16 Февруари, 2018 17:34 2 640 4

За какво Националната галерия ще похарчи парите от рекордното завещание

  • национална художествена галерия-
  • завещание-
  • картини

Планира се закупуването на нови картини

Националната художествена галерия ще откупи картини с рекордното за нея дарение от близо милион и 800 хиляди лева. Българската емигрантка – Маргарита Занеф завещава парите от продажбата на недвижимото си имущество в Австралия, съобщи BIT.

Нейното желание е било сумата да бъде разпределена за изкуство между националния музей в София и Художествената галерия на Нов Южен Уелс в Сидни.

То е и най-големият подарък за 70-годишнината на Националната художествена галерия. Дарението няма да се използва за материалната база , не защото няма нужда от ремонт, а защото материалното е нетрайно, а изкуството – вечно. В края на годината се очаква галерията да покаже и част от новите картини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    9 2 Отговор
    Ще изпокрадат ...ще направят ремонт на тройна цена и готово..тя женичката си е мислила че в България е като Австралия..хахаха

    Коментиран от #3

  • 2 тука има тука нема

    6 0 Отговор
    Само обърнете внимание на разликата в заглавията - онова вляво "Още по темата" е: " 1.84МЛН.лв" , а това днес - "800хиляди лева"
    подозирам, че след всички такси за превод сумата няма да надвишава минималната пенсия )))
    Тва като оня виц за митничарите...
  • 3 ххх

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Така е Хассене прав си!
  • 4 от Надежда

    1 0 Отговор
    как за какво - за дебеларски джобове, ама че глупава и наивна жена, бог да я прости, да дарява пари в България?!?!!!!