Last news in Fakti

11 Май, 2015 16:33 2 294 0

Паметникът на Ботев в Калофер е непокътнат

  • паметникът-
  • ботев-
  • калофер-
  • непокътнат

Фугите по стъпалата трябва да бъдат премахнати. Рашидов инспектира паметника

Паметникът на Христо Ботев в Калофер е непоклатим и стои много стабилно. Има фуги по стъпала към монумента, които трябва да бъдат премахнати. По самия паметник няма абсолютно никакви увреждания. Това констатира днес при специалния оглед на паметника на великия български революционер, поет и публицист Христо Ботев в Калофер министърът на културата Вежди Рашидов.

Няма свлачище под хълма, на който е издигнат монументът, а само слягане на пръстта под някои стъпала, каза и кметът на Калофер Румен Стоянов, който също присъства на огледа.

Министър Рашидов посети Калофер специално, за да се запознае на място със състоянието на паметника на Христо Ботев. Монументът е изграден върху стабилна железобетонна конструкция, облечена в гранитни блокове. Паметникът е изграден преди три десетилетия, негов автор е прочутият ни скулптор проф. Димитър Даскалов /1926 - 2010/. Вежди Рашидов е ученик на професор Даскалов и си спомня много добре изграждането на импозантния монумент, посветен на величавото дело и саможертва на Ботев.

Рашидов съобщи, че в скоро време специална междуведомствена комисия с участието и на експерти от Министерството на културата ще се произнесе какви действия да се предприемат за укрепване на стъпалата към паметника на Христо Ботев в Калофер.


                                                             

 „България сама трябва да поиска Европа и светът да видят уникалното ни културно наследство и в наши ръце е да направим това”, каза на дискусия в Карлово днес министърът на културата Вежди Рашидов.

Министърът изтъкна и голямата роля, която местните хора и общините имат за развитието на културно-историческия туризъм. „Време е да осъзнаем, че културният туризъм е индустрия, която е печеливша и България не може да прави изключение”, посочи още министърът и апелира с общи усилия да бъде изградена дългосрочна визия за развитието на културно-историческия туризъм в България. Посочено бе също така, че Министерството на културата и Министерството на туризма работят в тясно сътрудничество за изграждане на разнообразни дестинации и специални лъчове, по които потокът от туристи да може да посети максимален брой забележителности във всички краища на България.

„Музеите ни също трябва да бъдат живи организми, да са места, населени с живот”, допълни още министърът на културата. Той се срещна и с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, с когото обсъдиха възможностите на общината да кандидатства по новата европейска програма „Региони в растеж”.

Дискусията „Културно-историческо наследство и възможности за развитие на туризма” беше организирана от карловската неправителствена организация Клуб „Агора” и с активното съдействие и участие на народния представител Методи Андреев. Заедно с министър Рашидов в дискусията участваха и зам.-министърът на туризма Надя Маринова, директорът на дирекция в Министерския съвет Малина Крумова, зам.-кметовете на Карлово, директори на музеи. В дискусията се включиха и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който е родом от Карлово, скулпторът Димитър Рашков и други творци.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА