Last news in Fakti

28 Юли, 2020 18:20 1 635 6

Прокуратурата възложи проверка за замърсяване на река Марица

  • вап-
  • крави-
  • марица

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване

Прокуратурата възложи проверка за замърсяване на река Марица - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи проверка за замърсяване на водите на река Марица.

Прокуратурата ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица.

Действията на прокуратурата са предприети  след самосезиране по повод публикации в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в района на гр. Димитровград, вследствие на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави  намират смъртта си.

При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на гр. Димитровград с отровни вещества на 27.07.2020 год.

Следва да се установи какви мерки са предприети във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед опазване здравето и живота на хора и животни, и недопускане на повторен подобен инцидент, както и какви действия са предприети за опазване и възстановяване на околната среда и водите, и преодоляване неблагоприятните ефекти  от замърсяването водата за питейно – битови нужди.

На БАБХ е възложено да даде отговор за причините за смъртта на  животните, а под ръководството на главния държавен здравен инспектор да се извършат необходимите проверки за гарантиране качеството на водата предназначена за питейно - битови цели.

По същия случай е образувано и досъдебно производство от Районна прокуратура – Димитровград.

Сформиран е екип за изясняване причините за смъртта на животните, установяване на извършителя/ите на престъплението и лицата, съпричастни към извършеното престъпление, както и механизма, по който е извършено деянието.

По първоначални данни, вероятна причина за смъртта на животните е неустановено силно отровно химично вещество – химическа основа, което е предизвикало внезапната смърт на животните. От водата на местопроизшествието са иззети проби от служители на РИОСВ - Хасково.

Извършват се процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура Димитровград в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на местопроизшествието  - „Източна индустриална зона“, с цел установяване източникът на замърсяването.

Работата по случая продължава.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    2 1 Отговор
    България не е имала по-добър американски прокурор от Иван Гешев.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Шопо

    2 0 Отговор
    Жми градо! Каскето пунтира бачкане.... Оставка съд затвор и конфискация на имуществото на Политбюро на ГЕРБ!!!
  • 5 А бе

    3 0 Отговор
    Какво ще разследва плешивият перас, като умишлено крие извършителите и не отговаря на въпроси на медиите?Крие с какво е отровена реката, защото ако каже ще се разбере от къде идва отровата! Кой ще обезщети хората , които са загубили поминъкът си?
  • 6 Дали има нещо гнило

    1 0 Отговор
    Известно съмнение предизвиква "обвиняването" на азотни торове като причина за смъртта на 28 крави. Мин.Е.Димитров и агенция БАБХ към МЗХГ поискаха да се провери съхранението на пестициди - фунгициди и инсектициди - с изтекъл срок на годност. В тая група са ДНОК - динитроортокрезол и селинон, десетки милиграми от които водят до смърт.Има и доста силни и отровни инсектициди: паратион, метилпаратион и др., поглъщането на малки количества от които горят устата и гърлото и причинява мъчителна смърт. Те отдавна би следвало да са унищожени, срокът на годност е изтекъл преди 30 и повече години. Защото да умориш крави е необходимо голямо количество амониева селитра във водата и малко количество инсектициди и някои фунгициди.