10 Май, 2013 01:01 3 979 7

Едва 700 жилища в строеж се продават

  • цени-
  • жилища-
  • в строеж

За пореден месец Националния статистически институт отчете спад в строителството. С 1.3% е намаляло то през март спрямо февруари. На годишна база спадът е в рамките на 5.7%.

Стагнацията продължава. До голяма степен причината се крие в рестриктивните мерки по отпускане на кредити на строителни компании. Голяма част от тях са принудени да разполагат със свежи пари, за да завършат обектите. А тези „свежи” капитали могат да дойдат, ако се продадат част от апартаментите „на зелено”. Подобни сделки обаче са изключение.

Доказателство за спада в строителството е и броят на предлаганите в етап на строеж апартаменти. Въпреки че минаха пет години от началото на кризата, сравненията с периода преди нея продължават. Какво показват данните от подобна съпоставка в сегмента? В момента в София се оферират около 700 жилища в етап на строеж, сочи справка в сайта imot.bg. Към началото на 2008 г. (в пика на пазара) техният брой не е надвишавал 3500. Тогава акцентът беше в предлагането на 2-двустайни жилища. Най-много се строяха и се предлагаха в Овча Купел и Витоша, съответно 307 и 274 броя. За сравнение към днешна дата в столичния квартал Овча купел се оферират 20 двустайни апартамента, а във Витоша – 10.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    1 0 Отговор
    и какво от това-плашите ли ни ??
    Няма да копувам щом няма.Ще живея под наем-празни жилища има достатъчно.
    Единственото лошо нещо при наема е липсата на сигурност и риска да ти дигат наема постоянно,липсата на децка градина и училище за голямото дете
  • 2 1111

    1 0 Отговор
    Още едно доказателство за наивността на тези,които отлагаха безкрайно решението за покупка през последните златни години за покупка на жилище.Окрилени от собствените си фантазии които приемаха за реалност,търсенето им беше фокусирано към ,,ново и качествено с-во,в добър район,с довършителни работи за поне 15 хил. евро,около 100-140 м2 за крупната сума от 30-40 хил. евро,,...Така и не се разбра дали търсят ново ИЛИ качествено с-во...И като няма ново,ще им се наложи да преоткрият ,,старата качествена тухла,, в зелени и цивилизовани райони на София за около 1000 м2...Шегите свършиха,дами и господа!!!
  • 3 realist

    1 2 Отговор
    тепърва цените ще се сриват, България зятъва с всеки изминал ден, хората бягат по чужбина, оставащите не могат да си позволят семейства и деца, няма работа, ако се немери то е за мизерно заплащане, няма правосъдие, няма бъдеще...Има само превъртели продавачи искаще 100 годишна средна заплата за нянакъв двустаен коптор в квартал без канализация...
  • 4 дивака

    1 1 Отговор
    До №1 : Прав си ''анонимен" и изцяло те подкрепям, но не е зле да си припомниш от началните класове в основното у-ще, което се предполага, че си преминал как се пише нещо елементарно като "купувам" и "детски'', но това не толкова важно предвид проблема, който се засяга и обсъжда, така че да не ти пука. Пий си бирата и да чакаме по човешки и разумни цени на жилищата, ако доживеем, разбира се
  • 5 Kuku Kukov

    1 1 Отговор
    Реалиста отново наду бузи . Реалисте: В живота (реалния) всичко върви в прогресия(математически термин)! 1. Живееш под наем с чужда мебелировка. 2.Малко по-малко си купуваш това,онова...я секцийка, я килимче,я телевизорче,я хладилниче (придобиваш собственост?) Накрая, като нема къде да ги сложиш всички тези неща се замисляш???? Ама аз от 1 година те виждам, че не мислиш.....Какво да мислиш бе реалисте,каво да се затрудняваш? Нета-поредната квартира и хазаин-колата и неплатени наеми и излъгани наемодатели, Нали? Бре ти до килима не си стигнал, пък си седнал за срив на цените да разсъждаваш? Ало, реалисте! И да ги дават даром имотите пак не можеш да се уредиш поради само една,единствена причина и тя е: Много си прост! Удивително

    Коментиран от #6, #7

  • 6 БГ Вежди

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Kuku Kukov":

    Много си изкукал, байно... мъка,,,,
  • 7 realist

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kuku Kukov":

    тези мъдрости кога ги измисли, докато чакаш ексцентричен западен милионер да ти даде 150-200 хиляди евро за двустайното копторче с протекло покривче дето го продаваш вече 7-ма година и което струва 15 хил евро и то ако някой ти ги даде.