Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 14:56 1 264 1

Високият градус на "Тоска" вдигат...

  • тоска-
  • висок-
  • градус-
  • вдигат
Високият градус на "Тоска" вдигат... - 1

На 4 и 5 март в Софийската опера и балет високият градус на „Тоска“ вдигат солистите Габриела Георгиева, Фиоренца Чедолинс, Карлос Алмагер, Камен Чанев и всички солисти на Операта.

Пучини е композиторът , който търси сюжетите си в драми, с остра любовна колизия, с дълбоки чувства и силен драматизъм.

Премиерата на „Тоска“ е в 1900 година в Рим. На прехода към новото столетие Пучини със своята „Тоска“ не само е възхваляван като майстор на италианската опера, но отваря път към новите търсения в настъпващия 21 век. Успехът в Рим продължава в Париж и Лондон. „Тоска“ се превръща в хитово заглавие за всички оперни театри по света.

Всъщност капризната примадона Тоска, героинята от едноименната драма на Викториен Сарду е „владетелка“ на оперния театър и днес не случайно. Ако Сара Бернар, първообраза на Тоска на Сарду е била голямото предизвикателство за драматичния театър, вълнуващ идол за артисти от различните изкуства, то примадоната Тоска на Пучини е репертоарно заглавие на световните оперни театри. Тя е толкова актуална и жива днес, колкото е била при раждането си. Изтъкана от страст, непокорство, достойнство, готовност за саможертва, операта „Тоска“ е израз не само на „веризма“, но и на всяко време. Героинята Тоска е голямо музикално предизвикателство за оперните певици, но не по-малко и артистично. Защото капризната примадона изисква певица-актриса.

Защо образа на Тоска вълнува винаги, какво тя дава на хората? Това е въпрос, на който можем да получим отговор при всяка нова постановка, с всяко ново поколение, с всеки артист-певец, който търси своя ключ към своето време за тази вечно жива героиня.

Новото поколение български оперни певци имат свой убедителен отговор за предизвикателството Тоска. Всъщност ние винаги сме имали отлични певци-актьори за главните роли.

На 4 март високият градус на драмата ще създаде гостуващия Карлос Алмагер в ролята на Барон Скарпия и известните артисти Габриела Георгиева, Даниел Дамянов, Антон Радев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Димитър Станчев и Мария Павлова.

На 5 март в „Тоска“ гостуват Фиоренца Чедолинс в ролята на Тоска и Камен Чанев, в ролята на Марио Каварадоси. Участват и солистите: Бисер Георгиев, Петър Бучков, Антон Радев, Николай Павлов, Александър Георгиев, Димитър Станчев и Мария Павлова. Очакваме постановката на Пламен Карталов и известните гости и наши солисти да предизвикат в изкушената публика емоции, които ни извеждат от бледото ежедневие и събуждат в сърцата ни позастинали страсти.

Красотата на невероятната музика на Пучини особено в известните арии ще влезе в сърцата ни, да ни изтръгнат от равнодушието и безразличието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Весо

    0 0 Отговор
    Диригентът???