Last news in Fakti

9 Януари, 2017 16:01 1 662 2

Стефан Цанев отказа да приеме наградата "Златен век"

  • стефан цанев-
  • награда-
  • "златен век"

Димитър Иванов е представлявал в продължение на 14-15 години една институция, която е най-репресивният орган на тоталитарния режим и кореспонденцията е пряка: че правителството награждава една репресивна институция. Това каза в предаването "12+3" по БНР писателят Стефан Цанев по повод отказа си да приеме наградата на Министерството на културата "Златен век" за своя 80-годишен юбилей. В открито писмо до министър Вежди Рашидов Цанев мотивира отказа си да бъде награден с асоциацията, която награждаването на Димитър Иванов провокира:

Не бива тази институция да бъде награждавана, защото това значи, че одобряваме нейните действия, а нейните действия бяха жестоки, това го знае всеки, който е живял по онова време. С това трябва да се внимава и срещу това е моят отказ, моят протест. Аз не си жаля името, какво като го сложат до неговото, то няма да ми попречи с нищо. Въпросът е много по-сложен - не име до име, а институция, която признава цяла една репресивна институция. Това е много опасно, ако се замисли човек.

В откритото си писмо Стефан Цанев заявява:

В края на миналата година Вие връчихте същото отличие на един от висшите началници на Държавна сигурност – най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим. "Държавна сигурност" носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите ръководители с най-високото отличие на Министерство на културата, „Златен век“, означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

На 10 и 11 януари с представленията "Процесът против богомилите" и "Духът на поета" Народният театър "Иван Вазов" ще отбележи юбилея на Стефан Цанев. Награждаването със "Златен век" бе планирано да се случи след края на постановката "Процесът против богомилите".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП

    4 0 Отговор
    Истината е че държавна сигурност продължава да управлява НРБ затова сме на последно място в всичко никой не иска подобен народ и страна .Стефан Цанев е абсолютно прав не може да го сравняеат с престъпници.
  • 2 ЖЕЛЯЗКО

    0 1 Отговор
    Стефан Цанев трябвало да се захване с политика не с изскуство.