14 Февруари, 2018 14:03 2 869 4

Българка от Австралия завеща 1,84 млн. лв. на Националната галерия

  • националната галерия-
  • завещание-
  • българка

Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв. (1,44 млн. австралийски долара) от наша родолюбива сънародничка. Сумата е част от завещанието на Маргарита Занеф, родена в България и починала през 2016 г. в Австралия.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс.

По думите на адвокат Уоруик Дън от кантората “Biddulph & Salenger”, изготвила завещанието и извършила разпоредителните действия с наследството, Занеф е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото. Дарила е половината от сумата на българската галерия като родолюбив жест към родната си страна, а останалата половина – на австралийската галерия, с признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си. Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната галерия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 1 Отговор
    Голямо плюскане ще бъде. Тая е луда
  • 2 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    5 2 Отговор
    Оха неочаквано боносче
  • 3 Расулюлах

    2 1 Отговор
    Много луди има все още
  • 4 Ники

    1 1 Отговор
    Сега с цялата сума ще направят ремонт ... на стойност 800 000 лв ... Възложен на фирма близка до ръководството ... спечелена честно с търг дето нали така е направен или обявен че другите да не се справят и така ...