27 Март, 2017 01:00 1 454 0

Виртуоз на ситар с концерт в България

  • ситар-
  • ханиф кхан

Един от най-виртуозните изпълнители на ситар в света – Устад Иршад Кхан пристига за специален концерт в зала Бългрия на 31 март от 19:00 ч. Заедно с него на сцената ще излезе Ханиф Кхан, табла.

Билетите за концертa са на цени между 10 лв. и 50 лв. и могат да бъдат закупени на касата на Софийска филхармония в “Зала България”, на www.eventim.bg и в партньорската мрежа на Ивентим.

Иршад Кхан е син и последовател на Устад Имрат Кхан и племеник на Устад Вилаят Кхан. В течение на повече от 400 години предците на Иршад Кхан са сред най-добрите музиканти и водещи ситаристи в Индия и са в основата на въвеждането на „гаяки-анг“, т. нар. вокален стил на ситара. Семейството му има първостепенна роля за усъвършенстването на ситара като инструмент, както и в създаването на инструмента сурбахар (бас-ситар), който на практика е изобретен от пра-пра-дядото на Иршад Кхан – устад Сахебдад Кхан. Техните инструментални техники и композиции са познати като иконични в своята област и са практикувани и следвани от индийските класически музиканти по целия свят.

Устад Иршад Кхан се проявява като дете-чудо и още на 7-годишна възраст прави първата си публична изява. Международният му дебют е на 13 години в зала „Кралица Елизабет“ в Лондон. На 18 години става най-младият солист на Променадните концерти нa BBC – престижния международен фестивал провеждащ се в Лондон, с участието си в “Нощта на индийските изпълнители. Оттогава досега той е имал участия и концерти в над 40 държави в Северна Америка, Европа и Азия. Иршад Кхан активно преподава, организира семинари и практически занимания, изнася лекции и майсторски класове в различни образователни институции по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА