Last news in Fakti

2 Март, 2016 15:48 1 695 0

Хелмут Кол съди биограф за 5 млн. евро

  • хелмут кол-
  • биограф-
  • евро

Писателят е издал неодобрена биография

Бившият германски канцлер Хелмут Кол съди свой биограф, издал неодобрена негова биография, съобщи „Билд“.

Кол иска компенсация от 5 милиона евро. 85-годишният Кол, наричан „бащата на обединена Германия“, бе в продължение на 16 години като германски канцлер. По време на неговото управление пада Берлинската стена и става Обединението Германия.

Между 2001 г. и 2002 г. той води разговори и дава интервю в продължение на 6 часа и половина за журналиста Хериберт Шван. Разговорите трябва да станат основата на голяма биография. В крайна сметка проектът е прекратен и книгата не излиза на пазара.

Близо 10 години по-късно Шван използва материалите и става съавтор на биографичната книга „Наследство: Протоколите на Кол“. Книгата излиза през 2014 г. Това вбесява Кол, който през миналата година спечели съдебно дело за забрана на допълнителни тиражи.

Книгата е написана съвместно с Тилман Йенс, който омаловажава ролята на продемократичните протести при падането на Берлинската стена. Той пренебрегва и историческата роля на бившия президент на СССР Михаил Горбачов.

 

Има цитат на Кол, в който той заявява, че „Ангела Меркел не е можела правилно да се храни с нож и вилица, когато е влизала в политиката“. Книгата има 200 000 тираж. Ако Кол спечели делото, ще прибере рекордно за Германия обезщетение.

 

Според адвокатите на бившия премиер книгата подценява историческата роля на Кол и проявява лош вкус. Те твърдят, че за Хелмут Кол този процес е въпросна чест.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА