16 Декември, 2022 08:32 1 349 2

Вписаха „Гайдарите от Алтън Калофер“ като „Живи човешки съкровища – България“

  • калофер-
  • гайдари-
  • културен принос

Това стана по време на специална пресконференция на областния управител и кмета на Калофер Румен Стоянов

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев награди „Гайдарите от Алтън Калофер“, след като бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България „Живи човешки съкровища – България“ 2022, пише "Дарик".

Това стана по време на специална пресконференция на областния управител и кмета на Калофер Румен Стоянов. Националната система се координира от Министерството на културата, Института за фолклор при БАН и се реализира със съдействието на Националната комисия на ЮНЕСКО в България.

„Гайдарите от Алтън Калофер“ бяха избрани да представят Пловдивска област за влизане в Националната система, защото това е една много силна кандидатура, която може да ни представлява пред България и света, заяви областният управител Ангел Стоев. По думите му гайдата съпровожда всеки местен празник, инструментът е музикалната емблема на града, а калоферската традиция датира от 1911 г.

"Кандидатурите на областно ниво бяха три – Празникът на розата, Кукерите от Сушица и Гайдарите от Алтън Калофер. Комисията внимателно прегледа трите кандидатури. Всяка има своите достойнства, но гайдарите победиха на областно ниво, след това на национално станаха едно от шестте "живи съкровища", обясни Ангел Стоев.

Той поздрави кмета на Калофер за това, че е създал условия читалището да се развива по един прекрасен начин и да изпълнява ролята си на стожер за развиване и съхраняване на традицията.

„В почти всяко семейство има приемственост до три поколения. Много деца от града продължават да се обучават в читалището. Това прави Калофер единственият град в България, а може би и в света с толкова много гайдари на глава на населението“, коментира кметът Румен Стоянов, който също е част от фолклорния състав на града. В Калофер има 3 000 жители, а поддържа състав от 100 гайди и в същото време съхранява занаята за изработване на инструментите. Той се надява кандидатурата им да достигне и до световната листа на ЮНЕСКО.

Областният управител връчи и специални грамоти на калоферското НЧ „Христо Ботев - 1869“, която беше приета от ръководителя на състава Христина Терзиева, също така на автора на филма фолклориста Мирослав Иванов и на кмета Румен Стоянов. Той благодари на всички за това, че не само съхраняват традициите, но и ги пренасят в бъдещето като живо наследство.

Ангел Стоев призова читалищата, общините и музеите в Пловдивска област да бъдат активни в опазване и представяне на традициите и се надява, че след две години, когато е следващото девето вписване, ще има нови силни кандидатури от областта. Той подчерта, че „Гайдарите от Алтън Калофер“ е третата кандидатура от област Пловдив, която е вписана в Националната система, като и трите са от Община Карлово.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алтън

    8 0 Отговор
    Калофер. Ама че Българско име
  • 2 црррр

    2 1 Отговор
    Много българско е. Нещо като Алтънбаш.