Last news in Fakti

20 Март, 2012 11:30 5 334 0

Открито е неизвестно досега произведение на Моцарт

  • моцарт-
  • произведение-
  • неизвестно
Открито е неизвестно досега произведение на Моцарт - 1
Малкият Моцарт

Непознато досега произведение на Волфганг Амадеус Моцарт е било открито в Тирол, Австрия. Фондацията „Моцартеум” в Залцбург потвърди, че то било открито в западно австрийската провинция, пъхнато между страниците на нотна тетрадка от края на 18 в., съобщава modo.bg.

Според фондацията „Моцартеум” нотната тетрадка е била открита от университетската преподавателка Хилдегард Херман-Шнайдер от Института по Тиролска музика към университета в Инсбрук. Тя попаднала на произведението, докато събирала ръкописи за “Répertoire International des Sources Musicales”, международна организация, която каталогизира запазени музикални източници от цял свят.

Ръкописът бил предаден на професионален музикален копист в Тирол, който идентифицирал почерка. Според него, както и според експерти от фондацията, произведението „безспорно е написано от младия Волфганг Моцарт.” Предполага се, че находката датира от времето, когато композиторът е бил на 13 години.

Произведението ще бъде представено в Tanzmeistersаal в къщата-музей на Моцарт в Залцбург на 23 март от 11ч. Преди това най-скорошните открития на музика на Моцарт са били през 2006 и 2010г., на т.нар. „нотни тетрадки на Нанерл.” Предполага се, че произведенията в тях са написани от Леополд Моцарт, бащата на Волфганг, за неговата по-голяма дъщеря, Мария Ана, известна още като Нанерл. Сред тях по-късно той добавя някои от първите композиции на своя син.


Ето и едно известно произведение на Моцарт - Piano Concerto No. 21 - Andante:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА