Last news in Fakti

12 Април, 2016 06:15 657 0

Ангел Заберски Трио с втори авторски албум

  • ангел заберски трио-
  • авторски-
  • албум

Ангел Заберски Трио представя втория си авторски албум “Like Jazz” със специален концерт на 14 май 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК), част от "Салон на изкуствата" 2016.

Това ще бъде заключителният концерт от турнето на Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов - Стунджи (ударни) и Борис Таслев (контрабас), което ще премине през 7 града в България.

След албума Reflections от пролетта на 2013 г., триото записа нов албум, съставен изцяло с творби на Ангел Заберски. В него джазът се среща с класиката. Албумът включва известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант. Композиторът
Ангел Заберски е успял стриктно да запази авторовите идеи и мелодии, така че те да се разпознават лесно от публиката, но в същото време ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за джаза.
Шуман, Пучини, Чайковски, сред които една малко популярна, но изключително красива пиеса на Пучини - “Хризантеми“, както и други подобни с привкус на романтика. Музиката от новия албум на Ангел Заберски Трио напомня за късен романтизъм, дори с импресионистични нотки. Изявата на тримата музиканти по отделно е максимално обрана, именно с цел мелодията да бъде лишена от агресия или излишна показност, а да се чете романтиката в нея.

“Like Jazz” е реализиран през есента на 2015 г. Ангел Заберски залага на силните страни на своето трио – безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти.

“Like Jazz” синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства – опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното – постига се убедителен нов образ на добре познатата игра между старото и новото.
Прекрачвайки отвъд рамката, композициите в него се разгръщат пълнокръвно в полето на свободната музика. Оттук идва и цялостното усещане за споделеност, за музика, надмогнала стереотипа, отчуждението и стерилното музициране. “Like Jazz” постига нова и смислена комуникация, както по отношение на музикалния материал, така и по отношение на диалога между произведение и слушател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА