Last news in Fakti

20 Февруари, 2012 17:23 5 905 0

Хеопсови открития в Египет

  • египет-
  • пирамиди-
  • хеопс
Хеопсови открития в Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Археолози в Египет извадиха части от втората „слънчева лодка“ на митичния цар Хеопс (Хуфу). Находката е направена в близост до известната Хеопсова пирамида, където още през 1954 година експертите откриват „саркофазите“, в които са запечатани двете лодки от ливански кедър.

Втората лодка е на около 4500 години, което я прави изключително ценен културен експонат. Извадените парчета от нея ще бъдат анализирани, за да се направи точен план за реставрация на фараонския плавателен съд.

Само две години отне изграждането на специални хангари, с чиято помощ по-лесно се монтираха съоръженията за изваждане на лодката, скрита в каменен саркофаг. Археолозите трябвало да „вдигнат“ 41 каменни блока, с които е затрупана шахтата на втората лодка, пише Ahran Online.

Теренът бе обстойно проучен с лазерно сканиране и топографска карта, за да се види как „шахтите“, където са положени лодките, опират със стена до основите на Хеопсовата пирамида.

Първата лодка е изложена понастоящем в специален музей на северната страна на Хеопсовата пирамида. Тя бе реконструирана в продължение на 20 години.

Т.нар. „първа лодка“ е дълга 43.6 м. и широка 5,9 м. Тя представлява един от най-добре запазените плавателни съдове на Античността въобще. Експерти я определят като образец в конструирането на дървени лодки. Твърди се още, че и днес лодката може да плава, ако бъде поставена във воден басейн. Други смятат, че лодката не е създадена за плаване или гребане, тъй като не е достатъчно широка. Ето защо й приписват ритуално значение - за изпращаме на фараона в отвъдното.

Лодките на фараона, както подобава на древната египетска традиция, са положени заедно с тялото му в пирамидата, както и други негови вещи. 

Работата по разкриването на втората лодка започна по-активно през 1992 година, когато японско дарение от 10 млн. долара осигури нуждите средства за проучването. Днес археолозите обявиха начало на нова фаза на реставраторския процес. Японски специалисти помагат на египетските си колеги.

Хеопс, (също Хофу или Хуфу) е вторият фараон от четвъртата династия, син на Снофру и баща на Хефрен. По време на неговото 23 годишно управление е построена великата пирамида в Гиза. Твърди се, че управлявал между 2589 и 2566 г. пр. Хр.

Пръстенът на Хеопс:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА