Last news in Fakti

29 Септември, 2019 16:34 5 897 6

Откриха съкровище при разкопки край Девня

  • девня-
  • разкопки

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват "Марцианополис“

Откриха съкровище при разкопки край Девня - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Златно монетно съкровище откриха археолози при проучването на древния град Марцианополис в землището на девненския квартал "Река Девня“. Засега от земните пластове са извадени 12 златни монети на император Теодосий II (408-450 г.) и една на съпругата му Елич Евдокия. Те са били укрити при унищожаването на Марцианопол от хуните, съобщи ръководителят на експедицията д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна, цитиран от "Варна24".

От няколко години насам държавата и Община Девня съвместно отпускат средства за разкопки в историко-археологическия резерват "Марцианополис“, като досега се проучваше инсулата (карето) западно от Музея на мозайките. Мястото, на което е открита сензационната находка, е ново и се намира в района на болницата. Община Девня в момента движи организацията по поставянето на камери за видеонаблюдение и прожектори в района, за да се обезпечи сигурността на съкровището, голяма част от което засега е под земята.

"Трябват ни още средства, за да разширим разкопките. Държавата отпусна 19 хил. лева, но те ще се окажат недостатъчни, защото се налага да продължим извънредно с археологическите проучвания“, каза д-р Кузов.

Това е второто монетно съкровище, на което се натъкват археолозите в землището на кв. "Река Девня“. През 1929 година там случайно е открито едно от най-големите съкровища в историята на света, състоящо се от 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний. Предполага се, че то е представлявало градската хазна на Марцианопол и е било укрито при разграбването и опожаряването на града от готите и карпите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умберто

    15 0 Отговор
    Браво.Богата България

    Коментиран от #4

  • 2 Хаджи хаджи Българин

    29 0 Отговор
    Браво на всички ти (г)та ни на божествената мисъл от МС и БАН!!! 19хл отпуснати за разкопки на един от най- значимите градове в България от трако- римският период, че до наше време! А за 1км магистрала 2,5 млн лв.!!!
    5млн. за строителството на селски стадион! Други няма да изброявам, ще ме заболят пръстите от писане! За кметовете на Септември и Пловдив!!! 19хил лв!!!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Да бе

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджи хаджи Българин":

    1 км. магистрала е 25 млн., а не 2,5!
  • 4 Паник

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Умберто":

    Загуба. 19000 за 12 монети по 1000 лева? Подарихме концесии за милярди, а плащаме да копаят трохи? Само джендъри на власт, могат да постъпят така.
  • 5 Спрете всякакви разкопки веднага!

    2 3 Отговор
    Само копане копане и нищо българско не излиза. Излизат римски, гръцки и и османски монети. Да не би да е нямало българи тогава или ще излезнат прави древните хронисти които свидетелстват, че българите са достигнали в развитието си до използването на кожи от диви животни като разменно средство.
  • 6 ЦЕЦО АПАРТАМЕНТА

    5 2 Отговор
    Сега като се замисля ,че съм заровил имане за стотици милиони на само 1метър под земята и ако не успея да си го отровя скоро ,след време когато го отровят архиолозите ,ще пишат ,че това е изгубеното съкровище на Ц.Ц --ПО ВРЕМА НА ЦАРУВАНЕТО НА Б.Б И ЩЕ ВЛЯЗА В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА.ЧЕ И БОКО ПОКРАЙ МЕН.