Last news in Fakti

5 Януари, 2019 12:11 4 583 8

Разкриха схемата на крадците, задигнали картините на Майстора

  • картини-
  • кражба-
  • владимир димитров-
  • майстора

Апашите са двама криминално проявени цигани, "уж" чистещи мазета

Разкриха схемата на крадците, задигнали картините на Майстора - 1
Снимка: БГНЕС

Открити са 12 от крадените платна на Владимир Димитров – Майстора и Ди Киро в домовете на двама антиквари.

Единият от задържаните е купил 9 платна за 9000 лв., или казано по друг начин – за по 1000 лв. на картина. Това разкриха от МВР, цитирани от „Телеграф“. Толкова дал и колегата му антиквар. Обирът беше извършен в навечерието на Нова година от дома на внука на Майстора Павел Антонов на столичния бул. „Сливница“.

Откраднати са общо 13 творби, стана ясно в хода на разследването. До момента се търси само още една картина, като разследващите дават уверение, че в най-скоро време ще бъде върната.

Домът на Павел Антонов не се обитава постоянно, тъй като той и семейството му живеят в Будапеща. Както сам разказа, е имал намерение да изнесе откраднатите картини през този месец. Крадците обаче са го изпреварили.

„Със сигурност е действано по информация, че вътре се пазят шедьоври.“, категорични са криминалисти.

На този етап са установени и задържани двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности. Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите.

Крадците на картините на Майстора - Амед и Виктор, са от активния контингент. Официално обаче чистели мазета. Двамата цигани са добре познати на полицията. Имат множество регистрации за кражби. Официално са се занимавали с почистване на мазета и тавани.

Според разследващите крадците предварително набелязали къщата и много добре са знаели какво точно да отмъкнат. След това произволно са търсили антиквари, за да пласират откраднатите картини. Отмъквали са и преди културни ценности, които препродавали на антиквари или на битака в Малашевци.

Крадците работили в тясно сътрудничество с мъж, познат в подземния свят с прякора Наско Дългия. Той активно се занимавал с културно-исторически ценности и имал досие в МВР по тази линия. След удара на картините на Майстора апашите се свързали с него. Дългия на свой ред незабавно потърсил антиквари, които често „пазарували“ от него. Девет от платната на Дългия пласирал на колегата си Божидар Нейков, който превърнал дома си в ул. „Златовръх“ в столичния кв. „Лозенец“ в своеобразен антиквариат.

В апартамент, обитаван от Наско Дългия в „Хаджи Димитър“ пък имало още едно платно. Там са открити старинната цигулка на бащата на Павел Антонов и сабята. От пишещата машина „Мерцедес“ обаче няма и следа.

Трети антиквар също попаднал в обсега на ченгетата. Той спазарил да вземе една от картините на Майстора, предлагани му от Божидар. В хода на разследването мъжът определи на какъв принцип действат Дългия и Нейков и най-вероятно ще стане свидетел срещу тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    39 0 Отговор
    И антикварите у кауша. Много добре са знаели че картините са крадени.
  • 2 гост

    33 0 Отговор
    Покажете им физиономийте на циганите които чистят мазета, за да се пазиме от тях.

    Коментиран от #3

  • 3 Митю

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Споко,Скопландярдт шъ съ пугрижи
  • 4 Адолф

    22 1 Отговор
    Докато третираме циганите като човешки същества няма да има ред!
  • 5 Танас

    5 1 Отговор
    Ако няма хора които купуват крадени стоки знаейки че са крадени, няма да има и крадци...
  • 6 Джугашвили

    2 0 Отговор
    Всеки проблем си има собствено Име и Адрес!
  • 7 Куюм Джиев

    3 0 Отговор
    ДА КАЖАТ ИМЕНАТА И НА АНТИКВАРИТЕ КОИТО СИ "ПАЗАРУВАТ" , МАЙ СА НАПРАВИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОРЪЧКА
  • 8 Куюм Джиев

    3 0 Отговор
    АНТИКВАРИТЕ СА ХАЗАРТНИ ЛИЧНОСТИ, ТРУДНО Е ДА ИМАТ 9000ЛВ В РЪКА ОЩЕ ПОВЕЧЕ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ ОСВЕН АКО НЕ СА ПЛАНИРАЛИ ПОКУПКАТА