
  • 11 нормален

    7 0 Отговор
    Отново безмислени строежи и усвояване на пари за можещите.
  • 12 Глей ти

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Въпросите ти са добри, но подранили. В статията се говори за устройствено планиране. Когато дойде време за инвестиционно проектиране, тогава пак питай.