Last news in Fakti

24 Юни, 2012 19:00 888 1

Google спасява „умиращи” езици

  • google-
  • умиращи езици

Около 50% от общия брой езици са обречени на изчезване към 2100-та година, алармира Google. Сред тях например са арагонски, навахо и коро, на които се говори в някои малки територии на североизток от Индия.

Изчезването на подобни езици няма да нанесе физическа  вреда на човечеството, но ще пострадат науката, изкуството и културата. За да предотврати това, Google стартира мащабен проект за защита на лингвистичното разнообразие в света, съобщава TechNews.bg.

Интернет гигантът ще съхранява древни езици, употребявани от само неколкостотин хиляди души. Компанията пусна сайт, на който потребителите могат да слушат звученето на редки езици и национални песни, да прочетат ръкописи на древните индийци и др.

Езиците имат свой живот и постоянно се променят. Измирането на езици не е ново явление. Но скоростта, с която това се случва днес, е безпрецедента и страшна, отбелязва Google.

Около половината от общо 7000 живи езика са застрашени от изчезване в близките 100 години. Ето защо Google предлага достъпна за всички технология, която може да промени радикално ситуацията и да предотврати измирането на езиците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изумен

    0 0 Отговор
    Значи арагонски и навахо се говорят Индия?