Last news in Fakti

19 Ноември, 2020 20:40 4 007 21

Ценна находка в крепостта Русокастро

  • русокастро-
  • конска плешка

Това е плешка от кон, открита в пласт от края на XIII- началото на XIV в.

Ценна находка в крепостта Русокастро - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Проучванията на крепостта Русокастро приключиха в началото на м. октомври 2020 г. В резултат изцяло е разкрит донжонът на замъка, голям фрагмент от източната крепостна стена и съвсем нова правоъгълна кула.

Традиционно при процеса на проучване се събира всяка открита животинска кост. При анализа им археозоолога д-р Георги Рибаров се натъква на изключително интересна находка. Това е плешка от кон, открита в пласт от края на XIII- началото на XIV в. Тя е била подложена на термична обработка – месото е изядено след печене, което добре се вижда от характерната промяна на цвета на костта. След това, върху едната повърхност на плешката на три места има ясни следи от горене. Почти сигурно е, че става въпрос за притискане на нагорещено желязо с кръгло сечение по повърхността на костта. По този начин са прогорени три кръга, на равно разстояние един от друг, в линия.

Подобен случай не е известен в научната литература и историческите извори. В българската традиционна култура конят е много силно, свещено животно, и подобни действия върху конски кости са твърде необичайни. Известно е гадаене по агнешка плешка от специален човек-гледач, но не са известни подобни действия върху подобна конска кост.

Към настоящият момент работната хипотеза на проучвателите е, че става въпрос за ритуално действие – някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура.

Не е изключена вероятността тази откритата находка да е свързана със съвсем чужда култура – възможно е татари или кумани да са извършили това документирано магическо действие.

Разкопките на крепостта Русокастро се изпълняват от Регионален исторически музей – гр. Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата на Република България.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    12 9 Отговор
    Е ,че то нали всички владетели на второто татарско царство са от кумано-татарски произход....какво му е странното...

    Коментиран от #5, #6

  • 2 Врачка

    10 3 Отговор
    От статията се разбира,че древните българи са обичали печено конско месо и не са се занимавали с магии.Интересно,много интересно.
  • 3 Обонго

    23 2 Отговор
    На коня пишело, произведено в Македоийна
  • 4 Бесен Язовец

    4 5 Отговор
    Там около Ихтиман на полето колко плешки от коне се въргалят да ходят да си сберат малко!
  • 5 Хисторик

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Дори Калоян с кумснска конница с среща кръстоносците на Балдоин 1!

    Коментиран от #12

  • 6 123

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Второта царство е Българо-Влашко. Цар Калоян -Хубавия Иван- наричан от съвременниците си с името Иван Влаха.Куманите не са татари а са жертви на татарите, заселили се в България и Унгария.Как Воложска България която е жерта на татарите изведнъж става Татарстан?

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 7 Рошко

    3 1 Отговор
    И с тази новина очаквате опашка от туристи ли
  • 8 нашия

    4 0 Отговор
    тия археолози уж български ама ако не кажат 'донжон' няма как да стане да изглеждат отворени-има си прекрасен български термин за това съоражение
  • 9 нашия

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    влахия не е държава а е геогравско понятие приятел
  • 10 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    все едно да кажеш България -добруджа
  • 11 Behemoth

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Влахите и куманите нямат нищо общо ... куманите са конен народ според някой тюркски според други европейски а най вероятно смесен а влахите са старото романизовано население на балканите и се заселват по късно на мястото на куманите...куманите са основен етнос на Златната орда където само управляващата върхушка са монголи...почти сигурно е ,че Асен и Петър са кумани културно асимилирани от българите ....

    Коментиран от #13, #16, #17, #20

  • 12 нашия

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хисторик":

    тактическите похвати в битките се решават от водещия сражението-с каквото реши с това започва-имал е наемници с тях е решил да действа-сещаш ли се или да ходиш да четеш още

    Коментиран от #14

  • 13 123

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    Иван Асен I, починал през 1196 г.е император на България от 1187 или 1188 до 1196 г. като съуправител с по-големия си брат Петър II . Той e син на богат пастир от планините на византийската тема (окръг) Паристрион (Мизия). Всички съввременни хроники описват Асен I и братята му като власи.
  • 14 Хисторик

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "нашия":

    То друга конница не е и имало! Ходи да дочетеш.
  • 15 waterwet

    2 1 Отговор
    Идват от отвъддунавска България. Прочетете сарацинските (арабските) извори. Византийските са изоснови неверни.
  • 16 123

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    Куманите, известни също като половци са тюркски номадски народ, съставляващ западния клон на конфедерацията Куман-Кипчак.След монголското нашествие (1237 г.) мнозина търсят убежище в Унгарското кралство много кумани са се установили в Унгария и Втората българска империя където играят важна роля в развитието на държавата, и в Анатолия преди инвазията на монголо татрите.
    Куманите са свързани с печенега те обитават променяща се зона на север от Черно море и по поречието на река Волга, известна като Кумания, от която кумани-кипчаците се намесват в политиката на Кавказ и империята на Хварезм.Куманите са били яростни и страхшни номадски воини от евразийската степ, които оказаха трайно влияние върху средновековните Балкани. Те са многобройни, културно усъвършенствани и военно мощни.
  • 17 123

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    През лятото на 1237 г. в България се появява първата вълна от това куманско изселване. Куманите преминали Дунава и този път цар Иван Асен II не е могъл да ги укроти, както често е успявал по-рано; единствената възможност, която му остава е да ги остави да маршируват през България в южна посока. Те продължават през Тракия чак до Адриануполис и Дидимотойхон, като ограбиха градовете и провинцията, както и преди. Цяла Тракия се превърна, както се изрази хоронолога Акрополити, в „скитска пустиня“.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 778

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    Абе голям историк се извъди, няма що!
  • 21 Татари или кумани

    1 3 Отговор
    Че татарите и куманите имат относително голям дял във формирането на т.нар.български етнос.